Toimisto

SOK edistää syrjimätöntä työkulttuuria: ”Ikä todella on vain numero, jota meidän ei tarvitse tietää”

S-ryhmän asiantuntijaorganisaatio SOK on tarttunut toimiin ikäsyrjintää vastaan: työnhakijoilta ei kysytä rekrytointitilanteessa syntymävuotta tai ikää. Käytäntö vahvistui viime vuoden lopulla toteutetun kokeilun myötä, jossa työtä SOK:lta haettiin kuukauden ajan täysin anonyymisti. Tavoitteena on, että asenteet eivät pääse vaikuttamaan valintoihin edes tiedostamattomasti.

26.8.2019

S-ryhmä oli mukana Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n aloitteesta käyntiin lähteneessä Työ ei syrji -kampanjassa viime vuona. Syrjimätöntä työkulttuuria edistettiin rekrytointitempauksella: Osuuskauppa Keskimaa, Varuboden-Osla ja SOK toteuttivat kokeilun, jossa työtä haettiin marraskuun ajan nimettömästi.

− Kokemus oli herättävä. Kun sellaiset taustatekijät kuten ikä ja sukupuoli eivät olleet hakemuksista nähtävissä, pääsimme todella pohtimaan, vaikuttavatko nämä tekijät rekrytointitilanteessa joskus tiedostamattomasti valintoihimme, SOK:n henkilöstöjohtaja Susa Nikula kertoo.

Seniorityöntekijöiden arvostus uudelle tasolle

Kattavasta lainsäädännöstä huolimatta EK:n viime vuonna toteuttaman selvityksen mukaan kymmenen prosenttia suomalaisista oli kokenut ikäsyrjintää työtä hakiessaan viimeisen kahden vuoden aikana. SOK:lla iän tai syntymävuoden kysyminen on jätetty hakemuksista kokonaan.

− Ketään ei tule lukita tiettyyn nurkkaan tai lokeroon sellaisten elementtien vuoksi, joilla ei ole itse työn kannalta merkitystä. Iän kysymisen poisjättäminen on tärkeä symbolinenkin viesti tässä ajassa. Ihmiset on saatava pysymään motivoituneina työelämässä yhä pidempään, ja seniorityöntekijöiden arvostus pitää nostaa aivan eri tasolle, millä se yhteiskunnassamme on.

Nikulan mukaan tekijät kuten osaaminen, koulutustausta, oppimiskyky ja asenne työntekoon ratkaisevat.

− Ikä todella on vain numero, jolla on harvoin merkitystä siinä, miten hyvin henkilö kyseiseen työhön sopii, Susa Nikula sanoo.

Lisätiedot:

S-ryhmä, henkilöstöjohtaja Susa Nikula (SOK), p. 010 76 80260

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.