Mielipiteet

Raaka-aineet ja riskit tulevat maailmalta

29.6.2021

Anni Loukaskorpi & Sanni Martikainen

Kotimaista-tuotteita kahvipöydässä

S-ryhmän valikoimissa näkyvät monenlaiset raaka-aineet kaikilta maailman kolkilta. Kotimaisia raaka-aineita käytetään toki paljon, mutta kaikkia raaka-aineita ei näillä leveyspiireillä voi tuottaa. Maailmanlaajuinen hankinta tuo mukanaan paljon vastuuta, ja raaka-aineiden tuotantoon liittyviä riskejä selvitetään ja hallitaan koko ajan yhä paremmin. Helppoa työ ei aina ole.

Joidenkin raaka-aineiden tuotantoon voi liittyä korkeita ihmisoikeus- ja ympäristöriskejä. Pyrimme tunnistamaan näitä tuotantoon ja tuotantoalueisiin liittyviä riskejä jatkuvasti muun muassa erilaisten riskityökalujen ja raporttien avulla. Tämän työn pohjalta olemme vuosien varrella asettaneet kriteerejä ja tavoitteita tietyille korkean riskin raaka-aineille ja tuotteille. 

Kunnianhimoinen tavoite vuodelle 2025

S-ryhmän vastuullisuusohjelmassa asetimme uudeksi tavoitteeksi lisätä merkittävästi niin sanottujen Oma merkki -elintarvikkeidemme pääraaka-aineiden tuotannon valvontaa korkeamman riskin maissa - muun muassa useissa Aasian tai Etelä-Amerikan maissa. Näitä S-ryhmän omia merkkejä ovat muun muassa Rainbow, Xtra ja Herkku.

Tavoitteemme on, että riskimaissa sijaitsevat pääraaka-aineiden tuotantopaikat saataisiin kolmannen osapuolen valvonnan piiriin vuoteen 2025 mennessä. Jo nythän varsinaisten tuotteiden tuotantopaikat ovat kattavasti auditoituja.

Tavoitteemme on kunnianhimoinen, ja edistämme sitä tuoteryhmä kerrallaan. Muutama vuosi sitten otimme työn alle omien merkkiemme kahvit, teet ja kaakaot. Tavoite on niiden suhteen saavutettu: nyt ne ovat kaikki vastuullisuussertifoituja.

Nyt teemme työtä muun muassa pakastehedelmien ja -marjojen, sekä kookosta ja vaniljaa sisältävien tuotteiden parissa. Pakastehedelmien ja -marjojen kohdalla eteneminen on ollut nopeaa. Näissä tuoteryhmissä kolmannen osapuolen varmennukset ovat jo lähes arkipäivää. 

Mutta haasteisiinkin on törmätty: esimerkiksi kookosta tai vaniljaa raaka-aineena sisältävien tuotteiden hankintaketjut voivat olla pitkiä. Riskinäkökulmasta keskeiset työvaiheet ovat monen portaan päässä, ja siellä eivät kolmannen osapuolen auditoinnit ole vielä yleistyneet. Auditointitavoitteen edistämisessä tarvitaankin läheistä dialogia ja ymmärryksen jakamista ketjun eri toimijoiden kesken. 

Riskejä löytyy myös Etelä-Euroopasta

Kansalaisjärjestö Oxfamin kanssa pari vuotta sitten tekemämme selvitys osoitti, että varsinaisten riskimaiden lisäksi riskejä löytyy myös lähempää. Niinpä valvontatavoitteemme koskee myös hedelmien ja vihannesten sekä tomaattisäilykkeissä käytettävien tomaattien tuotantoa Etelä-Euroopassa. Näiden osalta alkutuotannon varmennukset ovat edenneet hyvin.

Valvonnan parantaminen ei toki ole asiana meille uusi. Esimerkiksi ensimmäinen kalatuotteiden vastuullisuuskriteeristö laadittiin S-ryhmässä jo vuonna 2009 ja palmuöljyn käytölle asetettiin tavoitteet jo vuonna 2013. 

Palmuöljyä koskevia tavoitteita on jo matkan varrella ehditty kiristämään. Tällä hetkellä kaikki S-ryhmän omien merkkien elintarvikkeissa käytetty palmuöljy onkin vastuullisuussertifioitua ja suurin osa myös jäljitettävää. Jatkossa edistämme kestävän palmuöljyn käyttöä myös muissa omien merkkien päivittäistavaratuotteissa, kuten pesuaineissa ja kynttilöissä.


Kuvat: SOK

Anni Loukaskorpi & Sanni Martikainen

Anni: Vastuullisuuspäällikkö, S-ryhmän marketkauppa

Sanni: Vastuullisuuspäällikkö, SOK Vastuullisuus

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.