Kiertotalous - S-ryhmä
Kiertotalous
Vastuullisuus

Kiertotalous

Resurssien ylikulutus, raaka-aineiden vaihteleva saatavuus sekä tuotteissa käytettyjen raaka-aineiden rajallinen loppukäyttö vaikuttavat toimintaympäristöömme nyt ja tulevaisuudessa. Kiertotalouden ratkaisuilla voimme hillitä ilmastonmuutosta, mutta myös vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen. Pitämällä raaka-aineet kierrossa pidempään voimme vaikuttaa luonnonvarojen kestävään käyttöön.

Raaka-aineet kiertoon

Raaka-aineet kiertoon

 • Tavoitteenamme on kierrättää 80 % jätteistä joko materiaaleina tai uusien tuotteiden raaka-aineina vuoden 2025 loppuun mennessä. Vuonna 2021 ohjasimme 73 prosenttia jätteistämme Suomessa hyötykäyttöön.
 • Olemme myös mukana elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumuksessa, jolla vähennetään ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia.
 • Myymälöidemme biojätettä hyödynnetään ABC-asemilla myytävän Eko E85 -polttonesteen valmistuksessa.
 • Kartoitamme jatkuvasti uusia kumppanuusmalleja kiertotalousratkaisuihin. Esimerkiksi käytetyt leikkokukkaämpärimme hyödynnettiin Sinituotteen siivousvälineiden raaka-aineena. Projektissa muovi kiersi jo kolmannen kerran, sillä ämpäreiden raaka-aine oli jo kerran kierrätettyä muovia.
 • Paluulogistiikan merkitys on kasvanut viime vuosina myös materiaalitehokkuuden näkökulmasta. Pakkauksien uudelleen käyttö on lisääntynyt merkittävästi myös meidän logistiikassamme ja perinteisten puulavojen ja rullakoiden lisäksi hyödynnämme logistiikassamme yhä enemmän muun muassa muovisia hedelmä- ja vihanneslaatikoita sekä myymälöiden kukkaämpärit ja karkkilaatikot.
 • Asiakkaidemme kierrätystä helpottaa kattava kierrätysverkosto toimipaikoissamme.

Jätteet

Ruokahävikki

Ruokahävikki

 • Tähtäimessä on ruokahävikin puolittaminen vuoden 2030 loppuun mennessä. Tavoite on linjassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa.
 • Yksi näkyvistä hävikin hallintakeinoistamme on myymälöiden punalaputetut tuotteet. Ruokakaupoissamme myytiin vuonna 2021 yhteensä noin 87 miljoonaa punalaputettua tuotetta.
 • Useissa osuuskaupoissamme hyödynnetään hävikkihevilaatikoita ja -pusseja, joissa syötäväksi hyvin kelpaavat, mutta tiukat laatukriteerit täyttämättömät hedelmät ja vihannekset pussitetaan ja myydään edullisesti asiakkaille.
 • Ruokaa lahjoitetaan myös hyväntekeväisyyteen ja S-ryhmällä on noin 400 ruoka-apukumppania.
 • Vuoden 2020 aikana elintarvikeketjun ruokahävikkiä ehkäistiin myös tehokkaalla yhteistyöllä. Kevään koronarajoituksien aikana ravintolapuolelle normaalisti ohjautuvia tuotteita otettiin nopealla reagoinnilla S-ryhmän ruokakauppojen tarjontaan, mikä vähensi muun muassa lihateollisuuden mahdollista hävikkiä.
 • Teemme yhteistyötä ruoan pelastuspalvelu ResQ Clubin kanssa. Palvelun avulla onnistuimme pelastamaan lähes 100 000 ruoka-annosta ravintoloistamme ja ABC:ltä vuonna 2021.

Ruokahävikki-102

Pakkaukset

Pakkaukset

Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata tuotetta. Toimiva pakkaus edistää tuotteen säilyvyyttä ja turvallisuutta sekä estää hävikkiä. Erityisesti elintarvikkeiden pakkauksilla on suuri merkitys ruokahävikin minimoimisessa.

Pakkausten vastuullisuudessa noudatamme viittä seuraavaa periaatetta:

 1. Tavoitteenamme on minimoida kaikki turha pakkaaminen ja vähentää käytetyn materiaalin määrää
 2. Tavoitteenamme on, että oma merkki -tuotteiden kuluttajapakkaukset ja myymälässä pakattavien elintarvikkeiden pakkaukset ovat kierrätettäviä. Lisäämme oma merkki -tuotteiden kuluttajapakkauksiin selkokieliset lajitteluohjeet, jotta kuluttajan on helppo lajitella pakkaus oikeaoppisesti kierrätykseen.
 3. Tavoitteenamme on lisätä kierrätysmateriaalien käyttöä ja pyrkiä vähentämään tarvetta neitseellisten materiaalien käytölle.
 4. Tavoitteenamme on lisätä uusiutuvien materiaalien käyttöä. Uusiutuvilla materiaaleilla, kuten kartongilla, paperilla ja biopohjaisella muovilla, voidaan usein korvata fossiilisten raaka-aineiden, kuten tavanomaisen muovin käyttöä.
 5. Selvitämme mahdollisuuksia korvata kertakäyttöisiä pakkauksia uudelleenkäytettävillä pakkauksilla.

Lue lisää linjauksestamme vastuullisen pakkaamisen edistämiseksi.

Vähensimme muovia 18 oma merkki -tuotteen pakkauksessa vuoden 2022 aikana. Olemme lisänneet kierrätysraaka-aineen käyttöä viime vuosina. Perinteisten kauppakassien rinnalla kierrätettyä raaka-ainetta hyödynnetään erityisesti oma merkki -tuotteiden kodin puhdistusainepakkauksissa. Esimerkiksi kaikissa Rainbow-pyykinpesuainepakkauksissa hyödynnetään nykyään kierrätysmuovia. Kierrätysmuovia hyödynnetään tavanomaisen neitseellisen muovin sijasta yli sadassa oma merkki -tuotteemme pakkauksessa.

Muovilinjauksemme sisältää konkreettisia tavoitteita ja tekoja vastuullisen muovin käytön edistämiseksi.

Lue lisää kattavasta kiertotaloustyöstämme Vuosi- ja vastuullisuuskatsauksestamme.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.