Muotoilun moniottelija - S-ryhmä
Muotoilun moniottelija

Muotoilun moniottelija

Muotoilun moniottelija

Lead Designer Sauli Pietikäisen kädenjälki näkyy S-ryhmän matkailu- ja ravitsemiskaupan muotoiluprojekteissa, kuten Raflaamo.fi:n ja Sokos Hotellien check-in-check-out-itsepalveluautomaatin kehitystyössä. Fokus on asiakkaiden ja henkilöstön arjen helpottamisessa.

Kun Sauli Pietikäinen aloitti designerin työt SOK:lla kolmisen vuotta sitten, hänellä oli talossa viisi kollegaa. Nyt SOK Asiakkuus, IT- ja digikehityksen (SOK AID) muotoiluorganisaatiossa työskentelee lähes 40 muotoilualan ammattilaista eri puolilta maailmaa ja viitisentoista talon ulkopuolista alan asiantuntijaa.

Meidän ässäläisten joukossa on kasvava joukko digiajan huippuosaajia, joiden tavoitteena on tehdä kanssamme niin asiakkaiden kuin henkilöstönkin arjesta juhlaa yhä osuvammilla palveluilla ja työkaluilla. Millainen maailma modernien työtitteleiden takaa löytyy?

Rakkautta ensi silmäyksellä

Tykkäsin piirtää ja rakennella jo lapsena. Tietokoneella alkoi syntyä kaikenlaista jännää: sarjakuvia, elokuvia ja 3D-mallinnuksia. Kun yläasteikäisenä kuulin muotoilijan työstä, se kolahti heti.

Ammatissa yhdistyivät kaikki suosikkipuuhani. Löysin unelmieni duunin, joka on osoittautunut jopa antoisammaksi kuin osasin tuolloin kuvitella. Olen tosi onnellinen, että voin tehdä työtä, jolla on merkitystä ihmisten arjessa ja joka inspiroi itseäni joka päivä. Saan toteuttaa luovuuttani yhdessä huippuluokan ammattilaisten kanssa jatkuvasti uutta oppien. Meillä on aidosti hauskaa töissä!

Ymmärryksestä toteutukseen

Saan aika usein selittää, että mitä se designer oikein tekee. Simppelisti kuvaillen työ on monimutkaisen maailman ymmärrettäväksi tekemistä.

Pyrkimyksenä on ymmärtää kokonaisvaltaisesti kehitysprojektin eri osapuolten tarpeita ja rakentaa tältä pohjalta tilanne- ja tavoitekuvaa, miten edetä. Muotoilija tekee eri etenemisvaihtoehdoista ymmärrettäviä esimerkiksi visualisointien, tarinoiden tai prototyyppien avulla.

Näin kaikki osapuolet liiketoiminnan edustajista teknisiin asiantuntijoihin hahmottavat paremmin, mistä on kyse ja voivat tuoda näkemyksensä kehitystyöhön. Yhteisenä tavoitteena on rakentaa parhaalla tavalla eri tarpeisiin vastaava lopputuotos, vaikkapa digipalvelu, sovellus tai laite.

Utelias tiimipeluri

Oma vahvuuteni muotoilijana on monipuolisuus, joka sai alkunsa jo opiskeluaikojen työprojekteista. Olen taustaltani tuotesuunnittelija, mutta vuosien varrella on syntynyt kaikenlaista: osteoporoosin seulontalaitteista painotöihin ja virtuaalitodellisuudesta yritysbrändeihin.

Työtä on tullut tehtyä niin freelancerina, yrityksissä kuin muotoilutoimistoissakin, ja eri toimialojen asiakkaita on ollut satoja – startupeista pörssiyhtiöihin.

Muotoilijalta vaaditaan toki paljon teknistä ja taiteellista osaamista, mutta sitäkin tärkeämpää on aito uteliaisuus ja halu tehdä ja oppia yhdessä. On hallittava isoja kokonaisuuksia, huomioitava pieniä yksityiskohtia sekä siedettävä alati muuttuvia tekijöitä.

Henkilöstölle ja asiakkaille

Nykyinen työni keskittyy S-ryhmän matkailu- ja ravitsemiskaupan muotoiluprojekteihin, digipalveluihin painottuen. Lead designerina vastaan projekteissamme siitä, että teemme asioita, jotka ovat asiakkaillemme ja henkilöstöllemme merkityksellisiä ja hyödyllisiä sekä liiketoiminnallisesti kannattavia ja teknisesti toteutettavia.

