Asiakkaat Prisman kalatiskillä

S-ryhmän myynti kasvoi alkuvuonna – koronasta kärsineet liiketoiminnot palautumassa

S-ryhmän tammi–maaliskuun veroton vähittäismyynti oli lähes 2 927 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua edellisvuoteen verrattuna 7,1 prosenttia. Marketkaupan vire jatkui vahvana, ja päivittäistavarakaupan kasvu Suomessa oli edelleen markkinaa parempaa. Liikennekaupassa alkuvuoden myynti ylitti koronaa edeltävän tason. Myös muilla toimialoilla myynti kääntyi selvään kasvuun koronarajoitusten poistuttua.

21.4.2022

Marketkaupan myynti kasvoi tammi-maaliskuussa 1,5 prosenttia edelliseen vuoteen nähden. Nousujohteinen kehitys jatkui, vaikka koronarajoitusten purkamisen myötä kasvuvauhti odotetusti tasaantui korona-ajan ennätyksellisestä tahdista. Marketkauppa sisältää S-ryhmän päivittäistavarakaupan, Prisman käyttötavarakaupan sekä rautakaupan.

– Marketkauppa jatkoi vakaalla kasvu-uralla, ja myynnin kehitys on palaamassa koronan jälkeen lähemmäs normaalia. Ensimmäisen kvartaalin kehitykseen vaikuttaa aina myös pääsiäisen ajankohta. Vuosi sitten suuri osa pääsiäisen myynneistä kohdistui maaliskuulle. S-ryhmän päivittäistavarakaupan alkuvuosi oli hyvä, ja sen kehitys oli edelleen markkinaa parempaa. Kivijalkamyymälöidemme ohella kasvu ruoan verkkokaupassa on jatkunut vahvana, SOK:n pääjohtaja Hannu Krook kertoo.

Suomen päivittäistavaramarkkina kehittyi maltillisesti alkuvuonna 2022. S-ryhmän päivittäistavaramyynti kasvoi markkinaa voimakkaammin, kun alan kokonaismyynti kasvoi tammi–maaliskuussa 1,0 prosenttia.

S-ryhmän liikennekauppa ylsi alkuvuonna lähes 30 prosentin kasvuun edellisvuoteen verrattuna, ja myynti ylitti myös koronaa edeltävän vuoden 2019 tason. Tieliikennemäärät ja liikenneasemien palveluiden kysyntä lisääntyivät kvartaalin jälkipuoliskolla. Talvilomasesongin käynnistyminen ja koronarajoitusten purkaminen vauhdittivat erityisesti ABC-ravintoloiden myynnin kehitystä. Polttonesteiden myynnin kehitystä siivitti osaltaan maailmanmarkkinahintojen nousu.

– Liikennekaupassa näkymä kesäkauteen on positiivinen haastavista globaaleista olosuhteista huolimatta. Maan hallituksen päätös polttoaineen jakeluvelvoitteen väliaikaisesta alentamisesta vastaa tilanteeseen erinomaisesti. Se hillitsee kuluttajien liikkumisen kustannusten nousua ja tukee osaltaan ostovoimaa. Sillä on hillitsevä vaikutus myös yritysten kuljetuskustannusten nousupaineeseen, Hannu Krook painottaa.

Palautuminen korona-ajasta käynnistyi lupaavasti muillakin liiketoiminta-alueilla. Koronarajoitusten hellittämisen myötä ravintoloiden ja hotellien myynti elpyi nopeasti. Myynti kasvoi yli 60 prosenttia edellisvuodesta, vaikka koronaa edeltävästä tasosta jäätiin vielä selvästi. Tavaratalo- ja erikoiskaupan myynti harppasi puolestaan lähes 20 prosenttia edellisvuodesta.

– Ensimmäinen kvartaali antoi meille hyvän startin vuoteen. Tulevaan kehitykseen liittyy nykytilanteessa monia epävarmuustekijöitä. Oleellista on, miten kuluttajien ostovoima kehittyy ja miten kuluttajat toimivat. Kustannusten nousu huolettaa monia. Hintakilpailukyvystä huolehtiminen asiakasomistajiemme eduksi on osuuskaupan perustehtävä ja vahvuus, jonka merkitys tässä tilanteessa korostuu, Hannu Krook toteaa.

S-ryhmän veroton vähittäismyynti 1–3/2022 (vertailtavuuden vuoksi mukana on myös koronakriisiä edeltävän vuoden 2019 muutosprosentit)

Liiketoiminta-alueMyynti (milj. €)Muutos 1-3/2021 (%)Muutos 1-3/2019 (%)
Marketkauppa*2 164,6+1,5+14,3
Liikennekauppa**465,0+29,8+22,1
Matkailu- ja ravitsemiskauppa*113,7+61,1-40,0
Tavaratalo- ja erikoisliikekauppa50,1+19,6-26,0
Muut133,1+2,0+10,4
S-ryhmä yhteensä2 926,5+7,1+10,4

*Lukuun sisältyy myynnit Virossa ja Venäjällä. SOK luopuu liiketoiminnoistaan Venäjällä, ja toimintojen alasajo on aloitettu.

Marketkauppa sisältää rautakaupan.

**Liiketoiminta-alueen aiempi nimi oli Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.