Kaverisukka 2022 Robin

Yksinäisyys voi koskettaa jokaista – parittomilla sukilla vähennetään yksinäisyyden stigmaa ja kannustetaan ihmisiä kohtaamaan toisiaan

Lähes 80 prosenttia suomalaisista kokee, että yksinäisyydestä ja sen vaikutuksista tulisi puhua yhteiskunnassa nykyistä enemmän. Huolestuttavaa on, että joka neljäs kokee yksinäisyyden vähentämisen olevan yksinäisyyttä kokevan vastuulla. Valtakunnallisesti toimiva HelsinkiMissio haluaa näihin lukuihin muutoksen – yksinäisyyden vähentäminen on kaikkien yhteinen asia. Nyt järjestö on lanseerannut parittomat “Kaverisukat” yhteistyössä Prisman kanssa lisäämään keskustelua yksinäisyydestä sekä hälventämään siihen liitettyä stigmaa. Sukkamalliston on suunnitellut huippuartisti Robin Packalen. HelsinkiMissio muistuttaa, että yksinäisyys voi koskettaa jokaista.

27.5.2022

Yksinäisyyden vastaisesta työstä tunnetun HelsinkiMission toteuttaman tuoreen kyselyselvityksen mukaan jopa lähes puolet suomalaisista kokee tai on vähintäänkin joskus kokenut yksinäisyyden tunteita. Jatkuvasti tai melko usein yksinäisyyttä kokee 14 prosenttia suomalaista. Kyselyssä myös selvisi, että suomalaisista liki 80 prosenttia on sitä mieltä, että yksinäisyydestä ja sen vaikutuksista tulisi puhua yhteiskunnassa nykyistä enemmän. Joukosta 34 prosenttia oli asiasta täysin samaa mieltä ja 44 prosenttia jokseenkin samaa mieltä. Kyselyn perusteella suomalaiset kuitenkin kokevat yksinäisyyden aiheeksi, josta voi puhua mutta samalla siitä keskustellaan yhteiskunnassa suomalaisten mielestä liian vähän.

HelsinkiMissiota huolestuttaa erityisesti se, että kyselyselvityksen mukaan hieman yli neljännes suomalaisista kokee yksinäisyyden vähentämisen olevan täysin yksinäisyyttä kokevan ihmisen vastuulla. Järjestö haluaakin lisätä yksinäisyyskeskustelua Suomessa, jottei kukaan jää yksin sekä viestiä, että yksinäisyys voitetaan yhdessä.

Pariton ”Kaverisukka” nostaa yksinäisyyden keskustelunaiheeksi 

Saadakseen näkyvyyttä ilmiölle ja hälventääkseen yksinäisyyteen liitettyä stigmaa, HelsinkiMissio on lanseerannut parittomien sukkien “Kaverisukka” -malliston. Järjestö muistuttaa, ettei yksinäisyys koske vain tiettyä ihmisryhmää, vaan voi koskettaa ihan jokaista nuorista aikuisiin ja lapsiperheistä senioreihin.

“Kun kohtaamme ihmisiä, emme voi tietää ovatko he joskus yksinäisiä tai kokevatko he jatkuvasti yksinäisyyden tunteita. Yksinäisyyden ympärillä on vielä paljon stigmaa ja yksinäisyydestä puhuminen koetaan usein vaikeaksi. Haluamme madaltaa puhumisen kynnystä ja kannustaa ihmisiä kohtaamaan toisensa. Iloinen ja näkyvä Kaverisukka jalassa viestii, että on valmis juttelemaan ja haluaa olla mukana vähentämässä yksinäisyyttä. Ihminen tarvitsee toista ihmistä tullakseen nähdyksi ja kuulluksi” kuvailee toiminnanjohtaja Tuula Colliander HelsinkiMissiolta.

Kaverisukat on toteutettu yhteistyössä Prisman kanssa ja sukat on valmistanut kotimainen sukkatehdas Sukkamestarit. Prisman pukeutumisesta vastaavan myyntipäällikön Anu Keskisen mukaan Prismalle oli alusta asti selvää, että se halusi lähteä mukaan yhteistyöhön, jossa yksinäisyys tuodaan aiheena näkyväksi. 

“HelsinkiMissio tekee järjestönä valtakunnallisesti valtavan tärkeää työtä yksinäisyyden vähentämisen eteen tukemalla niin nuoria, lapsiperheitä kuin senioreita. Me taas tavoitamme myymäläverkostollamme ja verkkokaupallamme laajasti suomalaiset, joten Prismalle on luontevaa nostaa Kaverisukat ja niiden tärkeä viesti näyttävästi esiin ympäri Suomen. Toivomme, että yksinäisille sukille löytyy kantajat ja ne herättävät keskustelua. Parhaassa tapauksessa keskustelu värikkäistä sukista voi johtaa jopa ystävystymiseen”, Keskinen pohtii.

Kaverisukan suunnittelijana huippumuusikko Robin Packalen

Parittomien Kaverisukkien suunnittelijana on toiminut parittomasta kenkätyylistäänkin tunnettu laulaja-lauluntekijä Robin Packalen. Packalenille musiikki on asia, jonka avulla hän haluaa yhdistää ihmisiä. Hän kertoo saaneensa palautetta faneiltaan, kuinka hänen kappaleensa ovat auttaneet heitä vaikeissa elämäntilanteissa. Moni on kertonut myös saaneensa helpotusta yksinäisyyteen sekä uusia ystäviä artistin musiikin kautta, esimerkiksi faniyhteisöstä. 

“On meidän kaikkien vastuulla, ettei kenenkään tarvitse olla yksin. Olen itse ollut onnekas sen suhteen, että ympärilläni on ollut paljon ihmisiä. Kuitenkaan näin ei kaikilla ole ja siksi haluankin olla mukana tukemassa yksinäisyyden vastaista työtä. Minulle musiikin tekeminen on aina ollut keino sanoittaa tunteita – etenkin sellaisia, joista voi olla vaikea puhua. Oli se sitten musiikki tai jokin muu, toivon että jokainen löytää keinon, jolla puhua yksinäisyyden kokemuksista,” laulaja sanoo. 

Yksittäin myytävien Kaverisukkien ilmeestä välittyy ystävyys, yhteisöllisyys ja välittäminen, sekä tietenkin musiikki. Ostamalla Kaverisukan ja vetämällä sen jalkaansa kuka tahansa voi osaltaan auttaa hälventämään yksinäisyyteen liitettyä leimaa sekä näyttää tahtonsa yksinäisyyden vähentämiseksi. Sukat ovat saatavilla Prisman verkkokaupasta sekä myymälöistä ympäri Suomen. Lisäksi mukana olevat toimijat Prisma ja Sukkamestarit kannustavat suomalaisia lahjoittamaan HelsinkiMission yksinäisyyden vastaiseen työhön, johon ovat myös itse tehneet lahjoitukset. Sukkien suunnittelija Packalen toivoo, että suomalaiset ottavat parittoman sukan osaksi pukeutumistaan ja sitä kautta puhuisivat yksinäisyydestä:  

“Kaverisukat kertovat tarinaa siitä, millaisena haluaisin itse maailman nähdä. Sellaisena, jossa kaikilla on hyvä olla, eikä kukaan jää yksin,” Packalen päättää. 

Kyselyselvitys HelsinkiMissio suomalaisten yksinäisyys 9.5.2022 23052022


Kuvat: SOK

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.