Lehdistölle julkaistut

Jos epäkohtia ei uskalla tunnistaa, niitä ei voi ryhtyä korjaamaan

24.4.2023

Vastuullisuusjohtaja

Nina Elomaa

Käyttötavarakaupan johtaja

Virpi Viinikainen

Bangladesh-tutkimusta tekevä työntekijä

Bangladesh on maailman ompelimo ja maailman toiseksi suurin tekstiilituottajamaa Kiinan jälkeen. Made in Bangladesh lukee myös monissa Primoissa myytävissä neule- ja trikoovaatteiden pesulapuissa.

Palasimme juuri Bangladeshista. Olimme yhdessä vierailemassa tekstiilitehtailla, tapasimme työntekijöiden edustajia ja keskustelimme tehtaiden johdon kanssa. Tapasimme myös eri järjestöjä paikan päällä. Matkan tarkoituksena oli keskustella kehityskohteista, joita löytyi tekstiiliteollisuutta koskevasta radikaali läpinäkyvyys -selvityksestä.

Olemme tunnistaneet naisvaltaisella tekstiilialalla ihmisoikeushaasteita ja haluamme ymmärtää niiden takana olevia syitä perinteisiä auditointeja syvemmin. Pelastakaa Lapset ja riippumattoman ihmisoikeusasiantuntija tekivät toimeksiannostamme raportin, joka julkaistiin avoimesti koko toimialalle.

Paluumatkalla Bangladeshista summasimme ajatuksiamme siitä, mitä projekti on tähän mennessä meille opettanut.

[object Object]

Valtiollisen sääntelyn puuttuessa sidosryhmien kesken luodut sopimukset ovat edistäneet asioita

Kymmenen vuotta sitten tapahtuneet Rana Plazan suuronnettomuuden jälkeen Bangladeshissa on otettu harppauksia työturvallisuuden ja työntekijöiden oikeuksien suhteen.

Onnettomuuden jälkeen perustettu tehtaiden palo-, sähkö- ja rakennusturvallisuutta edistämään luotu International Accord on osoittanut voimansa ja myös kaikki S-ryhmälle vaatteita valmistavat bangladeshilaiset tehtaat ovat sitoutuneet mukaan. Olemme myös amforin BSCI-yritysvastuujärjestelmässä, joka edistää työoloja kansainvälisissä toimitusketjuissa.

Miten kehittyvissä maissa saadaan työntekijöiden ääni kuuluviin?

Suomessa meillä voi olla helppo kysyä ihmisiltä mielipidettä erilaisin kyselyin, mutta näin ei ole välttämättä kehittyvissä maissa. Työntekijät eivät aina ole tottuneet kertomaan omaa näkemystään asioista. Selvityksessä halusimme antaa äänen tehtaan työntekijöille.

Keinoksi löytyi suomalaisen start-upin WorkAheadin helppo videotyökalu. Mukana vastaajissa oli myös lukutaidottomia. Vieraillessamme tehtailla saimme työntekijöiltä positiivista palautetta videotyökaluun liittyen. Ymmärsimme, että tässä selvityksessä esittelimme tavallaan työntekijöiden hyvinvointikyselyn ensimmäistä kertaa. Meitä ilahdutti se, että saimme vastauksia lähes kaikilta, 1754 työntekijältä.

Pitkäaikaiset kumppanuudet ovat avain onnistumiseen

Olemme tehneet monien tekstiilitehtaiden kanssa jo vuosia yhteistyötä. Uskomme, että pitkän yhteistyön merkitys näkyi myös työntekijähaastattelujen tuloksissa. Tunnelma välittyi myös paikan päällä keskusteluissamme työntekijöiden komitean edustajien kanssa.

Myös epäkohtia löytyy, ja niihin on tärkeää etsiä ratkaisukeinoja.

Konkreettiseen raportissa esiin nousseeseen kehityskohteeseen oli jo tartuttu. Vähemmän koulutettujen vanhempien lapsilta puuttui syntymätodistuksia. Todistukset tarvitaan, jotta lapset voidaan rekisteröidä yhteiskunnan jäseniksi ja esimerkiksi koulunkäyntiä varten. Tehtaalla oli jo ryhdytty varmistamaan, että vanhempainvapaalta palaavat vanhemmat ovat hankkineet todistuksen vastasyntyneelle lapselle.

[object Object]

Mitä syvemmälle mennään, sitä haasteellisemmaksi läpinäkyvyys käy

Keskustelumme avasivat lisää sitä, miten monisyisten asioiden kanssa olemme tekemisissä. Mitä syvemmälle ketjussa mennään, sitä haasteellisemmaksi läpinäkyvyys käy. Tiedämme, että kumppanitehtaillamme työskennellään pääosin kahdeksantuntisia päiviä ja varmistetaan työntekijöiden henkilöllisyys ja ikä, maksetaan palkat ajoissa ja oikein. Tehtaan alueella on lääkärin vastaanotto, ja päiväkotikin.

Mutta miten on langantoimittajalla? Entä puuvillapellolla? Vaikka kumppaneillamme ei ole lapsityövoiman kanssa haasteita, riski voi kasvaa ketjussa syvemmälle mennessä. Tulevaisuudessa meidän on pystyttävä varmistamaan kumppaneidemme kanssa, että ympäristö- ja ihmisoikeusasiat ovat kunnossa myös hankintaketjun eri portaissa. Tiedon saaminen ei kuitenkaan aina ole yksinkertaista ja vaatii pitkäjänteistä yhteistyötä.

Elämiseen riittävän korvauksen edistäminen on nostettu keskeiseksi tekstiiliteollisuuden haasteeksi. Yksittäisen ostajan pienillä hankintavolyymeilla voi olla vaikea vaikuttaa palkkaukseen. Lisäksi pelkällä palkkauksella ei aina voida vaikuttaa toimeentuloon. Kuulimme vierailullamme, että jos tehdas nostaa palkkoja, yksityiset vuokranantajat nostavat omia vuokriaan heti perästä – miten tämä asiaa ratkaistaan? Tässäkin toimialan vahva yhteistyö ratkaisujen etsimiseksi on olennaista.

Asioita voi edistää vain yhdessä

Olemme Suomessa suuri vaatteiden myyjä, mutta maailmalla pieni toimija moneen jättiläiseen verrattuna. Tehtaiden volyymista vain muutama prosentti voi olla meidän tilaamamme. Yhden yksittäisen toimijan on hankala edistää monimutkaisia asioita yksin. Voimme silti olla kokoamme suurempi.

Oli ilo tavata tehtaiden työntekijöitä ja keskustella työntekijäkomiteoiden edustajien kanssa. Tehtailla on vahva tahto hoitaa vastuullisuusasioita omatoimisesti ja viedä asioita eteenpäin itsenäisesti. Se ei tarkoita, ettemmekö me voisi auttaa ja tukea. Voimme toimia kohtaamispaikkojen järjestäjänä, kutsua tehtaiden edustuksen ja järjestöt saman pöydän ääreen ja keskustella yhdessä kehitysajatuksista, joilla tilannetta voidaan pitkäjänteisesti parantaa.

Vastuullisuusjohtaja

Nina Elomaa

Vastuullisuusjohtaja

SOK

Käyttötavarakaupan johtaja

Virpi Viinikainen

Käyttötavarakaupan johtaja

SOK

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.