UN

Raportti: Toimet muoviroskan vähentämiseksi on aloitettu

Yritykset kautta maailman ovat aloittaneet toimenpiteet muoviroskan vähentämiseksi, kertoo torstaina julkistettu Ellen MacArthur säätiön ”New Plastics Economy Global Commitment”- raportti. Säätiön yhdessä YK:n kanssa käynnistämään sitoumuksen on allekirjoittanut jo 400 eri toimijaa. Myös S-ryhmä on siinä mukana.

25.10.2019

Sitoumukseen liittyneet yritykset ja muut toimijat lupautuneet edistämään pakkauksien kierrätettävyyttä, uudelleen käyttöä ja vähentämään muovisten kertakäyttöpakkauksien käyttöä. Sitoumus tukee S-ryhmän tavoitteita muovin käytön vähentämiseksi ja kiertotalouden edistämiseksi.

Sitoumuksessa yritykset tavoittelevat kierrätyksen kannalta ongelmallisten muovien käytön kuten PVC:n ja mustan muovin lopettamista. PVC:n ja oksomuovien käyttö on jo kielletty S-ryhmän pakkauksissa, ja toimenpiteet mustan muovin vähentämiseksi on jo aloitettu.

Raportin mukaan noin 60 prosenttia sitoumuksen piirissä olevien yrityksien pakkauksista on jo kierrätettäviä. Aloitteen tavoitteena on, että kaikki muovipakkaukset olisivat kierrätettäviä vuoteen 2025 mennessä. S-ryhmän oma merkki pakkausten osalta tavoite on tiukempi ja pakkauksien kierrätettävyyteen tähdätään jo 2022 loppuun mennessä.

Yritykset ovat lisäksi sitoutuneet lisäämään kierrätysmuovin määrää pakkauksissaan. Esimerkiksi S-ryhmässä kierrätysmuovia käytetään esimerkiksi pyykinpesutuotteissa sekä mehu- ja virvoitusjuomapulloissa.

Myönteisten tulosten esittelyn lisäksi raportti peräänkuuluttaa toimenpiteitä pakkauksien uudelleen käytön lisäämiseksi. Toistaiseksi toimenpiteet ovat kohdistuneet uusien pakkauksien kehitykseen. S-ryhmässä uudelleen käytettyjä pakkauksia käytetään logistiikan tarvitsemissa muovilaatikoissa, joka on säästänyt pakkauksien käyttöä merkittävästi.

S-ryhmä julkaisi vuonna 2018 muovilinjauksen, joka sisältää konkreettisia tavoitteita ja tekoja vastuullisen muovin käytön edistämiseksi. Olemme sitoutuneet muun muassa seuraaviin tavoitteisiin:

  • muovikassien kulutusta vähennetään osana kansallista muovikassisitoumusta. Sen tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä Suomessa käytetään enintään 40 muovikassia henkilöä kohden.

  • S-ryhmän oma merkki -tuotteiden pakkaukset ovat kierrätettäviä vuoden 2022 loppuun mennessä.

  • uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja pakkauksia lisätään ryhmän oma merkki -tuotteissa.

  • S-ryhmän valikoimiin lisätään biopohjaisia tai kompostoituvia vaihtoehtoja kertakäyttöisille muovituotteille kuten pilleille, vanupuikoille, aterimille ja S-ryhmä on vähentänyt kahdeksan miljoonan muovikassin verran muovia vuoden aikana. Esimerkkejä tämän vuoden teoista ovat muun muassa Rainbow ja X-tra mehupullojen pantillisuus. Hedelmissä useamman tuotteen muovipakkaus on vaihdettu kartonkiseen.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.