S-market Tesoma

Tesomalla energiatehokkain S-market

Tammikuussa avajaisiaan viettänyt Tampereen Tesoman S-market on ehtinyt lyödä jo yhden ennätyksen: myymälä on kokonaisenergian ominaiskulutuksessa mitattuna Suomen paras S-market.

8.5.2020

– Tesoman S-marketin suunnittelu eteni suoraviivaisesti. Pystyimme käyttämään pohjana vanhempia myymälöitä, joista haimme parhaimpia käytäntöjä, ja otimme ne osaksi Tesoman suunnittelua, kertoo suunnittelutiimissä vaikuttanut SOK Kiinteistöässän energiahallintapäällikkö Toni Laine.

Tiimin käsissä syntyi älykäs kokonaisuus: marketin alle on rakennettu viisi 300-metristä maalämpökaivoa, ja lähes kaikki Tesoman S-marketin lämmitysenergia saadaankin lauhdelämmöstä ja maalämmöstä. Eikä siinä vielä kaikki.

Optimiolosuhteet kaikkialla

Ilmanvaihtoa hallitsee rakennusautomaatiojärjestelmä, joka pitää sisäilmaolosuhteet jatkuvasti hyvällä tasolla niin pysäköintihallissa kuin itse myymälässäkin. Käytännössä järjestelmä haistelee eri pisteissä rakennuksen lämpötilaa, hiilidioksidipitoisuutta ja ilman kosteutta.

Näiden tietojen perusteella se ohjaa ja säätää talotekniikan laitteita siten, että sisäilman olosuhteet pysyvät koko ajan hyvällä tasolla. Talo- ja kylmätekniikan optimoijat puolestaan huolehtivat, että teknisten järjestelmien asetukset ovat aina parhaissa mahdollisissa arvoissa.

– On tärkeää, että kaikki tekniset järjestelmät ovat yhteensopivia ja niistä saadaan toimiva kokonaisuus, Toni korostaa.

Jotain jää kaksijalkaisenkin tehtäväksi:

– Ihmisen täytyy kyllä katsoa läpi automaation asetusarvot. Eli onko haluttu sisälämpötila ja kaikki muukin kohdillaan, Toni hymyilee.

Energiatehokkuusloikka

S-ryhmä julkaisi alkuvuodesta kovan ilmastotavoitteen: S-ryhmän oman toiminnan on oltava hiilinegatiivista vuonna 2025. Pirkanmaan Osuuskaupassa tänä vuonna toteutettava S-marketien uudistus rysäyttää myymälät kertaheitolla lähemmäs yhteistä maalia.

Uudistuksen yhteydessä tehdään kaikki järkevä samalla kertaa: kylmäjärjestelmä uusitaan, lauhdelämpöjärjestelmä laitetaan kuntoon, kylmäkalusteet vaihdetaan ovellisiin, asennetaan led-valaistus ja tarkastellaan aurinkosähkön potentiaalia.

– Pirkanmaan osalta näillä remonteilla ja muutoksilla on todella suuri vaikutus ilmastotavoitteen saavuttamiselle. Jokaisessa projektissa otetaan tältä saralta huomioon kaikki mahdollinen ja pyritään parhaaseen lopputulemaan, Toni lupaa. Lisätietoja: Otto Oksanen, Kiinteistöässän johtaja, p. 010 76 82 157.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.