S-Lab – Innovatiivisten ratkaisujen koelaboratorio

S-Lab – Innovatiivisten ratkaisujen koelaboratorio

Väylä start-upeille ja muille kehittäjille

Oletko kehittänyt uuden ratkaisun, joka voisi mielestäsi tuottaa hyötyä ja helppoutta asiakasomistajillemme?

S-Lab on väylä päästä kokeilemaan uusia ratkaisuja käytännössä. Tarjoamme startup-yritysten ja muiden innovatiivisten kehittäjien käyttöön Suomen suurimman vähittäiskaupan koelaboratorion, joka käsittää useita kaupan toimialoja, kymmeniä liikeideoita, satoja toimipaikkoja sekä miljoonia asiakaskohtaamisia.

Mitä haemme?

Etsimme jatkuvasti innovatiivisia ratkaisuja erityisesti seuraavilla osa-alueilla:

1. asiakkaan asiointikokemuksen parantaminen kivijalassa ja verkossa

2. asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen

3. asiakkaan arjen ja elämän helpottaminen

Periaatteessa meitä kiinnostavat kaikki uudet ratkaisut, jotka auttavat meitä toimimaan entistäkin paremmin asiakasomistajiemme hyväksi.

Mikäli olet kehittänyt uuden kuluttajamarkkinoille suunnatun tuotteen, jota haluat tarjota S-ryhmän valikoimiin, löydät oikeamman polun täältä.

Mitä tarjoamme?

Mikäli koemme ideasi kiinnostavaksi, tarjoamme mahdollisuuden päästä esittämään sitä asiantuntijoillemme. Tällöin lupaamme vähintäänkin kehittämispalautteen jokaiselle idean esittäneelle. Tavoitteenamme on kuitenkin edetä ideasta käytännön kokeiluihin. Mikäli pidämme ideaasi lupaavana, olemme rakentaneet S-Lab –toimintamallin ideasi ketterään kokeilemiseen käytännössä. Parhaimmillaan otamme kehittämäsi idean kokeiluvaiheen jälkeen käyttöön eli sinulla on mahdollisuus saada kehittämällesi ideallesi S-ryhmästä ensimmäinen asiakas!

Mitä edellytämme?

Mikäli ratkaisusi on vielä puhdas idea korviesi välissä, kehotamme palaamaan asiaan kun olet kehittänyt ideaasi hieman pidemmälle. Edellytämme siis ideoilta demo- tai prototyyppivaihetta ja mahdollisuutta kokeilla niitä käytännössä.

S-Lab -toimintamalli

S-lab toimintamalli

S-Lab on ketterän kehittämisen toimintamallimme, jonka avulla arvioimme uusia lupaavia ideoita. S-Lab noudattaa nk. Lean Startup -kehittämisen periaatetta, jossa uusi ratkaisu viedään potentiaalisten loppukäyttäjien testattavaksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

S-Labissä toteutettavat kehittämisprojektit ovat joitakin viikkoja ja maksimissaan muutamia kuukausia kestäviä iteratiivisia kokeiluja. Kokeiluvaiheen jälkeen on mahdollista, että käynnistämme lupaavimpien ideoiden osalta jatkokehitysprojekteja. Joidenkin ideoiden osalta emme vastaavasti etene kokeiluvaihetta pidemmälle. Rohkenemme kuitenkin väittää, että tässäkin tapauksessa sekä sinä idean kehittäjänä että me kehitysalustan tarjoajana olemme oppineet jotakin uutta.

Q&A

Mikä on S-Lab?

S-Lab on ketterän kokeilemisen ja kehittämisen toimintamallimme, jonka avulla arvioimme uusia innovatiivisia ratkaisuja. S-Lab on väylä päästä kokeilemaan ja kehittämään ratkaisuja yhteistyössä meidän kanssamme. S-Lab noudattaa nk. Lean Startup -kehittämisen periaatetta, jossa uusi ratkaisu viedään potentiaalisten loppukäyttäjien testattavaksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Miksi olette käynnistäneet S-Lab -toiminnan?

