Ihmisoikeudet
Yritysten tulee tuntea toimintansa ihmisoikeusvaikutukset sekä lähellä että kaukana. Toiminnallamme on vaikutusta erityisesti asiakkaiden, henkilökunnan sekä hankintaketjun tuotteiden ja palveluiden työntekijöiden ihmisoikeuksiin.
Ihmisoikeusperiaatteemme kuvaavat meidän lähestymistapaa ihmisoikeuksiin. Ne ohjaavat sekä omaa että kumppaidemme toimintaa. Periaatteissa avataan sitä, miten ryhmässä tunnistetaan ja arvioidaan toiminnan ihmisoikeusvaikutuksia. Niissä myös kerrotaan, millaisia käytäntöjä meillä on haitallisten vaikutusten pienentämiseksi ja korjaamiseksi. Tutustu periaatteisiin .
Asiakkaiden näkökulmasta keskeisimmät ihmisoikeudet ovat syrjimättömyys, oikeus terveyteen ja lasten oikeus erityiseen suojeluun. Syrjimättömyys tarkoitta ennen kaikkea asiakkaiden tasapuolista kohtelua.
Erityistä huomiota kiinnitämme toimipaikkojen ja palveluiden suunnitteluun mahdollisimman esteettömiksi ja turvallisiksi. Myös tuotteiden turvallisuutta seuraamme huolellisella omavalvonnalla eli esimerkiksi kylmäketjun seurannalla. Lasten oikeuksista huolehdimme tuoteturvallisuuden lisäksi muun muassa ikärajavalvonnalla.
Henkilökunnan näkökulmasta keskeisiä ihmisoikeuksia ovat työturvallisuus, yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys. Kunnioitamme myös työntekijöiden oikeutta ammatilliseen järjestäytymiseen emmekä hyväksy minkäänlaista syrjintää tai häirintää.
Toiminnallamme on myös epäsuora vaikutus tuotteiden ja palveluiden hankintaketjuissa työskentelevien ihmisten ihmisoikeuksiin. Erityisesti sosiaalisen vastuun riskimaissa seuraamme työturvallisuuden, järjestäytymisoikeuden ja muiden työelämän oikeuksien toteutumista kolmannen osapuolen auditointien avulla.
Perinteisen auditointityön rinnalle käynnistimme vuoden 2018 aikana uudenlaisen, ihmisoikeuskysymysten juurisyihin pureutuvan Radikaali läpinäkyvyys -tutkimusmallin. Sen avulla pääsemme tarttumaan tarkemmin ajankohtaisiin, tuotteisiin tai tuotantomaihin liittyviin ongelmiin ja etsimään uudenlaisia vaikuttavia ratkaisuja yhdessä kumppaneidemme kanssa. Julkaisemme selvitysten tulokset.
Tutkimusmallin ensimmäisen selvityksen teki Etelä-Italiassa Foggian alueella riippumaton kansalaisjärjestö Oxfam. Voit ladata selvityksen .