Luonnon monimuotoisuus - S-ryhmä
Luonnon monimuotoisuus
Vastuullisuus

Luonnon monimuotoisuus

Ilmastonmuutos on yksi kasvava uhka luonnon monimuotoisuudelle, mutta samalla monimuotoisuuden kiihtyvä köyhtyminen pahentaa ilmastonmuutosta. Lajien katoaminen uhkaa myös raaka-aineiden saatavuutta.

Luonnon monimuotoisuus ja lajien katoamisen estäminen on keskeisessä asemassa vastuullisuustyössämme.

S-ryhmässä luonnon monimuotoisuuden viitekehys koostuu kestävän kulutuksen edistämisestä, vaikutusten ja päästöjen minimoinnista sekä suojelutoimien vahvistamisesta. Keskeisiä asioista luonnonsuojelun lisäksi ovat myös tekemämme ilmastotyö ja kierrätys. Käytännön toimina olemme tehneet raaka-aineisiin liittyviä linjauksia, kuten oman kalalinjauksen ja metsäkatolinjauksen. Lisäksi olemme nostaneet voimakkaasti esille hävikin vähentämisen sekä ilmastoviisaan syömisen ja hiiliviljelyn edistämisen.

Monimuotoisuus 2022

Tavoitteenamme on luonnon monimuotoisuuden varmentaminen niin omassa toiminnassamme kuin arvoketjussamme. Yhdessä toimimalla voimme vaikuttaa maiden ja metsien kestävään käyttöön, huolehtia vesialueiden hyvinvoinnista ja sen eliöstä, mutta myös rakentaa kestävää ruokajärjestelmää. Lisäksi Ilmasto ja kiertotalousteoillamme edistämme luonnon varojen fiksua käyttöä.

Näin huomioimme luonnon monimuotoisuuden:

  • Selvitämme luontojalanjälkemme eli keskeisten toimintojemme haitat luonnon monimuotoisuudelle koko arvoketjussamme. Hankkeen toteuttaa Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU. Wisdom ja sen rahoittaa S-ryhmä ja Sitra.
  • Olemme mukana kansainvälisessä ”Business for Nature’s Call for Action” -aloitteessa. Luonnon monimuotoisuutta koskeva aloite yhdistää liiketoiminnan ja järjestöt, ja herättelee valtioita aktiivisiin toimiin eläin- ja kasvilajien katoamisen pysäyttämiseksi jo tällä vuosikymmenellä.
  • Raaka-ainelinjauksilla vaikutamme muun muassa metsäkatoon. Lue lisää soija-, palmuöljy-, kahvi-, kaakao-, puu- ja nahdanlihalinjauksistamme vuosikatsauksestamme. Lisäksi ABC ravintoloissamme on tarjoiltu vain kotimaista naudanlihaa vuodesta 2015.
  • Kalalinjauksemme tukee kestävää kalastusta. Tarkempaa tietoa kalalinjauksestamme löydät täältä.
  • Ruuantuotanto ja -kulutus vaikuttaa suoraan myös metsiin ja vesistöihin. Lue lisää tavoitteestamme edistää planetaarista ruokavaliota eli ilmastoviisaasta syömisestä täältä.
  • Myymälämme tarjoavat monipuolisen ja kattavan luomuvalikoiman.
  • Myymiimme polttonesteisiin sekoitetaan biopolttoainetta, joka vähentää fossiilisten polttonesteiden määrää. Lisäksi panostamme sähköautojen latauspisteverkostoon.
  • Jatkossa myös uusia toimipaikkoja rakentaessa pyrimme huomioimaan luonnon monimuotoisuutta entistä enemmän. Esimerkiksi SSO:n ”Hyvän mielen Sale” -konseptissa huomioidaan ympäröivä luonto jo rakentamisvaiheessa
  • Edistämme myös kemikaalien turvallista ja kestävää käyttöä. Esimerkiksi hedelmien ja vihanneksien alkutuotanto on Global Gap- sertifioitua, jonka yhteydessä on tarkastettu myös käytänteet kemikaalien käytölle. Myös muihin raaka-ainelinjauksiimme sisältyy vaatimuksia kemikaalien kestävälle käytölle.
  • Olemme mukana kansainvälisessä ”Business for Nature’s Call for Action” -aloitteessa. Luonnon monimuotoisuutta koskeva aloite yhdistää liiketoiminnan ja järjestöt, ja herättelee valtioita aktiivisiin toimiin eläin- ja kasvilajien katoamisen pysäyttämiseksi jo tällä vuosikymmenellä.

Metsäkatolinjaus

Maailman metsiin etenkin Etelä-Amerikassa ja Kaakkois-Aasiassa kohdentuu hallitsemattomia ja laittomia hakkuita. Metsäkato vähentää myös maailman hiilinieluja ja vaikuttaa siten kiihdyttää ilmastonmuutosta. S-ryhmä on sitoutunut torjumaan metsäkatoa ja tukemaan kestävää metsän käyttöä.

Metsäkatolinjauksemme on osa vastuullisuusohjelmamme tavoitteita luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi. Linjauksen perusta on metsäkadon kannalta olennaisten raaka-aineiden tunnistamisessa, ja niihin liittyvissä kestävän tuotannon tavoitteissa ja alueellisissa rajauksissa. Kannustamme myös tavarantoimittajiamme huomioimaan oman toimintansa vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen ja metsäkatoon.

