S-ryhmän linjaus eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi
S-ryhmä on sitoutunut vastuulliseen hankintaan ja eläinten hyvinvoinnin kunnioittamiseen. Tämä linjaus kokoaa yhteen S-ryhmän valikoimissa olevien eläinperäisten tuotteiden tuotantoon liittyvät odotukset.
S-ryhmän valikoimissa on useissa tuoteryhmissä ja eri liiketoiminta-alueilla eläinperäisiä tuotteita. Niiden tuotannossa tulee noudattaa seuraavia vapausperiaatteita:
- Eläin on vapaa nälästä, janosta ja väärästä ruokavaliosta.
- Eläin on vapaa pelosta ja pitkäkestoisesta stressistä.
- Eläin on vapaa ruumiillisesta ja henkisestä kärsimyksestä.
- Eläin on vapaa kivusta, vammoista ja taudeista.
- Eläin on vapaa toteuttamaan lajityypillistä käytöstä.
Edellytämme, että tuotantoeläinten alkutuotanto, kuljetus, käsittely ja teurastus toteutetaan ilman turhaa kärsimystä. Eläinperäisten tuotteiden toimitusketjussa tulee noudattaa kulloinkin voimassa olevia eläinsuojelumääräyksiä sekä kunnioittaa eläinten luonnollisia ja lajityypillisiä tarpeita.
Käymme vuoropuhelua tavarantoimittajiemme kanssa ja seuraamme kyselyillä ja tuotantotilojen auditoinneilla sitä, miten tavarantoimittajiemme hankintaketjut ovat sitoutuneet eläinten hyvinvoinnin kunnioittamiseen ja miten ne ovat siinä kehittyneet.
Periaatteet koskevat S-ryhmän toimintoja Suomessa, siis SOK:ta ja sen tytäryhtiöitä sekä alueosuuskauppoja. Linjaus koskee sekä S-ryhmän omien merkkien tuotteita että brändituotteita ja sekä kotimaista että ulkomaista tuotantoa. Virossa ja Venäjällä käymme tavarantoimittajiemme kanssa parhaillaan vuoropuhelua eläinten hyvinvoinnin edistämisestä. Niiden osalta arvioimme linjauksen tilanteen uudelleen 2021.
Lajikohtaiset kriteerit
Kananmunat
Luovumme virikehäkkimunien myynnistä asteittain vuoden 2026 loppuun mennessä. Virikehäkkimunista luovutaan vaiheittain, koska osa kananmunantuottajista on investoinut virikehäkkituotantoon voimakkaasti vuonna 2012 lakimuutoksen myötä.
Siipikarjan nokan typistäminen
Ensisijaisena tavoitteena tulee olla mahdollisimman vähän stressaavien olosuhteiden varmistaminen, jotta kanojen nokkia ei tarvitsisi typistää. Kanojen nokkien typistäminen hyväksytään vain alle 10 päivän ikäisiltä kanoilta infrapunamenetelmää käyttäen.
Karjuporsaiden kastraatio
Edellytämme kivunlievityksen käyttöä karjuporsaiden kastroinnissa.
Porsaiden häntien typistäminen
Häntien typistäminen sallitaan ainoastaan silloin, kun tilalla on ohjelma, jolla se pyrkii ehkäisemään häntien puremista. Ohjelman tavoitteena tulisi olla häntien typistämisestä luopuminen.
Vasikoiden nupoutus
Suosittelemme kivunlievityksen käyttöä nautavasikoiden nupoutuksessa. Yli kuuden viikon ikäisten vasikoiden nupouttaminen hyväksytään vain eläinlääkärin suorittamana ja asianmukaista kivunlievitystä käyttäen. Syövyttävän aineen käyttäminen nupoutuksessa on kielletty.
