Luonto

Yritykset vaativat luontovaikutusten arviointia pakolliseksi – S-ryhmä mukana kansainvälisessä vetoomuksessa

Suurten yritysten ja rahoituslaitosten tulisi selvittää ja julkistaa luontojalanjälkensä vuoteen 2030 mennessä, hoputtaa yli 330 yrityksen allekirjoittama vetoomus. Vetoomuksen tavoitteena on, että joulukuussa Montrealissa järjestettävässä YK:n COP15 -luontokokouksessa sovittaisiin yhteisistä tavoitteista luonnon monimuotoisuuden kiireelliseksi elvyttämiseksi. S-ryhmä on mukana vetoomuksessa. S-ryhmässä selvitetään parhaillaan oman toiminnan luontovaikutuksia yhdessä tutkijoiden kanssa.

25.10.2022

YK:n COP15 -luontokokouksessa Montrealissa neuvotellaan 7.–19. joulukuuta valtioiden välisestä luontosopimuksesta ja tavoitteista luontokadon torjumiseksi ja luonnon monimuotoisuuden elvyttämiseksi. Yli 330 yritystä 56 maasta eri puolilta maailmaa vetoavat nyt päättäjiin yhteisellä kampanjalla. Tavoitteena on, että tulevassa YK:n luontokokouksessa sovittaisiin, että suurten yritysten ja rahoituslaitosten luontovaikutusten arvioiminen saataisiin pakolliseksi vuoteen 2030 mennessä. Valtioita kehotetaan ottamaan käyttöön kunnianhimoisia tavoitteita luontokadon ehkäisemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.

”Luonnon tila on hälyttävä, ja valtioiden välistä sekä yritysmaailman yhteistä sitoutumista tarvitaan. Meidän täytyy ymmärtää myymiemme tuotteiden vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle, jotta voimme löytää oikeita työkaluja vaikutusten pienentämiseksi koko arvoketjussa. Selvitämme itse parhaillaan toimintamme luontovaikutuksia tutkijoiden kanssa”, sanoo S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa.

S-ryhmässä luontohaittojen kartoitustyö on aloitettu uraauurtavassa tutkimushankkeessa Jyväskylän yliopiston puitteissa toimivan JYU.Wisdomin kanssa. Tutkijat arvioivat kaupparyhmän luontojalanjäljen eli sen toimintojen haitat luonnon monimuotoisuudelle. Menetelmän kehitystyön rahoittavat yhdessä S-ryhmä ja Sitra. Yhteisen tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää avoimesti julkaistavia menetelmiä ja työkaluja yritysten ja organisaatioiden luontohaittojen arviointiin.

S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa osallistuu joulukuiseen YK:n luontokokoukseen osana Suomen valtuuskuntaa. Vastuullisuusjohtaja Nina Elomaan ajatuksia luontojalanjäljestä ja luontovaikutusten mittaamisen merkityksestä blogissaan s-ryhma.fi:ssä.

Make it Mandatory -kampanjan verkkosivu: Make it mandatory — Business For Nature #MakeItMandatory #COP15


Kuvat: SOK

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.