Metsäkadon kannalta olennaisia raaka-aineita ovat palmuöljy, soija, kahvi, kaakao, puu sekä naudanlihan tuotanto.

Tarkastelemme metsäkatolinjaustamme säännöllisin väliajoin metsäkatotilanteen kehittymistä seuraten ja teemme siihen tarvittavia päivityksiä.

Palmuöljy

Tavoitteena on, että omien merkkien tuotteissa ja ravintoloiden syväpaistoöljyssä käytetään vain jäljitettävää, sertifioitua palmuöljyä vuoden 2021 loppuun mennessä. S-ryhmä on ollut vastuullista palmuöljytuotantoa edistävän Roundtable on Sustainable Palm Oil -yhdistyksen (RSPO) jäsen vuodesta 2011. RSPO:n kriteerit edellyttävät palmuöljyviljelmiltä muun muassa sitä, että tuotannossa on suojeltava luonnon monimuotoisuutta ja kehitettävä toimintaa paremmaksi eettisin ja ekologisin kriteerein. Omien merkkien päivittäiskäyttötavaratuotteissa edistetään RSPO-sertifioidun palmuöljyn käyttöä. Mahdollisuuksien mukaan pyrimme myös korvaamaan tuotteissa käytetyn palmuöljyn vaihtoehtoisilla raaka-aineilla.

Soija

Tavoitteena on, että omien merkkien tuotteissa raaka-aineena käytetty riskialkuperää oleva soija ja omien merkkien tuotteissa käytetyn eläinperäisen raakaaineen (liha, kala, maito, kananmuna) tuotantoketjuissa käytetty riskialkuperää oleva rehusoija ovat sertifioituja vuoden 2021 loppuun mennessä. Vuoden 2021 loppuun mennessä sertifioituja ovat niin ikään ravintoloiden ja kahviloiden annoksissa käytetty soija sekä niissä käytettyjen eläinperäisten raaka-aineiden (liha, kala, maito, kananmuna) tuotantoketjuissa käytetty riskialkuperää oleva rehusoija. Vastuullisen soijan sertifikaatteja ovat Round table on Responsible Soy (RTRS) ja ProTerra. Kannustamme tavarantoimittajia myös vaihtoehtoisten raaka-aineiden käyttöön eläinten rehuissa.

Kaakao

Tavoitteena on, että omien merkkien tuotteissa käytetään vain sertifioitua tai vastuulliseksi varmennettua kaakaota. Vastuulliseksi varmennetulla tarkoitamme, että hankintaketju on varmennettu auditoinnein alkutuotantoon saakka. Hyväksyttäviä sertifikaatteja ovat esimerkiksi Reilu Kauppa, UTZ ja Rainforest Aliance

Kahvi

Tavoitteena on, että omien merkkien tuotteissa ja S-ryhmän ravintoloissa käytetään vain sertifioitua tai vastuulliseksi varmennettua kahvia. Vastuulliseksi varmennetulla tarkoitamme, että hankintaketju on varmennettu auditoinnein alkutuotantoon saakka. Hyväksyttäviä sertifikaatteja ovat esimerkiksi Reilu Kauppa, UTZ ja Rainforest Alliance.

Tee

Tavoitteena on, että omien merkkien tuotteissa ja S-ryhmän ravintoloissa käytetään vain sertifioitua tai vastuulliseksi varmennettua teetä. Vastuulliseksi varmennetulla tarkoitamme, että hankintaketju on varmennettu auditoinnein alkutuotantoon saakka. Hyväksyttäviä sertifikaatteja ovat esimerkiksi Reilu Kauppa, UTZ ja Rainforest Alliance.

Puu- ja paperilinjaus

Tavoitteenamme on, että omien merkkien, ruokatorin ja ravintoloissa käytettyjen kuluttajapakkauksien ja päivittäistavarakaupan oma merkki -tuotteissa sekä ravintoloiden ja hotellien pehmopaperien raaka-aineena käytetty puu on joko kierrätyskuitua, FSC- tai PEFC -sertifioitua tai pakkaukselle on myönnetty Joutsenmerkki tai EU:n ympäristömerkki vuoden 2023 loppuun mennessä.

Edistämme sertifioidun puupohjaisen raaka-aineen käyttöä käyttötavaroiden tuotteissamme ja kuluttajapakkauksissamme. Vuoden 2025 loppuun mennessä käyttötavaroiden omien merkkien kuitupohjaisissa pakkauksissa sekä omien merkkien puu- ja paperituotteissa käytetty puupohjainen raaka-aine on joko FSC- tai PEFC -sertifioitua tai tuotteelle on myönnetty Joutsenmerkki tai EU:n ympäristömerkki. Vaihtoehtoisesti voidaan hyödyntää kierrätyskuidusta valmistettuja kuluttajapakkauksia. Rakentamisen puu- ja sahatavarassa linjaus koskee koko valikoimaa.

Näiden lisäksi myös asiakasviestinnässä käytetyt paperituotteet ovat sertifioituja tai niille on myönnetty Joutsenmerkki tai EU -ympäristömerkki vuoden 2025 loppuun mennessä.

Naudanliha

Vältämme hankintoja alueilta, joissa naudan alkutuotanto sijaitsee tunnistetuilta metsäkatoalueilta kuten Amazonin alueelta Etelä-Amerikassa. ABC ravintoloissamme tarjoillaan ainoistaan Kotimaista naudanlihaa.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.