Ässäduunissa
Betonista bittiin ja bittiä betoniin: Oppeja digimurroksesta
31.3.2025

1. Digitalisaatio – älä osta vaan tee itse
Digitalisaatio ei ole järjestelmien ja mobiilisovellusten ostamista tai muutamia projekteja, vaan organisaation kulttuurin, käyttäytymisen ja ajattelumallien muutos. Tämän muutoksen keskiössä on, miten omat, osaavat ihmiset ja tiimit - koko organisaatio ylimmästä johtajasta asiantuntijoihin - löytävät uusia toimintatapoja, joiden avulla teknologiasta saadaan hyödyt irti.
Muutoksessa korostuvat ne syväosaajat, jotka ymmärtävät miten liiketoiminnan tavoitteita, asiakastarpeita ja teknologiaa yhdistetään uusin tavoin. Näiden ihmisten muodostamien tiimien kautta syntyy ajan kanssa positiivinen kierre: toimintamalli ja uudenlainen kokeileva kulttuuri laajenee yrityksen sisällä. Johdon tuki on tärkeää, mutta tärkeintä on luoda tiimeille kyky löytää ja rakentaa toimivia teknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja.
Tekoälyn ja uusien teknologioiden myötä yritykselle on entistä tärkeämpää, että sen tiimeillä on kyky löytää ja rakentaa toimivia teknologiaratkaisuja.
2. Pähkähullu kunnianhimo
Asiakkaat haluavat kaiken halvemmalla, nopeammin ja parempana. Ja tämähän sopii S-ryhmälle hyvin, sillä ryhmän olemassaolon tarkoitus on tuottaa aina jatkuvasti parempaa hyötyä asiakasomistajilleen.
Digitalisaatio on aikamme parhaita keinoja parantaa liiketoimintaa. Ymmärsimme tämän, ja lähdimme muutosmatkalle jolla olemme edelleen. Ensin oli vain pieni joukko, joilla oli iso kunnianhimo. Kun saimme onnistumisia, kasvoi muidenkin S-ryhmän tahojen halu panostaa. Panoksilla saimme palkattua lisää osaajia ja lisää onnistuneita palveluita asiakkaillemme. Uusien osaajien myötä saimme taloon myös moderneja ohjelmistokehityksen periaatteita, jolloin meistäkin kasvoi teknologiaosaamisen talo.
Meistä tuli tahtotilan myötä alamme johtava teknologiatoimija, ja olemmekin monella mittarilla Suomen kärkikaartia teknologiatalona, mm. halutuimpia työnantajia.
3. Ideat ovat halpoja – toimeenpano ratkaisee
Ideoita on kaikilla, mutta menestys syntyy ratkaisujen rakentamisen aikaisesta jatkuvasta oppimisesta, kokeilusta ja kehittämisestä. Jokainen vähänkään merkityksellinen teknologiainnovaatio sisältää tuhansia keskenään kilpailevia pienempiä ja suurempia valintoja. Rakentamisen aikana tapahtuva kilpailevien vaatimusten yhteensovittaminen erottaa jyvät akanoista.
Suurin osa uusista ideoista on huonoja, eikä kukaan tiedä etukäteen, mitkä ideat ovat parhaita. Muutenhan kyse ei olisi innovaatiosta. Tiimille, joka pystyy nopeasti ja edullisesti kokeilemaan ideoita, selviää suhteellisen nopeasti myös se, mikä toimii ja mikä ei. Eli, sellainen tiimi osaa innovoida.
4. Teknologia voi olla kilpailutekijä
Myös perinteinen yritys voi oivaltaa, että teknologia voi olla merkityksellinen tapa erottautua ja rakentaa kilpailuetua. Siitä voi jopa tulla strategian kulmakivi. Monet tutkimukset osoittavatkin, että teknologia parhaiten hyödyntävät edelläkävijäyritykset pärjäävät taloudellisesti jopa kuusi kertaa paremmin kuin perässätulijat.
Meillä S-ryhmässä teknologia on tänä päivänä kaikkien liiketoimintojen strategian ytimessä; ”Betonista bittiin ja bittiä betoniin”. Tarkoitamme esimerkiksi sitä, että rakennamme verkkokauppaa, mutta myös sitä, että kivijalkamyymälän taustalla oleva optimoitu koneisto on erittäin vahvasti teknologian mahdollistama.
Tänä päivänä uusissa teknologioissa, kuten tekoälyssä ja automaatiossa, on paljon potentiaalia. Jatkossakin on niin, että ne jotka osaavat hyödyntää teknologiaa, voivat rakentaa merkittävää kilpailuetua suhteessa muihin toimijoihin; parempia asiakaspolkuja, tehokkaampia prosesseja ja jopa uutta liiketoimintaa.
Kiitos lukemisesta! Kuulen mielelläni ajatuksiasi asiasta puolella.
Sebastian Nyström Muutosjohtaja, SOK
Lisää ajattelemisen aihetta:
S-ryhmässä työskentelee yli 800 teknologiaosaajaa – tässä sarjassa he kertovat näkemyksiään ja kokemuksiaan digimurroksesta ja digikehityksestä. #betonistabittiin
Kuvat: Juha Mustonen