S-ryhmän historia

S-ryhmän ja kuluttajaosuustoiminnan historia

Osuustoiminta syntyi kuluttajien arjen tarpeista. 1800-luvun Euroopassa monet yksityiset kauppiaat tavoittelivat maksimaalista voittoa eivätkä piitanneet tuotteiden hygieniasta tai laadusta. Näiden ilmiöiden vastapainoksi syntyivät osuuskaupat.

Suomen ensimmäisen kulutusosuuskunnan perustivat Viipurin konepajan työmiehet vuonna 1882. Vuonna 1889 perustetun Helsingin Yleisen Ravintoyhdistyksen sääntöjen mukaan myymälät olivat avoimia kaikille, velkakauppa ehdottomasti kielletty, kaikilla jäsenillä oli yksi ääni ja ylijäämä jaettiin ensisijaisesti ostosten ja toissijaisesti osuuksien perusteella.

1900-10-luvut – Nopea leviäminen ja hajoaminen

Osuustoiminta-ajatus levisi Suomessa nopeasti 1900-luvun alussa. Ensimmäinen näihin päiviin saakka yhtäjaksoisesti Suomessa toiminut osuuskauppa on Turussa vuonna 1901 perustettu Vähäväkisten Osuusliike, josta on muotoutunut monien vaiheiden jälkeen nykyinen Turun Osuuskauppa.

Vuonna 1904 perustettiin Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK hoitamaan yhteisostoja, neuvontaa ja ohjausta. SOK:n ensimmäiset tuotantolaitokset: neulomo, harjatehdas, sikuritehdas, kahvinpaahtimo sekä mauste- ja teepakkaamo perustettiin Helsinkiin vuosina 1914–1916.

Vuonna 1916 osuustoiminta jakaantui porvarilliseen ja työväen osuustoimintaan. Siihen asti liikettä oli kehitetty rintarinnan. Hajoaminen heijasteli samalla suomalaisen yhteiskunnan voimakasta poliittista kahtiajakoa.

1900-10 -luvut

1920-40-luvut – Kultakausi ja sota-aika

1920-40-luvuilla s-ryhmäläinen osuustoiminta nousi keskeiseksi vaikuttajaksi talouselämässä ja merkittäväksi tekijäksi koko suomalaisessa yhteiskunnassa.

SOK oli hankintavoimaltaan Suomen johtava tukkuliike. Lisäksi SOK perusti huomattavan määrän omaa teollisuutta. Tämä varmisti osuuskauppojen tavaroiden saatavuuden ja laadun.

Liikeideoita kehitettiin ja palveluverkostoa vahvistettiin kaikilla toimialoilla. Idut ketjutoiminnan syntymiselle istutettiin jo näinä aikoina. Uusia jäseniä hankittiin ja asiakassuhteen lujittamista arvostettiin. S-ryhmä oli jo tuolloin kanta-asiakasajattelun pioneeri Suomessa.

Osuuskauppojen työntekijöiden koulutus on ollut alusta alkaen merkittävä osa S-ryhmän toimintaa. SOK:n osuuskauppakoulu käynnistyi lokakuussa 1919. Kesällä 1950 pidettiin ensimmäiset kurssit Helsingin Jollaksessa.

Welcome to Jollas

1950–60-luvut – Ensimmäinen tavaratalo

Ensimmäinen Sokos-tavaratalo avattiin Helsingin Mannerheimintielle olympiavuonna 1952. Samassa rakennuksessa aloitti toimintansa myös Hotelli Vaakuna. Pian Sokoksesta muodostui S-ryhmän tunnetuin brändi, jonka mukaan pienempiä kauppoja ja muiden liiketoiminta-alueiden yksiköitä, kuten kone- ja rautakappoja, alettiin myös nimetä Sokoksiksi. Sokoksia oli enimmillään yli 100 kappaletta ympäri Suomea. Myös hotellit nimettiin tunnetuimman brändin mukaan Sokos Hotelleiksi.

Sotien jälkeisinä vuosina S-ryhmä alkoi rakentaa systemaattisesti useiden kaupunkien keskustoihin tavarataloja ja hotelleja. Vähittäiskaupan ohessa hotelli- ja ravintolaliike kasvoi merkittäväksi toimialaksi.

1960-luvulle tultaessa yhteiskunnallinen rakennemuutos vaikutti myös S-ryhmään. Mitä kovemmaksi pako maalta kiihtyi, sitä tukalammaksi muodostui S-ryhmän asema, sillä sen toiminnan pääpaino oli edelleen maaseudun varassa.

