Nina Kaverinen

Yhä useampi S-kauppa palvelee iltavirkkuja –miten huomioimme myöhäisten työvuorojen puurtajat?

Kauppojen aukiolojen vapauduttua 2016 epäsäännölliset työajat ovat lisääntyneet kaupan alalla. Henkilöstön jaksamisen turvaamisessa avainasemassa on työvuorosuunnittelu, jota S-ryhmässä kehitetään aktiivisesti. Tavoitteena on vahvistaa henkilöstön hyvinvointia ja työn ja muun elämän yhteensovittamisen mahdollisuuksia.

27.9.2021

Mistä jutussa on kysymys?

  • S-ryhmässä kehitetään parhaillaan työvuorosuunnittelua useista näkökulmista, tavoitteena henkilöstön hyvinvoinnin varmistaminen. Parhaillaan työstetään yhteisiä suosituksia S-ryhmän osuuskaupoille ja yrityksille työvuorosuunnittelun tueksi.
  • Työvuoroissa ja työvuoroista palautuminen on tärkeää sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä. Työntekijän yksilölliset tarpeet ja ominaisuudet sekä työn ja muun elämän yhteensovittamisen mahdollisuudet ovat myös tärkeitä huomioida työvuorosuunnittelussa.
  • Tällä hetkellä S-ryhmässä löytyy hyvin vapaaehtoisia yötyöntekijöitä, joille yötyö terveydellisesti soveltuu ja jotka arvostavat palkanlisää.

Vuonna 2016 se vihdoin tapahtui. Eduskunta oli päättänyt joulukuussa 2015 poistaa kauppojen aukioloaikojen säätelyn. S-marketit Sokos Helsinki ja Pohjois-Tapiola aloittivat heti 24/7 avoinna olevina toimipaikkoina. Kauppakeskus Kaaren Prisma Helsingissä oli ensimmäinen Prisma, joka siirtyi pysyvään ympärivuorokautiseen aukioloon vuoden 2017 alusta. Muita seurasi perässä, kun huomattiin, että laajoille aukioloille on kysyntää. Tällä hetkellä S-ryhmässä on 95 läpi yön avoinna olevaa markettia.

Yöllä puretaan ja palvellaan

Yövuorot ja myöhäiset iltavuorot ovat omanlaisiaan. Kuormia pyritään purkamaan erityisesti yöaikaan, asiakaspalvelun ohessa, myös niissä myymälöissä, jotka eivät ole auki läpi yön. Lisäksi myymälän siisteyden ja myyntikuntoisuuden ylläpito kuuluvat yövuoron tehtäviin.

– Alepoissa on iso merkitys sillä, että yöllä voidaan purkaa tavaroita hyllyyn. Ahtaissa tiloissa ollaan yöllä vähemmän asiakkaan tiellä. Etenkin korona-aikaan asiakkaat ovat arvostaneet sitä, ettei hyllyjen välissä pyöri liikaa ihmisiä, Alepa-ryhmäpäällikkö Tuomas Mulo huomauttaa.

Opettelun paikka

Osuuskauppa Keskimaan henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg kertoo, että markettien laajentuneet aukiolot ovat vaatineet opettelua pitkin matkaa.

– Sekä markettien henkilökunnan että päälliköiden on pitänyt opetella epäsäännöllisen työn erityispiirteitä. Tässäkin asiassa henkilöstön kuunteleminen, voinnin tarkkailu, ihmisten kanssa keskustelu sekä jaksamisen ja palautumisen varmistaminen ovat äärimmäisen tärkeitä, hän toteaa.

Ympäri vuorokauden auki olevan S-market Savelan marketpäällikkö Jani Perälä Jyväskylästä painottaa, että yötyö on ihan oma juttunsa.

– Se ei ole mikä tahansa vuoro. Vaikka halukkuutta yötyöhön löytyisikin, joskus on vain hyväksyttävä, että kaikille yötyö ei sovi fyysisesti, tai nukkuminen päivällä vaikkapa perhetilanteen vuoksi ei onnistu. Henkilökunnan kuuleminen ja oma havainnointi ovat kaiken A ja O, Jani Perälä painottaa.

Sairauspoissaoloja pelättyä vähemmän

S-ryhmä oli mukana Työterveyslaitoksen hankkeessa, jossa tutkittiin kaupan alan työaikoja ja niiden yhteyttä työntekijöiden sairauspoissaoloihin. Aineistona oli 8 000 työntekijän työaikatiedot vuosina 2018–2020. Tulokset julkaistiin elokuussa 2021.

Tutkimuksessa selvisi, että kokonaisuudessaan työaikoihin liittyvä sairauspoissaolojen riski on hyvin hallinnassa, vaikka yhä useammalla kaupan alan työntekijällä on epäsäännölliset työajat. Yötyötä tekevien määrä jopa kaksinkertaistui vuosien 2018 ja 2020 aikana.

– Sairauspoissaolojen kannalta tilanne on paljon pelättyä parempi, sillä työaikajärjestelyihin on kiinnitetty kaupoissa huomiota, sanoo hanketta johtanut Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Annina Ropponen.

Johtaja Sanna-Mari Myllynen SOK Henkilöstötoiminnoista on tyytyväinen, että tilanne S-ryhmässä osoittautui suhteellisen hyväksi.

– Saimme paljon oppia terveyttä edistävän työvuorosuunnittelun kehittämiseksi. Tiedämme myös, että työvuorosuunnittelulla on iso merkitys työn ja muun elämän yhteensovittamisessa, ja se on toinen avaintavoitteemme. Tutkimuksen pohjalta tulemme tekemään S-ryhmän työvuorosuunnittelun tueksi suosituksia, joilla ennakoimme epäsäännöllisen työn kuormitusta. Tärkeä rooli jaksamisessa on myös työntekijöiden omilla toimilla, kuten riittävästä unesta huolehtimisella, sekä elämäntavoilla, Sanna-Mari Myllynen toteaa.


Kuvat: Nina Kaverinen

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.