Inex varasto Tuukka Mielonen

Rajojen sulkeminen ei vaikuta ruokakuljetuksiin

Eurooppalaisten valtioiden päätökset rajojensa sulkemisesta henkilöliikenteeltä ei vaikeuta tällä hetkellä tuoretuotteiden kuljetuksia Suomeen. Mikäli tilanne vaikeutuisi, kuljetuksia on mahdollista siirtää uusille reiteille.

16.3.2020

Rajojen sulkeminen muulta kuin rahtiliikenteeltä saattaa pidentää jonkin verran tavarakuljetusten aikatauluja, sillä lisääntyneet rajamuodollisuudet ovat ruuhkauttaneet paikoittain raja-asemia.

Maantiekuljetusten lisäksi myös merikuljetukset hoituvat toistaiseksi kutakuinkin normaalisti. Sen sijaan lentojen perumiset ovat vaikuttaneet selvästi lentorahtiin, mutta elintarvikkeiden kuljetuksissa sen merkitys on häviävän pieni.

- Tällä hetkellä tuotteita saadaan Suomeen siis varsin normaalisti. Hedelmien ja vihannesten osalta pientä epävarmuutta liittyy siihen, että niiden suurissa tuottajamaissa Espanjassa ja Italiassa on suljettu kouluja ja päiväkoteja, mikä voi vaikeuttaa jossain määrin vanhempien työssäkäyntiä. Tähän saakka toiminta tuotannossa ja pakkaamoissa on kuitenkin sujunut normaalisti, S-ryhmän hankintajohtaja Jari Simolin kertoo.

Muut kaupoissa myytävät tuoretuotteet ovat pääosin kotimaista alkuperää, eikä niiden kohdalla ole ollut saatavuusongelmia. Joidenkin tuotteiden valikoimia on supistettu, jotta teollisuus on voinut kohdentaa tuotantonsa kysytyimpiin tuotteisiin.

Teollisten elintarvikkeiden osalta suurin kysyntä on kohdistunut pastatuotteisiin. Niidenkin kohdalla syntyneet hyllypuutteet ovat jäämässä tilapäisiksi.

S-ryhmä on sopinut tavarantoimittajiensa kanssa siitä, että niiden tuotannossa tietyt tuotteet ovat etusijalla, mikäli tuotteiden toimituskyky virusepidemian aikana laskisi merkittävästi. Lisäksi kaupparyhmä kartoittaa koko ajan mahdollisia korvaavia tuotteita.

Lisätietoja: SOK Mediapalvelu viestinta(at)sok.fi

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.