Työ valitsi tekijänsä - S-ryhmä
Työ valitsi tekijänsä

Työ valitsi tekijänsä

Tarmokas työasenne, hitunen onnenlykkyä ja rakkaus pizzaan veivät Iida Marjamäen Pizza & Buffa -ketjun uunituoreeksi Pizzamasteriksi. 24-vuotias Iida on Porin Prisma Mikkolan Ravintolamaailmassa ahertava vuoropäällikkö, joka suorastaan syttyy uusista haasteista.

Oli toukokuu 2015. Ysiluokka oli lopuillaan, kun opettajamme kysyi meistä oppilaista apulaisia lapsensa synttäreille. Kekkerit menivät kivasti: leivoimme lasten kanssa kaurakeksejä koulun köksäluokassa.

Kun lopettelimme, opettajan mies vinkkasi meitä apureita hakemaan kesätöitä työpaikaltaan Prisman Ravintolamaailmasta. Mulla oli hygieniapassi valmiina, joten tartuin tilaisuuteen. Hain ja sain kesätyön.

Jee, kesä tiskarina, ajattelin. Heti ensimmäisenä työpäivänä päädyin pizzapöydän ääreen. Kauhusta kankeana ryhdyin pyörittämään ensimmäistä pizzaani.

Innostavat haasteet

Olen aina tykännyt ruoanlaitosta ja leipomisesta, mutten koululaisena osannut kuvitella ravintola-alaa omana juttunani. Nyt jälkikäteen huomaan, kuinka ala on ottanut minut omakseen.

Kesätöiden alkuhaparointien jälkeen työ Prisman Ravintolamaailmassa on jatkunut – ensin lukion ohessa ja oppisopimuskoulutuksessa, sitten ravintolatyöntekijänä ja pian vuoden verran vuoropäällikkönä.

Työ on osoittanut, että juuri tämä on alani. Nautin, kun näen käteni jäljen ja huomaan, kuinka kehityn ja opin uusia juttuja. Eteen on tullut sopivasti haasteita ja tilaisuuksia, joihin on tehnyt mieli tarttua.

No, joskus vauhti ja kasvava vastuu ovat hiukan hirvittäneet. On pitänyt hyväksyä se, ettei kaikki mene aina heti nappiin.

Monipuolinen paletti

Mikkolan Prisman ravintolamaailmassa on kolme erityyppistä ravintolaa, Pizza & Buffa, Presso ja Hesburger, joissa on yhteensä yli 30 hengen tiimi. Meitä vuoropäälliköitä on viisi ja jokaisella on vastuualueensa.

Mulla on tonttina Pizza & Buffa, kotipesäni, jossa toimin myös keittiömestarin apuna. Pizza on isoin valttimme, mutta koko setti toimii: lounas, iltaruoka, salaatit ja jälkkärit.

Aamu- ja iltavuoroissa vuoropäälliköllä on pyöritettävänä koko ravintolamaailman paletti – myös Presson ja Hesen työt ja tauotukset. Se tuo hommiin vaihtelua.

Parasta työssä ovat yhteiset onnistumiset. Kun päivä on sujunut erityisen hyvin, voi lähteä huippufiiliksillä kotiin. Haastavimpia hetkiä ovat kovat kiireet ja hankalat asiakaskohtaamiset. Varsinkin alussa saattoi tulla epävarma fiilis, toiminko varmasti oikein ja teenkö oikeat päätökset.

Kokemus opettaa. Olen oppinut luottamaan omaan harkintakykyyni.

Palautteella paremmaksi

Vuoropäälliköllä on iso vastuu tiimistä ja siitä, että pääsemme yhdessä maaliin ja tavoitteisiimme. Haluan tehdä työtäni jämptisti ja ihmisläheisesti, olla aidosti kiinnostunut työkavereistani ja kuunnella heitä. Jos joku tarvitsee neuvoa, opastan mielelläni vaikka kuinka monta kertaa.

Olen itse tykännyt hakea rakentavaa palautetta työstäni, että hei, onko jotain, jossa voisin parantaa tai tehdä toisin. Näin olen oppinut esihenkilöiltäni ja työkavereiltani, ja samaa palautteen lahjaa olen halunnut jakaa muille.

Kisakuumetta ilmassa

Kun Pizza & Buffa -ketjun Pizzamasteri-kisasta tuli tieto marras-joulukuussa, päätimme porukalla, että kaikki halukkaat laittavat videohakemukset menemään ja toivottavasti joku meistä pääsisi finaaliin.

