Joulukinkkujen, puuroriisien ja pakastetaikinoiden indeksoitu myynti joulukuussa 2019.

S-ryhmän ostodata ja Marttojen vinkit: Näin suunnittelet joulun ruokaostoksesi paremmin

Tiesitkö, että suuren osan joulun suosikkiruoista voi hankkia viikkoa ja pariakin ennen joulua? Marttojen Emmi Tuovinen kertoo omat vinkkinsä siihen, mitä jouluruokia voi hankkia jo etukäteen, jotta ostokset eivät jää viime tinkaan. Suunnitelmallisuudella välttyy stressiltä ja joulun aluspäivien mahdollisilta ruuhkilta, joita kannattaa välttää etenkin näin korona-aikana.

10.12.2020

Väljyyttä jouluasiointiin: laajat aukioloajat ja ruoan verkkokauppa

S-ryhmän kauppojen tavanomaista laajemmat aukioloajat ja ruoan verkkokauppa auttavat välttämään jouluruuhkia. Esimerkiksi eri puolilla Suomea yli 90 myymälää, joista 30 on Prismoja, palvelee joulua edeltävinä päivinä jopa kellon ympäri.

Ruoan verkkokaupassa toimitusaikoja on puolestaan tarjolla ennätyksellisen paljon. Verkkokauppatilaukset kannattaa kuitenkin tehdä hyvin pian, sillä jouluviikon toimitusajat varataan nopeasti.

Ruokakulttuuri kehittyy jatkuvasti, mutta suomalaisten joulupöydissä korostuvat yhä perinteiset vaihtoehdot. Vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen esimerkiksi kinkku, laatikkoruoat, rosolli ja kala pitävät pintansa. Viime vuosina joulupöydissä ovat alkaneet yleistyä myös kasvisruoat ja vegaaniset vaihtoehdot.

Monet tekevät jouluruokahankintansa vasta joulun alla. Tämä on voi olla perusteltua vaikkapa kalan, tuoresuolatun kinkun ja salaattien tuoreuden vuoksi. Muiden ruokien ja ainesosien kohdalla ostoksia voi tehdä hyvinkin aikaisessa vaiheessa, riippuen tuotteiden säilyvyysajasta ja omista säilytysmahdollisuuksista.

– Joulun ruokatarpeiden suunnittelu etukäteen auttaa välttämään viime hetken kiireen ja stressin. Suunnitelmallisuus auttaa siinä, että ruokaostokset saa tehtyä jopa yhdellä kertaa, eikä kaupassa tarvitse poiketa sitä mukaa, kun jonkin unohdetun asian muistaa. Suurimman osan jouluruoista kun voi hankkia jo etukäteen, niin myöskään jouluruuhkiin ei tarvitse mennä. Tänä vuonna, koronan vuoksi, väenpaljouden välttäminen on entistäkin suositeltavampaa, Marttaliitto ry:n kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen opastaa.

Jouluruokia voi hankkia jo nyt

Kuivatuotteet, kuten riisit ja leipomatarvikkeet, säilyvät hyvin pitkään kaapissa huoneenlämmössä. Esimerkiksi pipareja voi tehdä jo viikkoja ennen joulua, samoin monet kuivakakut säilyvät viikon ja toistakin. Kaupoissa myydään maitoja, jotka säilyvät avaamattomana pitkään huoneenlämmössä.

Jääkaappiolosuhteissa voi säilöä suuren osan tulevan joulun ruoista.

– Tuorejuustot pysyvät hyvinä erittäin pitkään. Rosollit ja laatikot säilyvät viileässä viikon verran ja ylikin. Tuotteiden parasta ennen -päivämäärät toki kannattaa aina tarkistaa, jotta säilyvyys joulun yli on taattu. Tällaisilla sesonkituotteilla on kuitenkin nopea kierto, joten todennäköistä on, että kaupoissa myynnissä olevat tuotteet eivät ole vanhenemassa jo lähipäivinä, Emmi pohtii.

