Vastuullisuusohjelma - S-ryhmä
Vastuullisuusohjelma ja vastuullisuuden johtaminen
Vastuullisuus

Vastuullisuusohjelma ja vastuullisuuden johtaminen

Paras paikka elää

Paras paikka elää -vastuullisuusohjelmamme ydin on lista sadasta konkreettisesta teosta, jotka vaikuttavat ympäristöömme ja yhteiskuntaamme. Mukana on yhtä lailla pieniä arjen parannuksia kuin kansainvälisestikin tarkasteltuna suuntaa näyttäviä tekoja.

Tehtävämme on tuottaa etuja ja palveluita ja siten hyvinvointia omistajillemme − eli asiakkaillemme. Hyvinvointi ei kuitenkaan tarkoita vain taloudellista hyvinvointia. Yhdessä asiakasomistajiemme kanssa teemme konkreettisia tekoja yhteiskunnan hyväksi, ilmastonmuutosta vastaan ja kiertotalouden puolesta, eettisen toimintakulttuurin ja ihmisoikeuksien parantamiseksi, hyvinvoinnin ja terveyden hyväksi.

S-ryhmä tekee oman osuutensa, jotta Suomesta tulisi entistäkin parempi paikka elää. Suurena toimijana meillä on suuri vastuu siitä, millaisen nykyhetken luomme ja millaisen perinnön jätämme jälkeemme. Siksi meidän on nähtävä pidemmälle.

Ohjelmamme rakentuu neljän alla olevan teeman ympärille.

Yhteiskunnan hyväksi

Yhteiskunnan hyväksi

Kannamme vastuuta kotimaisen elintarvikeketjun elinvoimaisuudesta tarjoamalla edullisia kotimaisia elintarvikkeita asiakkaillemme. Lisäksi tuomme esille paikallisia tuotteita ja kotimaista työtä esimerkiksi korostamalla suomalaisten suunnittelijoiden tuotteita sekä pienempien tuottajien parhaita herkkuja.

Tuomme palvelut lähelle Suomen kattavimmalla myymäläverkostolla sekä luomme paikallista hyvinvointia investoimalla ja hankkimalla kotimaisia tuotteita ja palveluita. Maksamme veromme Suomeen ja julkistamme vuosittain verojalanjälkemme.

Työllistämme kaikenikäisiä työntekijöitä laajasti eri tehtäviin. Työelämään pääsemisen kannalta tärkeitä kesätyömahdollisuuksia tarjoamme 14 000 nuorelle.

Ilmastonmuutos ja kiertotalous

Ilmastonmuutos ja kiertotalous

Tarjoamme asiakkaillemme ratkaisua kestävämpään kuluttamiseen. Autamme vähentämään hävikkiä kotitalouksissa korostamalla mahdollisuuksia kierrättää, suosia sesonkituotteita ja hyödyntää satokausiajattelua.

Haemme parhaita ratkaisuja S-ryhmän oman toiminnan ilmasto- ja ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Tavoitteenamme on oman toimintamme osalta hiilinegatiivinen vuoden 2025 loppuun mennessä. Tehostamme energiankäyttöämme 30 prosenttia vuoden 2015 tasoon nähden vuoteen 2030 mennessä.

Jatkamme investointejamme sekä aurinko- että tuulivoimaan tulevina vuosina. Kaikki käyttämästämme sähköstä on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä viimeistään vuoden 2030 lopusta lähtien.

Etsimme keinoja kestävän tuotannon ja raaka-aineiden kehittämiseksi.

Eettinen toimintakulttuuri ja ihmisoikeudet

Eettinen toimintakulttuuri

Avoimuus, läpinäkyvyys ja vastuullisuus ovat vahvasti osana toimintakulttuuriamme. Kerromme aina muun muassa raaka-aineen alkuperämaan oman merkin elintarvikkeissamme, julkaisemme omien merkkiemme ja oman hankintamme tekstiilien tehdastiedot ja koulutamme henkilöstöämme eettisistä toimintatavoista.

Edistämme ihmisoikeuksien toteutumista hankintaketjuissamme avoimella raportoinnilla ja kolmansien osapuolien tekemillä auditoinneilla.

Liputamme monimuotoisuuden puolesta ja nostamme erilaisia ihmisiä esiin esimerkiksi viestinnässämme.

Hyvinvointi ja terveys

Hyvinvointi ja terveys

Autamme asiakkaitamme terveellisissä valinnoissa tarjoamalla hyvinvointia ja terveyttä edistäviä tuotteita ja palveluja. Kannustamme asiakkaitamme monipuoliseen ja helppoon kasvisten käyttöön esimerkiksi satokausivinkkien avulla.

