Prisma vuodevaateosasto

Sähkön hinnan raju nousu näkyy Prisman vuodevaateosastolla – suomalaisten peittovalinnoissa selvä muutos

Viime syksynä alkanut sähkön hinnan nopea nousu ja sitä seurannut hintojen raju vaihtelu on nähtävissä myös hiukan yllättävässä paikassa. Prisman vuodevaatteiden myynnissä nähdään selkeästi, että suomalaiset ovat alkaneet suosia entistä enemmän paksuja ja lämpimiä peittoja, kun kodin lämpötilaa on laskettu. Sen sijaan viime vuosien hittituotteen kysyntä on pudonnut selvästi.

5.10.2023

Prisman kodin myyntipäällikkö Matti Viitanen kertoo, että kysyntää on tällä hetkellä erityisesti paksuille yli 700 grammaa painaville kuitupeitoille. Lämpimien peittojen myynti kasvoi 2022 syksyllä yli 30 prosenttia ja osassa tuotteista kasvut olivat vieläkin suurempia. 

”Sähkön hintojen kallistuminen näkyi nopeasti, kun ihmiset alkoivat etsiä keinoja pysyä lämpimänä viileämmissä kotioloissa. Sama trendi on jatkunut, eikä näiden tuotteiden kysyntä juuri kesällä laantunut. Nyt kun menemme kohti viileämpää vuodenaikaa, niin kysyntä nousee ja odotamme kasvua jälleen kohti loppuvuotta. Vaikka sähkön hinta ei ole toistaiseksi huidellut niin korkealla kuin viime talvena, niin hintojen rajukin vaihtelu on tullut jäädäkseen. Tänä vuonna myös untuvapeittojen myynnissä näkyy kasvun merkkejä, ja niitä usein ostetaan ennen joulua. Eli kyllä lämpimille peitoille viileissä makuuhuoneissa tulee olemaan jälleen kysyntää”, Viitanen kertoo. 

Myyntipäällikön mukaan taannoisen hittituotteen kysyntä on sen sijaan pudonnut selvästi. 

”Paljon julkisuutta saaneet painopeitot olivat myös Prismassa myytyjä, mutta nyt niiden myynti on ollut pientä. Kuluttajat ovat palanneet perinteisten peittojen pariin ja tämä villitys näyttää nyt olevan ohi.” 

Viitanen odottaa, että uudeksi hitiksi nousee Tencel-vuodevaatevalikoima, joissa käytetään erityistä selluloosakuitua, joka parantaa peiton kosteudensiirtokykyä. 

”Nukkuessa peiton ja patjan väliin jäävän mikroilmaston tehokas kosteudenhallinta on merkittävä hyvää unta edistävä tekijä. Levollinen syvän unen vaihe keskeytyy helposti hikoiluun, jos vuodevaatteet eivät hengitä ja siirrä nukkujasta haihtuvaa kosteutta pois iholta. Kun kosteus haihtuu tehokkaasti, niin vuoteen mikroilmasto pysyy tasaisen miellyttävänä nukkua ja uni on levollista. Lisäksi tuote on paksu ja lämmin, joten uskomme sen kiinnostavan kuluttajia”, Viitanen ennustaa. 

Lasten vuodevaatteisiin panostetaan uudella innolla – muotoilevat tyynyt nousussa 

Eräs muutos Viitasen mukaan on tapahtunut myös lasten vuodevaatteiden myynnissä. 

”Lapsille ostetaan koko ajan enemmän lapsille soveltuvia tuotteita, kuten lasten peittoja ja tyynyjä. Tämä kategoria on kasvanut niin valikoimaltaan kuin myynniltäänkin viime vuosina. Mielenkiintoinen ilmiö on myös se, että kahden hengen peitoissa nähdään nyt kasvua.” 

Myös suomalaisten tyynyvalinnoissa on huomattu muutoksia. 

”Tällä hetkellä eniten kasvua tyynymyynnissä tuovat muototyynyt, joita valitaan yhä useammin kuin perinteisiä tyynyjä”, Viitanen toteaa. 

Viitasen mukaan Prisman myyntidata osoittaa, että suomalainen vaihtaa tyynyn noin kahden vuoden välein ja peitteen kolmen vuoden välein. 

”Tämä on riittävä vaihtoväli, mutta on tietenkin tärkeä muistaa, että nämä tuotteet tulisi pestä kaksi kertaa vuodessa. Kesällä useamminkin. Lisäksi säännöllinen tuuletus auttaa peittoja ja tyynyjä pysymään raikkaina.” 

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.