Monet kaupassa ja kotikeittiössä pohdituttavat asiat ovat hyvin käytännönläheisiä. Maahanmuuttajaperheet kaipasivat vinkkejä erityisesti siihen, miten he oppisivat valmistamaan sellaista perinteistä suomalaista ruokaa, jollaista esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan.
– Tarve tällaiseen perehdyttämiseen on todella suuri. Suomalainen ruoka ja koko makumaailma ovat hyvin erilaisia, kuin mihin lapsemme ovat tottuneet. Jos lapset eivät myös kotonaan tutustu näihin ruokiin, heillä menee kauan tottua uusiin makuihin ja ruoka-aineisiin, kertoo kurssilla mukana ollut perheenäiti ja cateringkokki Sidikatu Nta.
– Lisäksi tarvittavien ruoka-aineiden ja mausteiden löytäminen suomalaisista kaupoista voi olla meille vanhemmille vaikeaa. Etiketeissä on usein vain suomen- ja ruotsinkieliset tiedot, ja kaupassa käynti vie aikaa. Esimerkiksi maitotuotteet ovat meille lähestulkoon kaikki vieraita, ja niiden erottaminen toisistaan on haasteellista, hän jatkaa.
Myös kurssia ideoimassa ollut ravintotieteiden asiantuntija Tuija Kiviharju painottaa ruokakulttuuriin tutustumisen ja käytännöllisten ratkaisujen merkitystä.
– Tutustuttuani vierasmaalaisiin perheisiin huomasin, että he ovat kiinnostuneita suomalaisesta ruoasta. Arkiruoan valmistukseen ei kuitenkaan löytynyt ohjeita tai kirjoja englanniksi. Monet ruoka-aineet saa helposti ja edullisesti lähikaupasta. Olin yhteydessä S-ryhmään, jossa lähdettiin ammattitaitoisesti edistämään asiaa, ja keskustelujen pohjalta syntyi ajatus verkkokurssista, Kiviharju kertoo.
Kun S-ryhmään otettiin yhteyttä näiden toiveiden tiimoilta, oli päätös tarttua toimeen helppo.
– Osuustoiminnallisena ryhmänä haluamme olla edesauttamassa toimivaa arkea kaikille. Olemme tehneet pitkään yhteistyötä Marttojen kanssa muun muassa Ässäkokkikursseilla. Tiesimme, että heidän kanssaan myös tällaisen ruokakurssin toteutus onnistuu verkossa hienosti, toteaa vastuullisuuspäällikkö Pia Heilakka SOK:lta.
Kurssilla valmistettiin juures-kalapelti Yhteishyvästä tutun reseptin mukaisesti. Verkkokurssilla käsiteltiin myös sesonkiruoka-ajatusta ja ravitsemusasioita sekä käytiin läpi ruoan säilytykseen liittyviä käytännön asioita.
– Kestävä elämäntapa on Martoille tärkeää, ja sen opettelu on helppoa aloittaa keittiöstä käsin. Tällä kurssilla tutustuimme edulliseen, ympäristöystävälliseen, kotimaiseen ruokaan eli olimme aivan marttailun sydämessä! Hyvään arkeen kuuluu meille kaikille vähän eri asioita, mutta yhteistä on esimerkiksi se, että joka päivä on mahdollista syödä ravitsevaa ja herkullista ruokaa, tiivistää kotitalouden asiantuntija Katri Pellikka Uudenmaan Martoista.
Kuvassa: Sidikatu Nta (vas.) ja verkkoruokakurssin vetäjä Katri Pellikka.