Joensuulaisen S-market Rantakadun palveluvastaava Marketta Muhonen ja aluepäällikkö Mika Tukiainen leipäosastolla.

Vuoden leipäkauppa -finalistin valtteina leipäkulttuurin rikkaus & rakkaus

S-market Rantakatu Joensuusta on jo kolmatta kertaa Vuoden leipäkauppa -kisan kärkikahinoissa – tällä kertaa ainoana finalistina S-ryhmästä. Leipäosasto erottuu edukseen paikallisilla huipputuotteilla, superkattavalla paistopisteellä ja asiakkaiden toiveiden täyttämisellä. Vallitsevat trendit ja asiakkaiden tarpeet ohjaavat myös koko S-ryhmän leipätuoteryhmän kehittämistä entistäkin houkuttelevammaksi.

27.1.2021

Vuonna 2015 S-market Rantakatu valittiin sarjassaan Vuoden leipäkaupaksi, vuonna 2017 se oli alueellisena ehdokkaana ja nyt se on helmikuussa päättyvän kisan finaalissa.

– Taikatemppuja ei tarvita. Meillä on töissä huippuporukkaa, joka huolehtii päivittäin laadukkaasta perustekemisestä asiakkaiden toiveet huomioiden. Karjalaisen leipä- ja piirakkaperinteen myötä meillä on paljon paikallisia suosikkituotteita, aluepäällikkö Mika Tukiainen kertoo.

Leipäosaston valikoiman noin 300 tuotteesta kolmannes tulee lähileipomoista. Asiakas tunnistaa ne helposti Työtä Pohjois-Karjalasta -merkistä, jota Pohjois-Karjalan Osuuskauppa käyttää kaikissa myymälöissään omassa maakunnassa tuotetuissa ja jalostetuissa vähittäiskaupan tuotteissa.

– Kaikki kärkituotteemme ovat paikallisia. Eniten menee Joen leipureiden kauraleipää sekä nurmeslaisen Porokylän leipomon Pikkueväs-ruisleipää ja kaurarieskaa. Vielä niitäkin suositumpia ovat liperiläisen kotileipomo Sorsan karjalanpiirakat, joita saa paistopisteeltämme.

Vatruskoista mustikkakukkoihin

Leipäosastoa täydentävä paistopiste kattaa sata tuotetta. Mukana on paljon sellaisia tuotteita, joita muualta ei saa, kuten vatruskoja, sultsinoita ja mustikkakukkoja.

– Asiakkaamme toivoivat vatruskoja. Tartuimme ideaan ja löysimme lähileipomoista niille parhaan tekijän. Parhaillaan kehitteillä on uusi suolainen tuote, palveluvastaava Marketta Muhonen paljastaa.

– Asiakkailta tulee hyviä ideoita, joihin tartumme aina mahdollisuuksien mukaan. On hienoa päästä kehittelemään uutta paikallisten leipomoiden kanssa, Muhonen kertoo vankalla leipäkaupan kokemuksella.

– Juuri nyt kauppansa tekevät etenkin ruis- ja kauraleivät. Talvikauteen kuuluvat olennaisesti myös runebergintortut, laskiaispullat ja ystävänpäivän leivokset.

Kotimaisuus ja paikallisuus korostuvat entisestään

– On ilahduttavaa huomata, kuinka S-market Rantakadun pitkäjänteinen työ kotimaisen ja ennen kaikkea paikallisen leivän puolesta tuottaa tulosta. Tuntuu, että paikallisen leivän menekin edistäminen on henkilökunnalle sydämen asia, S-ryhmän ruokakauppojen leipätuoteryhmän myyntipäällikkö Mikko Kovalainen SOK:lta kehaisee.

Hänen mukaansa kotimaisuudella ja paikallisuudella on entistä suurempi merkitys ihmisten ostopäätöksessä hinnan ohella.

– Paikallisuus korostuu leipomotuotteiden kaltaisissa huipputuoreissa tuotteissa. Pyrimme entisestään vahvistamaan paikallisten tuotteiden valikoimia leipähyllyillämme.

Trendikäs valikoima asiakkaiden tarpeisiin

S-ryhmässä leipätuoteryhmää kehitetään jatkuvasti trendit ja asiakkaiden toiveet huomioiden.

– Saatavilla on esimerkiksi yhä enemmän erilaisia, myös pieniä pakkauskokoja eri tarpeisiin. Trendeistä street food ja välipalaistuminen näkyvät yhä vahvemmin leipäosastoillamme kevään ja kesän aikana, Mikko Kovalainen kertoo.

– Elämyksellisyyden, lähiruoan ja artesaanituotteiden kysyntään vastaamme erityisesti myymäläleipomoidemme lämpimäisillä, hän lisää.

S-ryhmän leipomotuotteet ja koronavuosi 2020:

  • Leipomotuotteiden myynti kasvoi kokonaisuudessaan noin 2 % ed.v.

  • Eniten myynti kasvoi gluteenittomissa leivissä sekä kotona itsepaistettavissa tuotteissa.

  • Myös vaaleat ruokaleivät, kuten rieskat ja paahtoleivät olivat nosteessa.

  • Irtotuotteiden myynti laski noin viidenneksen korona-ajan varotoimenpiteiden vuoksi.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.