hävikkilava

Uudenlaista kiertotalousyhteistyötä – markettien hevihävikille uusi elämä

S-ryhmässä ruokahävikkiä pistetään kuriin monin eri keinoin ja etsitään jatkuvasti uusia tapoja hävikin hillintään. Ruokakauppojen hävikkitalkoot luovat myös uutta liiketoimintaa. Kiertotalousyhteistyön kautta marketien hävikkiuhan alla olevat hedelmät ja vihannekset jatkojalostetaan lounasravintoloille, suurkeittiöille ja ruokakaupoille.

24.5.2021

Oululainen kiertotalousyritys Ciiyou on tehnyt muutaman vuoden ajan yhteistyöstä osuuskauppa Arinan kanssa. Hyvin kokemusten saattelemana Ciiyou laajentui Uudellemaalle aloitettuaan yhteistyön pääkaupunkiseudulla toimivan HOK-Elannon kanssa. Nyt myös pääkaupunkiseudun Prismojen ja keskustan Food Market Herkun heviosaston kolhiintuneet omenat, pilkulliset banaanit ja tällin saaneet tomaatit saavat uuden elämän esimerkiksi hedelmäsalaatteina ja mehuina.

Yhteistyön kautta kaupassa tulee vähemmän hävikkiä ja biojätettä, ravintolat ja myymälät saavat laadukkaita tuotteita ja kuluttajat voivat tehdä ekoteon ostamalla hävikkiuhan alta pelastetun annoksen.

- Pienennämme yhteistyössä yritysten kanssa hiilijalanjälkeä. Hyvät kokemukset Pohjois-Suomessa toimivan osuuskauppa Arinan kanssa parin vuoden ajalta kannustivat kokeilun aloittamiseen pääkaupunkiseudulla HOK-Elannon kanssa, kertoo toimitusjohtaja Sakari Kiviniemi Ciiyousta.

- Meillä myymälöiden biojätteeseen menevien hedelmä- ja vihanneskilojen määrä on pienentynyt hurjasti, hävikkiprosessiin menevä työaika on vähentynyt ja tämä tukee aivan oivallisesti myymälöiden vastuullisuustyötä ja tavoitteitamme, luettelee valikoimapäällikkö Janne Tapio Osuuskauppa Arinasta yhteistyön etuja.

- Etsimme jatkuvasti uusia tapoja hävikinhillintään. Hedelmä- ja vihannesosastolta syntyvä hävikki ei täytä enää myymälän laatukriteereitä. Salsoiksi, salaateiksi ja smoothieiksi jalostetut hyvikkituotteet puolestaan ovat asiakkaalle ekologinen, edullinen ja siksi kiinnostava vaihtoehto, kertoo vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki HOK-Elannosta.

Hävikkituotteita myydään pääkaupunkiseudulla Prisma Viikissä ja Arinan alueella Prismoissa, S-marketeissa ja Sokos Herkussa.

Hävikki kiertoon jokaisena myyntipäivänä

Suurin syy hävikkiin ovat pakkauksessa olevat yksittäiset vialliset tuotteet esimerkiksi viinirypälerasioissa tai tomaattirasioissa. Hyödyntämällä rasian käyttökelpoisia tuotteita, koko pakkaus ei mene hukkaan. Kasvikset ovat helpoimpia jatkojalostettavia, sillä ne sopivat hedelmäsalaatteihin ja smoothieihin. HOK-Elannossa yhteistyöstä etsitään ratkaisua myös leipähävikin hyödyntämiselle.

Kasviksia noudetaan myymälöistä lähes viikon jokaisena päivänä. Näin hävikkiuhan alla olevat, mutta yhä käyttökelpoiset, elintarvikkeet saadaan jatkojalostettavaksi jokaisena myyntipäivänä. Toiminta tukee osuuskaupan tavoitetta ruokahävikin puolittamiseksi.

Kohti ruokahävikin puolittamista

S-ryhmän tavoitteena on edetä kohti ruokahävikin puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Viimeisen kuuden vuoden aikana S-ryhmän markettien ruokahävikki on vähentynyt 21 prosenttia. Tällä hetkellä hävikin osuus S-ruokakaupan myynnistä on 1,4 prosenttia. Ruokahävikkiä pistetään kuriin kaikilla eri toimialoilla monin eri keinoin, kuten minimoimalla ruokahävikkiä ennustamisen ja tilaamisen kehittämisen kautta, punalaputetuilla tuotteilla, lahjoittamalla ruoka-apuun sekä uusilla hukkaeristä tai ylijäämistä tehdyillä hävikkituotteilla.

Hävikkiä hillitään monin eri keinoin

  • Tärkein työ ruokahävikin torjumiseksi tehdään datapohjaista ennustamista ja tilaamista optimoimalla ennen kuin tuotteet saapuvat myymälään.

  • Hävikkiuhan alla olevien tuotteiden alelaputus alkoi lähes 15 vuotta sitten ja -30 % alennuksen rinnalla otettiin käyttöön korotettu -60 prosentin ilta-alekäytäntö vuonna 2015. Alelaputus on herättänyt kiinnostusta maailmalla ruokahävikin torjunnan keinona. New York Times kävi tutustumassa helsinkiläisessä S-market Vallilassa alelaputukseen ja ruokatuotteiden ”happy houriin” vuonna 2019 yhtenä ratkaisuna taklata ruokahävikkiä. Ratkaisusta innostuivat myös eurooppalaiset mediat.

  • Osa osuuskaupoista tarjoa asiakkailleen suuren suosion saanutta hevihävikkipussia, johon kerätään syöntikelpoiset, mutta ei enää priimakuntoiset hedelmät edulliseen hintaan.

  • Uusi askel ylijäämätuotteiden hyödyntämiseen on käytössä Helsingin Sokoksen S-marketissa, jossa iso osa hävikkiuhanalaisista tuotteista kerätään yläkerran Happy Farmer -ravintolan keittiön raaka-aineiksi.

Ciiyou on oululaislähtöinen kiertotalousyritys, joka on perustettu vuonna 2019. Yrityksellä on kymmenen työntekijää, joista puolet Oulussa ja puolet Helsingissä.

Yhteystiedot: Satu Kattilamäki, vastuullisuuspäällikkö, HOK-Elanto, satu.kattilamaki(at)sok.fi, puh. 010 788 0651 Janne Tapio, valikoimapäällikkö, Osuuskauppa Arina, janne.tapio(at)sok.fi, puh. 044 788 4731 Sakari Kiviniemi, toimitusjohtaja, Ciiyou, sakari.kivimaki(at)ciiyou.fi, puh. 0400 218 775


Kuvat: Anna Viro

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.