kesäkukat Prisma Raudassa

S-ryhmän asiakastutkimus: enemmistö ei aio tinkiä puutarhanhoidosta

Tämän kesän puutarhahitit liittyvät S-ryhmän myyntipäällikön mukaan muun muassa ekologisuuteen sekä omavaraisuuteen. Tuleva jätelain muutos puolestaan näkyy Prismoissa ja Prisma Raudoissa lämpökompostoreiden myynnin kasvuna.

4.4.2023

Korona-aikana suomalaiset innostuivat kotoilusta ja puutarhanhoidosta toden teolla. Pihan laittaminen kiinnostaa ja esimerkiksi terasseja rakennetaan ja kunnostetaan edelleen, mutta taloustilanteella on vaikutusta valintoihin.

S-ryhmän tuoreen asiakastutkimuksen* mukaan enemmistö niistä asiakkaista, joilla on piha tai puutarha, aikoo käyttää sen hoitoon suurin piirtein yhtä paljon rahaa kuin viime vuonna. Noin kolmannes puolestaan suunnittelee vähentävänsä pihatöiden budjettiaan.

”Kotipihan tunnelmaan halutaan edelleen panostaa, mutta ihmiset ovat nyt harkitsevampia erityisesti suuremmissa hankinnoissaan. Viihtyisyyttä ja uutta ilmettä terassille tai parvekkeelle voi kuitenkin tuoda pienelläkin rahalla, esimerkiksi ulkoruukuilla ja niihin istutettavilla kesäkukilla”, Prisman raudan ja pihan myyntipäällikkö Marko Väänänen sanoo.

Isommista hankinnoista etenkin lämpökompostoreiden myynti on ollut kasvussa jo pidempään. Viime vuonna lämpökompostoreiden myynti S-ryhmässä kaksinkertaistui toissavuodesta (2022 vs. 2021).

Väänäsen mukaan kompostoinnin suosion taustalla vaikuttaa myös jätehuoltolain muutos, joka velvoittaa järjestämään biolajittelun jokaisessa kiinteistössä yli 10 000 asukkaan taajamissa ensi vuonna.

Omavaraisuus ja viljely kiinnostaa yhtä useampaa – myös ekologisuus kasvava trendi

Viime vuosina myös suomalaisten kiinnostus omavaraisuutta kohtaan on kasvanut. Viljelystä on innostuttu niin omalla pihalla, parvekkeella kuin kuntien vuokrapalstoillakin.

”Viime vuonna epävarmat ajatinnostivat ihmisiä kasvattamaan vihanneksia ja yrttejä joko siemenestä tai taimesta. Sama trendi on näkynyt myös tänä keväänä. Siementen myynti on pysynyt samalla tasolla kuin viime vuonna, jolloin siihen tuli selkeää kasvua kansainvälisen kriisin myötä”, Väänänen paljastaa.

Jos omalle pihalle mielii kasvimaata täksi kesäksi, on valmistelut hyvä aloittaa viimeistään nyt.

”Esikasvatuksen ajankohta vaihtelee eri kasvien välillä, mutta esimerkiksi salaattien ja yrttien esikasvatuksen siemenistä ehtii vielä hyvin aloittaa. Taimia puolestaan tulee myyntiin lähempänä kesää”, Väänänen vinkkaa.

Nouseva ilmiö on Väänäsen mukaan myös pieneliöiden ja lintujen huomioiminen sekä ekologisuus yleisesti.

”Moni haluaa nyt jättää osan pihasta luonnontilaan houkutellakseen pörriäisiä paikalle, mistä on samalla hyötyä myös kasvimaalle. Samaan trendiin liittyy myös luonnonmukaisuus lannoitteissa sekä vähäisempi torjunta-aineiden käyttö”, Väänänen toteaa.

”Myös puutarhassa käytettävälle muoville on tullut uusia ekologisempia vaihtoehtoja, kuten BioProffan lampaanvillasta valmistetut Pihavilla-tuotesarjan biohajoavat hallasuojat, rikkaruoho- ja lavakaulusmatot sekä etanajarrut, joista ennustamme yhtä tämän kesän hittiä”.

*Lähde: S-ryhmän asiakastutkimus: Hintojen nousun vaikutus ostokäyttäytymiseen, 3/2023, vastaajamäärä 3513, Feelback Group

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.