Olihan se jännää. Itse pyörittelin mielessäni tosi montaa vaihtoehtoa ennen kuin lopulliset ideat syntyivät. Minusta herkullinen pizza on tehty laadukkaista raaka-aineista, se on kaunis ja houkutteleva – sellainen, jota ei malta jättää seuraavalle päivälle.

Kisapizzoistani tuli juuri sellaiset. Olin Prismassa ostoksilla, kun töistä soitettiin, että onnea, sä pääsit Pizzamasteri-finaaliin! Jo viiden finalistin joukkoon pääsy tuntui voitolta.

Aitoa asiakasläheisyyttä

Pizzamasteri-finaali käytiin 18.1. Keravan Pizza & Buffassa. Mua ei jännittänyt lainkaan. Heittäydyin täysillä mukaan ja annoin tekemisten tulla suoraan selkäytimestäni ja sydämestäni.

Kisasimme tiukasti ja tasavahvasti keskenämme hyvässä yhteishengessä toisiamme auttaen. Vasta kun seisoimme rivissä kuuntelemassa tuloksia, tuli jännitys ja jalat meinasivat mennä alta.

Purskahdin itkuun, kun kuulin voittaneeni. Olihan se uskomaton tunne! Kisassa arvioitiin pizzat, ammattitaito ja työskentely, myynti ja kaupallistaminen sekä asiakaspalvelu. Veikkaan, että juuri aito asiakaspalvelu oli kisassa vahvin valttini.

Ei mennyt kauaa, kun sana voitostani kiiri Porissa ja sain pyörittää voittopizzaani asiakkaillemme.

Tulevaisuus saa yllättää

Pizzamasteri-kisa antoi hurjasti uutta virtaa työarkeen. Oli hienoa tutustua kollegoihin ja ketjuohjauksen ammattilaisiin. Verkostoituminen jatkuu huhtikuussa palkintomatkallamme Italian Napoliin.

Lähden Italiaan nimenomaan oppimaan ja hakemaan uusia eväitä työhöni. Mielessäni on jo paljon asioita, joista haluan jutella ketjupäällikkö Minnan ja kehityspäällikkö Sampon kanssa.

Elän nyt aikaa, jolloin haluan keskittyä itseni kehittämiseen ja saada kaiken irti työstäni. En oikeastaan haluakaan tietää, minne vielä päädyn. Lähden haastamaan itseäni ja otan kopin, kun sopivia tilaisuuksia osuu kohdalle.

S-ryhmässä on mahdollisuuksia vaikka mihin – toisaalta voisin pyörittää joskus omaa ravintolaa tai pitopalvelua. Luotan, että todellisuus saattaa jopa ylittää unelmani.

Iida töissä

Töissä

  • Olen Iida Marjamäki, 24, Porin Prisma Mikkolan Ravintolamaailman Pizza & Buffan vuoropäällikkö toukokuusta 2022 alkaen.
  • Aloitin työt Satakunnan Osuuskaupassa Prisman Ravintolamaailmassa 16-vuotiaana kesätöissä ja jatkoin lukion ohessa.
  • Lukion jälkeen suoritin ravintola- ja catering -oppisopimuskoulutuksen Porin Mikkolan Prisman Ravintolamaailmassa: Pizza & Buffassa, Pressossa ja Hesburgerissa sekä Porin Amarillossa ja Mikkolan Prisman palvelutiskillä.
  • Valmistuin kokiksi joulukuussa 2020.
  • Sain Jollaksen vuoropäällikkövalmennuksen valmiiksi toukokuussa 2022.
Iida vapaalla

Vapaalla

  • Olen lähtöisin Porin Ahlaisista. Olen porilainen.
  • Vietän paljon aikaa äidin, isän ja kaksoisveljeni Tuomaksen sekä ystävieni kanssa. Sienestys ja marjastus ovat perheemme yhteinen juttu.
  • Olen sinkku ja asun nyt Porin Impolassa kerrostalokaksiossa. Haaveilen omakotitalosta, jossa olisi iso askarteluhuone.
  • Käyn kuntosalilla ja teen käsitöitä. Toimin Satakunnan eläinsuojelun kautta kissojen sijaiskotihoitajana. Nyt minulla on neljä hoitokissaa: Vili, Pantera, Toive ja Sebriina.
  • Mottoni on: ”Ojassakin on opittava uimaan.”

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.