Ruoat säilyvät myös parvekkeella

Ruokien etukäteen hankkimisessa ja säilömisessä ratkaisevan iso merkitys on sillä, kuinka paljon säilytystilaa kotoa löytyy. Tyypillisesti ainakaan kerrostaloasujalla ei ole jääkaappia ja pakastinta enempää kylmätilaa.

– Myös joulukinkun voi hankkia kaupasta reilusti ennen joulua, jos kotona pakastimessa on sille tilaa. Jokaisen pitääkin itse puntaroida, että kuinka paljon jouluruokia voi etukäteen säilöä jääkaapissa ja kenties pakastimessa. Soveltuvalla säällä parveketta tai terassia voi tietenkin hyödyntää ruokien lisäsäilytystilana, Emmi neuvoo.

Kinkusta hyvää vielä kierrätettynäkin

Aiemmin mainitun ruokaostossuunnittelun yksi hyvä puoli on myös siinä, että etukäteen harkitsemalla ruokia tulee hankittua sopiva määrä. Ei liian vähän, muttei myöskään liikaa. Monilla on jouluruokien sietokyky kovilla sen jälkeen, kun niitä on muutaman päivän syönyt: ylijääneiden ruokien kanssa ollaan tilanteessa, jossa niille pitää keksiä jotain käyttöä tai vaihtoehtoisesti ne päätyvät biojätteeksi. Jälkimmäinen vaihtoehto syömäkelpoisen ruoan tapauksessa on se vähemmän suotava.

– Suuri osa jouluruoista, kuten laatikoista on vielä pakastettavissa. Ainakin jos ne eivät ole aiemmin pakkasessa olleet. Parasta ennen -päiväyksestä riippuen tuotteet voivat säilyä jääkaapissa vuodenvaihteen tienoille saakka. Kinkku pysyy kypsennyksen jälkeen hyvänä noin viikon verran. Sen voi pakastaa uudelleen, mutta kinkku kannattaa ensin kuutioida tai viipaloida pienemmiksi paloiksi. Silloin se vie vähemmän tilaa ja on myös helpommin hyödynnettävissä tuonnempana vaikkapa pizzan, pyttipannun, piiraan tai hernekeiton valmistamisessa, Emmi kertoo.

Somesta ideoita jouluruokahävikin vähentämiseen?

Koronarajoitusten vuoksi pöytäkunnat tulevat tänä jouluna olemaan tavanomaista pienempiä. Myyntijohtaja Antti Oksa S-ryhmän marketkaupasta uskoo, että tämä voi vähentää syntyvän ruokahävikin määrää, kun tarve voi olla vaikkapa huomattavasti aiempaa pienemmälle kinkulle. Kaupoista löytyy kinkun ohella monia muitakin jouluruokien kokovaihtoehtoja, joista voi valita osuvimman tämänkertaisen seurueen menekkiä ajatellen.

– Voi olla, että tänä jouluna jouluruokien jämiin pohjautuvia reseptejä ja hävikkivinkkejä tullaan jakamaan sosiaalisessa mediassa enemmän kuin koskaan. Niiden keskuudesta saattaa löytyä vaikka mitä mielenkiintoista. Ei tiedä, vaikka karamellipossusta tulisi 2020-luvun uusi hernekeitto! Oksa naurahtaa.

Rasvat aina biojätteeseen – ei koskaan viemäriin

Palataanpa hieman taaksepäin, siihen hetkeen, kun joulukinkku vasta valmistuu uunissa. Emmi korostaa, että kinkusta valunutta rasvaa, kuten ei myöskään ruokaöljyjä, ei missään tapauksessa saa kaataa viemäriin. Ne voivat tukkia ennen pitkää isonkin viemäriputken.

– Rasvan voi antaa hyytyä, ja tämän jälkeen se laitetaan biojätteeseen. Eri puolilla Suomea on myös erillisiä keräyspisteitä kinkunpaistosta ja muiden jouluruokien valmistamisista ylijääneille rasvoille. Näihin paikkoihin toimitetuista rasvoista valmistetaan uusiutuvaa polttoainetta, Emmi sanoo.


Kuvat: SOK

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.