SOK tiedottaa asiakkaita tuotevirheestä

SOK tiedottaa asiakkaita tuotevirheestä

SOK teki markkinoilta takaisinvedon Rainbow Ruokaisat Pannukasvikset 450 g -tuotteesta 15.5.2013. Tuotteessa saattaa olla terveysriski ja siksi SOK tiedottaa parhaillaan yhteensä noin 30 000 tuotteen 11.2.2013 jälkeen ostanutta asiakasta kirjeitse, sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Heitä neuvotaan lopettamaan tuotteen käyttö ja hävittämään tuote.

22.5.2013

SOK on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran luvalla poikkeuksellisesti selvittänyt tuotetta ostaneet asiakkaat S-ryhmän kassajärjestelmän ja S-ryhmän asiakasomistaja- ja asiakasrekisterin tietojen avulla.

Takaisinvedetyt tuote-erät saattavat sisältää sinne kuulumattomia datura-rikkakasvin (hulluruoho) siemenkotia, jotka erottuvat ainesosista. Siemenkodat ovat usean sentin mittaisia ja niissä on hentoja piikkejä päällä. Datura-siemenkota on hyvin erinäköinen kuin tuotteen ainesosat.

S-ryhmän tietoon on tullut kolme tapausta, joissa kuluttajalle on aiheutunut sairaalahoitoa vaativia oireita. Eviran myrkytystietokeskuksesta saamien tietojen mukaan viiden henkilön on rekisteröity saaneen oireita, jotka mahdollisesti sopivat daturan sisältämien alkaloidien aiheuttamiksi. SOK on ollut yhteydessä oireita saaneisiin asiakkaisiin.

Mikäli asiakas on käyttänyt tuotteen eikä siitä ole aiheutunut ruokamyrkytykseen viittaavia oireita, ei ole syytä huolestua. Jos asiakkaalle on aiheutunut oireita kyseisestä tuotteesta, lisätietoja saa Inex Kuluttajaneuvonnasta. Suurin osa tuotteista on täysin turvallisia.

SOK aloitti tuotevirheen selvittämisen heti ensimmäisen asiakaspalautteen jälkeen Dujardin Foodsin kanssa. Belgialainen Dujardin Foods on tuotteen valmistaja. On todennäköistä, että datura-rikkakasvi on päätynyt tuotteeseen espanjalaisten romano-papujen mukana jonkin valmistajan sopimusviljelijän pellolta tai peltolohkolta.

– Olemme tehneet kyseiselle valmistajalle laadunvarmistus- ja tuoteturvallisuusauditoinnin viimeksi 23.5.2012.  Vaikka valmistaja noudattaa toiminnassaan useita kansainvälisiä sertifioituja laadunvarmistusjärjestelmiä, virhe on päässyt tapahtumaan. Nyt selvitämme yhdessä perusteellisesti, mistä virhe johtuu, suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen SOK Päivittäistavarakaupan ketjuohjauksesta kertoo.

– Olen erittäin pahoillani tuotevirheestä aiheutuneista ongelmista ja sairastapauksista. Teemme kaikkemme, että vastaavaa ei tulevaisuudessa pääse tapahtumaan.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.