Antibioottien ja hormonien käyttö
Emme hyväksy rutiininomaista antibioottilääkitystä ja antibioottirehun syöttämistä terveille eläimille. Antibiootteja saa käyttää ainoastaan eläinlääkärin määräyksellä ja niiden käyttö pitää rajoittaa vain sairaiden eläinten hoitoon. Tuotantoeläinten kasvua edistävien hormonien käyttö on kielletty kaikissa EU-maissa, ja myös EU:n ulkopuolelta tuotavan lihan tulee täyttää EU:n lainsäädännön vaatimukset.
Eläinten tainnutus
Emme hyväksy eläinten teurastamista ilman tainnutusta. Suosittelemme kameravalvontaa teurastamoille.
Eläinten kuljetukset
Kuljetusajan teurastamolle tulisi olla enintään kahdeksan tuntia.
Kloonaus ja jalostus
Emme hyväksy lihatuotteissa kloonatuista eläimistä peräisin olevia ainesosia. Emme myöskään hyväksy valikoimiimme lajeja, joiden jalostuksen myötä eläinten luontainen lisääntyminen ei ole mahdollista.
Ankan- ja hanhenmaksa
Emme hyväksy valikoimiimme sellaista ankan- tai hanhenmaksaa, jonka tuotannossa on käytetty pakkosyöttöä.
Juottovasikat
S-ryhmän ravintoloiden ja ruokakauppojen valikoimissa ei ole juottovasikan lihaa
Kosmetiikan eläinkokeet
Vuoden 2013 jälkeen eläinkokeilla testatun kosmetiikan myyminen on kielletty EU-lainsäädännössä. Kielto koskee myös kosmetiikan ainesosia. Noudatamme lainsäädännön vaatimusta, eli omien merkkien kosmetiikkatuotteita ei ole testattu eläimillä myöskään EU:n ulkopuolella.
Kosmetiikan vegaanisuus
We Care Icon meikkitarvikkeissa ja hiusharjoissa ei käytetä eläinperäisiä kuituja, karvoja tai nahkaa. We Care Icon sarjan -kosmetiikkatuotteissa ei käytetä eläinperäisiä raaka-aineita, kuten lanoliinia, kollageenia tai hunajaa. Tavoitteenamme on tehdä tuotesarjasta 2022 aikana täysin vegaaninen poistamalla vielä karmiinia sisältävät sävyt valikoimasta.
Untuvat ja höyhenet
Emme hyväksy valikoimiimme tuotteita, jotka sisältävät elävistä linnuista kynittyjä untuvia tai höyheniä.
Angora ja mohair
Emme hyväksy valikoimiimme angoratuotteita, jotka sisältävät elävistä kaneista kynittyä karvaa. Eläinten kohtelussa tulee välttää turhaa kärsimystä.
Merinovilla
Emme hyväksy valikoimiimme merinovillatuotteita, joiden alkutuotannossa on käytetty mulesing-menettelyä.
Turkikset
Ketjuvalikoimissamme ei ole turkiksia sisältäviä tuotteita.
Nahka
Nahkatuotteissa käytetyn nahan tulee olla lihantuotannon sivutuote.
Edistettävät tavoitteet
S-ryhmä haluaa edistää eläinten hyvinvointia ja lajityypillistä käyttäytymistä. Erityisesti eläinten mahdollisuus liikkua, jaloitella ja ulkoilla lisää hyvinvointia ja parantaa muun muassa eläinten jalkaterveyttä.
S-ryhmä kannustaa tuotannon kehittämistä kohti tuotantomuotoja, jotka paremmin mahdollistavat eläinten liikkumisen (esimerkiksi pihattonavetat ja vapaaporsitus). Tuotantotilojen muutokset vaativat kuitenkin tuottajilta merkittäviä investointeja, joten niihin siirtymiselle tulee sallia riittävä siirtymäaika.
Käynnistämme keskustelut tuottajayhdistysten, tavarantoimittajien ja muiden sidosryhmien kanssa parsinavetoista ja porsitushäkeistä luopumisen aikataulusta.