Tekstiilituotteiden vastuullisuus - S-ryhmä
Tekstiilituotteiden vastuullisuus
Vastuullisuus

Tekstiilituotteiden vastuullisuus

Responsibility of textiles

S-ryhmä on tehnyt pitkään töitä hankinnan vastuullisuuden varmistamiseksi. Hankintaamme ohjaavat syrjimättömyysperiaate, tuotekohtaiset laatuvaatimukset sekä työ- ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

Oma merkki -tuotteidemme hankinnassa vastuullisuuden ja tuoteturvallisuuden varmistaminen ovat mukana koko prosessin alusta saakka. Hankintasopimuksissa edellytämme, että sekä raaka-aineiden tuottaja että valmistaja noudattavat lainsäädännön vaatimuksia ja työehtosopimuksia sekä ihmisoikeuksia ja kansainvälisiä työelämän vähimmäisnormeja.

Vuonna 2019 jo 98 prosenttia suorista riskimaaostoista hankittiin kolmannen osapuolen auditoimilta tavarantoimittajilta.

Alkuperätieto näkyviin

Meille on tärkeää, että tuotteiden alkuperästä kerrotaan mahdollisimman läpinäkyvästi ja helposti asiakkaalle. Omien merkkiemme käyttötavaratuotteisiin, kuten kodintekstiileihin ja vaatteisiin, tieto tuotteen valmistusmaasta merkitään tuotteen pakkaukseen tai hoito-ohjeeseen.

Lisäksi julkaisemme vuosittain oma merkki -tuotteidemme ja oman maahantuontimme tekstiilien valmistuspaikat. Tehdaslistan löydät täältä.

Farkut

S-ryhmän omien merkkien farkkukankaasta valmistetuissa tuotteissa ei ole käytetty hiekkapuhallusmenetelmää. Tekstiilien manuaalinen hiekkapuhallus on puutteellisilla suojavarusteilla suoritettuna vaarallista. Kielto on kirjattu hankintakriteeristöön ja tuotevaatimuksiin oma merkki -tuotteidemme tavarantoimittajille.

Puuvilla

Siirrymme käyttämään ainoastaan vastuullisesti tuotettua puuvillaa omien merkkiemme ja oman maahantuontimme tuotteissa. Toteutamme muutoksen omissa merkeissä ja omassa maahantuonnissa asteittain vuoteen 2025 mennessä. Tuolloin puuvillan on määrä olla sataprosenttisesti luomua, kierrätettyä, Reilun kaupan tai Better Cotton Initiative -aloitteen mukaista. Turkmenistanilaisen ja uzbekistanilaisen puuvillan käyttö ei ole sallittua. Lisää vastuullisen puuvillan malleista alla.

Luomupuuvilla

Luomupuuvillasta valmistetuilla oma merkki -tuotteillamme on joko GOTS tai OCS -sertifikaatti. Puuvillan viljelyssä käytetään vähemmän torjunta-aineita sekä keinotekoisia lannoitteita. Viljelyn tavoitteena on ylläpitää luonnon monimuotoisuutta, maaperän hedelmällisyyttä ja ihmisten hyvinvointia. Luomupuuvillasta on valmistettu muun muassa paljon omien merkkiemme lastenvaatteita.

Kierrätetty puuvilla

Kierrätyspuuvillasta valmistetuilla oma merkki -tuotteillamme on joko GRS (Global Recycle Standard) tai RCS (Recycled Content Standard) -sertifikaatti. Valtaosa kierrätyspuuvillasta on kangastehtaiden tuotannossa syntyvää leikkuujätettä, jolla on korvattu ns. perinteistä puuvillaa. Koska puuvilla on kiertänyt ketjussa raaka-aineena, ovat sen ympäristövaikutukset huomattavasti pienemmät kuin uudella puuvillalla.

Reilu kauppa

Reilun kaupan puuvillan kriteereissä huomioidaan sekä ympäristö ja ihmisoikeudet. Reilun kaupan puuvillasta maksetaan viljelijöille takuuhinnan lisäksi Reilun kaupan lisää. Reilun kaupan puuvilla on myös jäljitettävissä viljelijäyhteisöön asti. S-ryhmän kangaskassit on valmistettu Reilun kaupan puuvillasta.

Better Cotton Initiative

Better Cotton Initiative (BCI) -aloitteen tavoitteena on edistää kestävämpiä viljelytapoja sekä parantaa viljelijöiden oikeuksia ja hyvinvointia. BCI-puuvilla ei ole jäljitettävissä yksittäisiin tuotteisiin, vaan puuvilla hankitaan Mass Balance -järjestelmän kautta. Tällöin BCI-puuvilla sekoittuu osaksi tavallista puuvillaa, mutta sen kokonaismäärä ketjussa pysyy samana ja tunnettuna.

Tekstiilien kierrätys

Useiden Sokoksien yhteydessä on Emmy-vaatekeräyslaatikko, jonka kautta voi välittää käyttökelpoisia vaatteita myyntiin. Vanhat käytöstä poistetut tekstiilit voit palauttaa myös S-ryhmän myymälöiden 280 vaatekeräyspisteiseen, jotka sijaitsevat Rinki-ekopisteiden yhteydessä. Pakkaathan puhtaat ja ehjät tekstiilit muovipussiin, jolloin ne ovat suojassa kosteudelta ja lialta. Likainen ja rikkinäinen vaate ei kuulu vaatekeräykseen. Vaatekeräyspisteistä tekstiilit lajitellaan uudelleen käyttöön ja kierrätykseen. Pieni osa tekstiileistä menee energiantuotantoon.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.