Tuemme nuorten ja lasten harrastustoimintaa avoimesti ja läpinäkyvästi Kannustajat-mallilla, jossa asiakasomistajat voivat itse liittyä mukaan vaikuttamaan paikallisesti miten ja ketä tuemme. Lisäksi rakensimme yhdessä kuntien ja Suomen Palloliiton kanssa 100 Ässäkenttää.

Sadan vastuullisuusteon eteneminen

Vastuullisuusohjelma on nykyisessä muodossaan voimassa vuodet 2017–2020. Ohjelman 100 teon etenemistä seurataan ja raportoidaan vuosittain. Vuoden 2019 lopussa yli 40 prosenttia ohjelman teoista oli valmiina ja reilu puolet etenivät suunnitelmien mukaan. Vain muutama teko on suunnitellusta aikataulusta jäljessä.

Vastuullisuus graafit verkkoon

Tutustu jokaiseen sataan tekoon tarkemmin tästä.

Vastuullisuuden johtaminen

Vastuullisuuttamme ohjaavat arvomme eli asiakaslähtöisyys, vastuunkanto, jatkuva uudistuminen ja tuloksellinen toiminta. Arvojen lisäksi ohjenuoranamme toimivat Paras paikka elää -vastuullisuusohjelman teemat ja linjaukset.

Paras paikka elää -vastuullisuusohjelmassamme on neljä teemaa: yhteiskunnan hyväksi, ilmastonmuutos ja kiertotalous, eettinen toimintakulttuuri ja ihmisoikeudet sekä hyvinvointi ja terveys. Ohjelma sisältää myös sata konkreettista vastuullisuustekoa.

Vastuullisuus koskee kaikkia liiketoiminta-alueita ja siksi johdamme vastuullisuutta koko ryhmän tasolla yhdessä liiketoimintajohdon kanssa. Vastuullisuuden kehittämisestä, ohjauksesta ja raportoinnista vastaa SOK Vastuullisuus -yksikkö. SOK Vastuullisuus -yksikkö toimii osana SOK Kenttäryhmää, johon kuuluvat kaikki liiketoiminta-alueet sekä hankinta- ja logistiikkayhtiöt.

SOK Vastuullisuus -yksikkö vastaa koko S-ryhmän vastuullisuuden strategisesta kehittämisestä, ohjaamisesta ja tavoitteiden asettamisesta. Liiketoimintakohtaiset tavoitteet ja teot eri liiketoiminta-alueiden johto, tytäryhtiöt ja vastuullisuusyksikkö määrittelevät yhdessä.

Vastuullisuusyksikkö ohjaa ja valvoo toimeenpanoa ja raportoi vastuullisuuden kehittämisestä sisäisesti ja ulkoisesti. S-ryhmätason vastuullisuuden strategisen tahtotilan, vastuullisuusohjelman ja avaintunnusluvut hyväksyy SOK:n hallitus. Tuotteita ja palveluita koskevat linjaukset syntyvät yhteistyössä liiketoiminta-alueiden kuten vähittäiskaupan ja majoitus- ja ravintolapalveluiden kanssa.

Advisory Group

Kaikki viisaus ei asu S-ryhmässä. Siksi olemme koonneet avuksemme ulkopuolisista asiantuntijoista koostuvan vastuullisuuden Advisory Groupin. Ryhmä on tiivis osa vastuullisuuden johtamis- ja ohjausmalliamme.

Advisory Groupin neuvonantajat tukevat ja haastavat meitä vastuullisuuden kehittämisessä. Sen tarkoituksena on tuottaa tietoa uusista mahdollisuuksista, vastuullisuuden parhaista käytännöistä, innovaatioista ja toimintaympäristön riskeistä. Ryhmän työskentelyyn osallistuvat S-ryhmän sisältä vastuullisuusjohtajan lisäksi pääjohtaja, kenttäjohtaja sekä liiketoimintojen johto.

Advisory Groupin S-ryhmän ulkopuoliset jäsenet:

  • Mikael Fogelholm, ravitsemustieteen professori, Helsingin yliopisto
  • Minna Halme, johtamisen professori, Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu, erikoistunut vastuulliseen liiketoimintaan
  • Pirkko Harrela, johtaja, sidosryhmäsuhteet, UPM
  • Aleksi Neuvonen, tulevaisuudentutkija, ajatushautomo Demos Helsinki
  • Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko
  • Liisa Rohweder, pääsihteeri, WWF
  • Leo Stranius, kestävän tulevaisuuden johtaja, T-Media
  • Markus Terho, projektijohtaja, Sitra

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.