Prismassa uintitarvikkeiden myynti on ollut hyvällä tasolla koko vuoden, mutta silmiinpistävää on, että niiden myynti kasvoi joulukuussa peräti 41 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen. Suomalaisten kasvavasta innostuksesta talviuintiin kertoo etenkin se, että samalla ajanjaksolla uimajalkineiden myynti on kasvanut 53 prosenttia, uimasukkien 60 prosenttia ja uimakäsineiden myynti on 2,5-kertaistunut.
”Avantouinnista on selvästi tullut hittilaji. Tämä yhdistettynä ihan perinteisen halliuinnin kanssa näkyy myös meillä harvinaisen korkeina uintikategorian myyntilukuina, Yhä useampi selvästi haluaa kokeilla avannossa pulahtamista ja etsii nyt varusteita, joilla tätä toteuttaa”, Prisma-ketjun sportin myyntipäällikkö Anu Keskinen toteaa.
Keskinen uskoo talviuinnin suosion syyn takana olevan sen matala aloituskynnys.
“Esimerkiksi varusteita ei tarvita paljoa: hyvänä perussettinä toimii uimapuku, -tossut ja -käsineet sekä pään suojaksi päähine. Neopreeniset uimatossut soveltuvat hyvin avantouintiin materiaalin lämmönkestävyyden ja pitävän kumipohjan vuoksi. Ne ovat myös monikäyttöiset, niitä voi lisäksi käyttää vaikkapa uimahalleissa, rannoilla ja vesiurheilussa. Neopreenista valmistetut hanskat pitävät samalla tavoin kädet lämpöisinä kastuessaankin. Talviuimarin on hyvä muistaa, että kämmenpinnan on hyvä olla liukumatonta materiaalia, jotta sillä saa hyvän otteen esimerkiksi kaiteista.”
Myös muiden uintivarusteiden myynti on Keskisen mukaan selvästi kasvussa.
“Uimalasien myynti kasvoi joulukuussa 14 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen. Uimalakeissa kasvua oli 15 prosenttia ja uinnissa käytettävien korvatulppien myynti yli tuplaantui.”
Avantouinnissakin suositaan paljasta pintaa - näin pidät uima-asun kunnossa
Siinä missä nopeasti voisi kuvitella pitkien ja peittävien uima-asujen olevan kylmässä ilmassa liikkuvien avantouimarien suosiossa, Keskisen mukaan näin ei ole asia.
“Avantouinnissa suositaan yleensä ihan perus uimapukua tai kaksiosaista bikinivaihtoehtoa. Myös lahkeellista uimapukua naisille on myyty hyvin tänä syksynä, mutta periaatteessa mitä pienempi uikkari, sitä vähemmän on kylmää kangasta ympärillä, kun avannosta noustaan pois. Mutta pääsääntöisesti käytetään ihan perus uimapukuja sekä sporttisempia bikineitä, joissa toppi ja alaosa. Miehet suosivat ihan perinteisiä uimahousuja.”
Keskinen muistuttaa, että vaikka kesällä uima-asun kulumiseen vaikuttaa muun muassa aurinkorasvojen käyttö sekä suora altistuminen auringonvalolle, myös talviuimarin kannattaa pitää asustaan hyvin huolta.
“Talviuinnissa uimapukujen hoidossa tulee huomioida erityisesti pesu jokaisen käyttökerran jälkeen, varsinkin jos on saunottu uima-asu päällä. Muilta osin hoito on samanlaista kuin kesällä eli uinnin jälkeen uimapuku tulee huuhtoa huolella ja pestä miedolla pesuaineella. Kannattaa pitää mielessä se, että merivesi saattaa myös aiheuttaa muutoksia uimapuvun väriin.”