Sokos Helsinki

1970-luku – Toinen kriisiaika

1960-luvulta alkoi osuuskauppatoiminnan toinen kriisi, joka kesti 1960-luvun lopulta 1980-luvun puoliväliin saakka. Se kulminoitui maaseudun ja kaupungin välisiin näkemyseroihin.

Silti toimintaa laajennettiin uusille toimialoille. Maataloustarvikkeiden myyntiä tehostettiin, ja SOK aloitti autokaupan. Myös vähittäiskauppa kehittyi. Vuonna 1972 Osuuskauppa Keskimaa avasi ensimmäisen hypermarketin, Seppälän Prisman. S-market-ketju syntyi 1970–80-lukujen taitteessa.

1980-luvun alussa oltiin tilanteessa, jossa kaikki osuuskaupat olivat vaikeassa taloudellisessa asemassa. Ahdingosta selvittiin vain säästökassojen turvin ja omaisuutta realisoimalla.

Keskimaan Prisma

1980–90-luvut – Suuri saneeraus ja uusi nousu

1980-luku merkitsi S-ryhmässä rakennemuutosta. Vuonna 1983 alkaneen saneerausvaiheen seurauksena SOK luopui omasta teollisuudesta ja nykyinen alueosuuskauppaverkosto syntyi. Alueosuuskaupat yhdessä SOK-yhtymän kanssa muodostavat nykyisen, yhtenäisen S-ryhmän.

Ydinosaamisalueisiin keskittyminen 1980-luvulla johti siihen, että koko ryhmä kääntyi muutamassa vuodessa kannattavaksi. 1990-luvulle tultaessa S-ryhmän toiminta-ajatus – palvelujen ja etujen tuottaminen sitoutuneille asiakasomistajille – muodostui liiketoiminnan suunnittelun lähtökohdaksi.

Nykyisen asiakasomistajaohjelman kehittäminen aloitettiin 1980-luvun lopulla, ja valtakunnalliseksi eli kaikki liiketoiminta-alueet ja alueosuuskaupat kattavaksi Bonus tuli vuonna 1994.

1990-luvun alussa kustannustehokkuutta parannettiin myös nykyaikaisen ketjutoiminnan avulla, minkä ytimessä on muun muassa keskitetty hankinta. Vuonna 1991 aloitti toimintansa hankinta- ja logistiikkayritys Inex Partners, jolle siirtyivät S-ryhmän ja Tradekan päivittäistavaroiden hankinta, varastointi ja jakelu.

1990-luvulla S-ryhmä otti ensimmäiset askeleensa ulkomailla, kun SOK avasi Citysokoksen Tallinnaan vuonna 1995. Joulukuussa 1998 puolestaan sai alkunsa uusi ketju, kun Osuuskauppa Ympäristö avasi ensimmäinen ABC-liikennemyymälän Uttiin.

ABC Utti

2000-luku – Uudistuksia perusarvojen ehdoilla

S-ryhmässä hankinta hoidetaan keskitetysti hankintayhtiöiden kautta. Vuoden 2006 alkupuolella Inex Partners Oy siirtyi kokonaan SOK:n tytäryhtiöksi, ja vuonna 2010 käyttötavarakaupan hankintayhtiö Intrade Partners sulautui Inex Partnersiin.

2000-luvulla käyttötavarakauppaan perustettiin uusi rauta-, sisustus- ja puutarhakauppaan keskittyvä Kodin Terra -ketju. Ensimmäinen Kodin Terra avattiin Lahdessa vuonna 2005, ja vuoden 2011 lopussa Kodin Terroja oli 11.

Liikennemyymälä- ja polttonestekauppaa harjoittava ABC-ketju on laajentunut 2000-luvulla koko valtakunnan kattavaksi verkostoksi. Vuoden 2007 lopulla S-ryhmässä käynnistyi pankkitoiminta ja S-Pankki perustettiin.

2000-luvun alussa S-ryhmä on laajentanut toimintaansa myös maantieteellisesti. Tallinnan Hotelli Viru liitettiin vuonna 2003 Sokos Hotels -ketjuun. Vuoden 2007 aikana Pietarissa Venäjällä käynnistyi hotellitoiminta ja vuoden 2008 aikana marketkauppa.

Keskimaa Kodin Terra

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.