Ruokaa keittiötasolla

S-ryhmä kannustaa terveydelle ja ympäristölle fiksuun syömiseen

S-ryhmä kannustaa asiakkaitaan syömään yhä terveellisemmin ja ilmastoystävällisemmin. Ryhmän uusi vastuullisuusohjelma asettaa tavoitteeksi kasvisten ja kasvispohjaisten ruokien määrän nostamisen 65 prosenttiin kaikesta myydystä ruoasta. Lihansyöntiä ei silti julisteta pannaan.

11.1.2021

Planetaarinen ruokavalio on noussut ruokakeskusteluun mukaan aivan viime aikoina. Sen keskeinen ajatus on, että syömällä terveellisesti voi toimia myös ilmaston kannalta järkevästi.

- Haluamme nyt korostaa sekä itsensä että ilmaston kannalta fiksua syömistä ja opastaa kuluttajia tiellä kohti planetaarista ruokavaliota. SOK:n vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa kertoo.

Uusi linjaus ei kuitenkaan merkitse lihanmyynnin lopettamista tai lihan syönnin julistamista pannaan.

- Puhuisin pikemminkin maltillisesta kohtuullistamisesta. Voisimme palata lihansyönnin määrässä muutama vuosikymmen taaksepäin, jolloin ruokavalioomme jäisi tilaa kokeilla monipuolisesti erilaisia ruokatuotteita, Elomaa linjaa.

Vaikutus myös luonnon monimuotoisuuteen

Jo aiemminkin S-ryhmä on tehnyt toimenpiteitä viisaamman syömisen eteen. Muun muassa Satokausi-ajattelun tuominen myymälöihin ja Suomu nousuun -kampanjointi ovat lisänneet pysyvästi vihannesten ja kalan suosiota. Tuorein käytännön esimerkki on tammikuinen Vegehaaste, johon myös S-ryhmä on lähtenyt mukaan.

Syödyllä ruoalla on ihmisen oman terveyden ja ilmastovaikutusten lisäksi suuri merkitys myös luonnon monimuotoisuudelle.

- Pienetkin muutokset ruokailutottumuksissamme voivat olla merkittäviä tekoja luonnon monimuotoisuuden edistämisessä. Siksi olemme juuri päivittäneet oman kalalinjauksemme, jotta myymämme kala on varmasti pyydetty kestävistä kalakannoista, eikä vaaranna lajien monimuotoisuutta.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.