Planetaarinen ruokavalio on noussut ruokakeskusteluun mukaan aivan viime aikoina. Sen keskeinen ajatus on, että syömällä terveellisesti voi toimia myös ilmaston kannalta järkevästi.
- Haluamme nyt korostaa sekä itsensä että ilmaston kannalta fiksua syömistä ja opastaa kuluttajia tiellä kohti planetaarista ruokavaliota. SOK:n vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa kertoo.
Uusi linjaus ei kuitenkaan merkitse lihanmyynnin lopettamista tai lihan syönnin julistamista pannaan.
- Puhuisin pikemminkin maltillisesta kohtuullistamisesta. Voisimme palata lihansyönnin määrässä muutama vuosikymmen taaksepäin, jolloin ruokavalioomme jäisi tilaa kokeilla monipuolisesti erilaisia ruokatuotteita, Elomaa linjaa.
Vaikutus myös luonnon monimuotoisuuteen
Jo aiemminkin S-ryhmä on tehnyt toimenpiteitä viisaamman syömisen eteen. Muun muassa Satokausi-ajattelun tuominen myymälöihin ja Suomu nousuun -kampanjointi ovat lisänneet pysyvästi vihannesten ja kalan suosiota. Tuorein käytännön esimerkki on tammikuinen Vegehaaste, johon myös S-ryhmä on lähtenyt mukaan.
Syödyllä ruoalla on ihmisen oman terveyden ja ilmastovaikutusten lisäksi suuri merkitys myös luonnon monimuotoisuudelle.
- Pienetkin muutokset ruokailutottumuksissamme voivat olla merkittäviä tekoja luonnon monimuotoisuuden edistämisessä. Siksi olemme juuri päivittäneet oman kalalinjauksemme, jotta myymämme kala on varmasti pyydetty kestävistä kalakannoista, eikä vaaranna lajien monimuotoisuutta.