Tavoitteenamme on kehittää palveluita, jotka tuottavat hyötyä asiakasomistajillemme ja helpottavat asiakasomistajiemme arkea. Jotta kykenemme uudistumaan ja vastamaan toimintaympäristön muutoshaasteisiin sekä asiakasomistajiemme palveluita koskeviin toiveisiin, tarvitsemme osaamista, uusia luovia ideoita ja innovatiivisia ratkaisuja toimintamme kehittämiseen myös ulkopuolelta. Meille on tärkeää, että saamme pienet startupit ja muut kehittäjät innostumaan ja tarjoamaan meille ennakkoluulottomasti uusia ideoita ja ratkaisuja. Haluamme myös olla aktiivisesti mukana edistämässä ja kehittämässä yritystoimintaa, joka luo uutta kasvua ja elinvoimaa Suomeen.

Millaisia ratkaisuja etsitte S-Labiin?

Visiomme on tuottaa asiakasomistajillemme ylivoimaista hyötyä ja helppoutta. Haemme siten innovatiivisia ja asiakkaan arkea helpottavia ratkaisuja, jotka auttavat tuottamaan entistäkin parempia palveluja ja etuja asiakasomistajille.

Erityisesti meitä kiinnostavat uudet ratkaisut, joilla sujuvoitetaan asiointia ja palvelua eri asiointikanavissa – niin kivijalkamyymälässä kuin digitaalisessa kanavassa. Monitoimialaisuutemme avaa myös mielenkiintoisia mahdollisuuksia jopa kokonaan uusien, toimialarajat ylittävien palveluinnovaatioiden synnyttämiseen.

Emme kuitenkaan halua rajata haettavia ratkaisuja liian tiukasti esimerkiksi vain digitaalisiin ratkaisuihin. Meitä kiinnostavat periaatteessa kaikki uudet luovat ratkaisut, jotka helpottavat asiakkaan asiointia, parantavat asiakasymmärrystämme ja auttavat meitä tarjoamaan parempia palveluita - siis auttavat meitä toimimaan entistäkin paremmin asiakasomistajiemme hyväksi.

Mitä tarjoamme startup-yrityksille ja muille ulkopuolisille kehittäjille?

Voimme tarjota aloitteleville kasvuhakuisille yrityksille mahdollisuuden päästä kehittämään ja jalostamaan tuote- ja palveluideoitaan konkreettisiksi tuotteiksi aidossa asiakasympäristössä. Toimimme monella eri toimialalla ja lähellä asiakasta, tämä avaa erittäin monipuoliset mahdollisuudet uusien ideoiden ja palveluiden kehittämiseen.

Mitä startup-yritys ja ulkopuolinen kehittäjä käytännössä hyötyy S-Labistä?

S-Labiin valitut yritykset saavat sparrausta ratkaisunsa kehittämiseen ja mahdollisuuden kokeilla ratkaisua aidossa asiakasympäristössä. Parhaimmillaan yrityksen ratkaisulle voi syntyä S-Labin kautta myös asiakkuus meille.

Kuinka paljon sijoitamme startup-yrityksiin?

S-Lab toiminnan tarkoitus ei ole sijoittaa pääomia startup-yrityksiin eli toiminta eroaa siis selkeästi nk. venturing -toiminnasta. Ensisijaisena tavoitteena on muodostaa kehittämiskumppanuus startupin kanssa, missä molemmat osapuolet hyötyvät. Panostamme yhteistyöhön tarjoamalla kasvuyritykselle kehitysalustan sekä palvelualan johtavan toimijan vahvaa asiantuntemustamme.

Takaammeko S-Labiin valituille startup-yrityksille kehittämiskumppanuuden?

Annamme S-Lab -projektin aikana asiantuntijatukea ja ohjausta ratkaisun kehittämiseen. Tässä vaiheessa emme kuitenkaan vielä sitoudu ratkaisun käyttöönottoon tai laajempaan yhteistyöhön. S-Labin tavoitteena on nimenomaan arvioida ratkaisuiden yhteensopivuutta teknologian, strategioiden ja tavan toimia suhteen. On mahdollista, että yhteistyö etenee tätä pidemmälle, ja tavoitteena on tietenkin löytää niin toteuttamiskelpoisia ideoita ja ratkaisuja, että kumppanuus jatkuu kokeiluvaiheen jälkeenkin

Kuinka pitkään S-Lab -projekti kestää?

Kukin S-Lab -projekti suunnitellaan erikseen ja projektin kestoon vaikuttaa tutkittavan ratkaisuin luonne. Tavoitteena on kuitenkin ketterät ja nopeat kokeilut, mikä tarkoittaa käytännössä joistakin viikoista muutamaan kuukauteen kestäviä projekteja.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.