Otetaan nyt vaikkapa Sokos Hotellien sisään- ja uloskirjautumisen itsepalveluautomaatti, joka helpottaa vastaanoton ruuhkahetkissä sekä hotelliasiakkaita että -henkilöstöä. Hotelleissa on jo noin 60 itsepalveluautomaattia, jotka ovat sok:laisten omaa designia aina fyysistä laitetta ja käyttöliittymää myöten.

Raflaamo.fi:n uudistuksessa pääsin suunnittelemaan kokonaiskonseptin ohella ravintoloiden henkilöstölle mahdollisimman helppokäyttöistä sisällönsyöttöjärjestelmää. Hyvä esimerkki siitä, kuinka kaikki tekemämme työ ei välttämättä näy suoraan asiakkaille, mutta tukee henkilöstön työn kautta asiakaskokemusta.

Ketterän kehityksen perheet

Ehkä eniten ihmisiä yllättää se, ettei designerin työ ole yksin luomista, vaan mitä suurimmassa määrin yhdessä tekemistä.

Itse koen, että minulla on töissä kuin kaksi perhettä: Ydinperheessämme on tuoteomistajia, koodareita, analyytikkoja, laadunvarmistajia ja meitä muotoilijoita. Käymme jatkuvaa vuoropuhelua siitä, mikä on mahdollista ja mikä kannattaa tehdä milläkin tavalla käyttäjän tarve huomioiden: suunnitellaan yhdessä, testataan ja suunnitellaan lisää. Juuri tämä on sitä paljon puhuttua ketterää kehittämistä, jolla varmistamme sen, että teemme oikeita asioita.

Meitä ympäröi laajennettu perhe, eli koko muotoiluorganisaatiomme, jossa vaihdamme oppeja ja kehitämme yhdessä liiketoimintarajat ylittävää osaamista ja työkaluja. Kansainvälisessä maailmanluokan ammattilaisten porukassa on upeaa tehdä töitä.

Kehitys kehittyy

SOK:lle hain töihin ennen kaikkea siksi, että halusin tehdä muotoilua entistä pitkäjänteisemmin ja kokonaisvaltaisemmin – olla aidosti mukana kehityksessä. Ja todellakin, kehitys on ollut huikeaa!

Kolmen vuoden jälkeen peruspalikat alkavat olla jo kunnossa, mutta näen, että mahdollisuuksia on vielä vaikka mihin. S-ryhmäläisten työkokemuksessa ja asiakkaidemme palvelukokemuksessa on vielä paljon parannettavaa.

Juuri nyt tutkimme, miten ravintola-asiointia voitaisiin helpottaa entisestään digipalveluilla. Pian pääsemme testaamaan ja kehittämään työmme tuloksia ravintoloiden kanssa, ja se on tosi antoisaa. On fiilis, että viihdyn vielä pitkään täällä monipuolisten tekemisten parissa.

Kuvat: Nina Kaverinen

Sauli työpaikalla

Töissä

  • Olen Sauli Pietikäinen, 32 v, lead designer SOK AID:sta. Työskentelen Design-tiimissä mara-digikehityksessä.
  • Ensikosketuksen S-ryhmään sain 16-vuotiaana harjoittelijana Nummen S-marketissa, jossa jatkoin töitä lukio-opintojen ohessa.
  • Valmistuin teolliseksi muotoilijaksi 2014. Olen opiskellut myös graafista suunnittelua ja palvelumuotoilua. Olin opiskeluvaihdossa Saksassa.
  • Aloitin monipuoliset muotoilijan työt jo opiskeluaikoina 11 vuotta sitten. Olen tehnyt paljon töitä konsulttina, muotoilutoimistoissa ja eri alojen yrityksissä.
  • SOK:lla aloitin 2019 designerina ja lead designerina 2021. Teen mara-digikehitykseen liittyviä projekteja.
Sauli kiipeilemässä

Vapaalla

  • Olen kotoisin Nummi-Pusulasta. Nyt asun Helsingin Meilahdessa tuoreen vaimoni Riikan kanssa.
  • Vietimme häitämme 1.10. Häämatkalla nautimme kotimaan ruskamaisemista.
  • Luovat projektit kiinnostavat vapaa-ajallakin: rakennus-, remontti-, video- ja peliprojektit. Siskon kanssa olemme tehneet keittokirjojakin. Olen innokas kotikokki.
  • Liikun paljon: pyöräilen töihin, pelaan sählyä ja jääkiekkoa ja seinäkiipeilen.
  • Mottoni on: ”On hyvä unelmoida, jotta tiedämme millaiseen tulevaisuuteen haluamme mennä.”
Haluatko meille töihin?

Ura #ässäduunissa?

Selaa avoimia työpaikkojamme, täytä hakemus ja liity mukaan 40 000 ässäläisen yhteisöön.

Kaikki avoimet työpaikkamme

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.