Myymälöiden lattiatarrat ja pleksilasit PKO:n Prismassa

Pleksilasit ja lattiatarrat ilmestyvät S-kauppoihin

Kassoille asennettavat pleksilasit suojaavat sekä henkilökuntaa että asiakkaita. Lattioihin ilmestyvät tarrat puolestaan muistuttavat asiakkaita oikean etäisyyden säilyttämisestä.

27.3.2020

Useissa osuuskaupoissa ympäri Suomea pleksilasien asennukset on aloitettu tällä viikolla. Tavoitteena on saada pleksit kassoille nopealla aikataululla kaikkiin S-ruokakauppoihin.

Kassojen läheisyyteen ilmestyy myös lattiatarroja, jotka muistuttavat turvavälistä muihin asiakkaisiin.

”Ilman tarrojakin ostoskärryn mitta on hyvä turvaväli, mutta ohje on hyvä iskostaa mieliin monin keinoin”, kertoo S-ryhmän suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen.

”Tärkeintä kuitenkin on, ettei kukaan tule kauppaan sairastuneena. Eivät asiakkaat eikä henkilökunta. Paras suoja on meistä itsestämme kiinni.”

Millainen on irtokarkki- ja paistopisteiden hygienia?

Sosiaalisessa mediassa moni on pohtinut, miksi irtokarkkeja on saanut myydä ruokakaupoissa entiseen tapaan. Joidenkin mielestä irtomakeis- ja paistopisteet ovat olleet epähygienisiä. 

”Molemmissa asiakkaat käyttävät ottimia, ja sekä makeiset että paistopisteiden tuotteet ovat suojassa kansien alla”, Lyytikäinen vastaa. 

Ottimia vaihdetaan nyt tehostetusti. Lisäksi tuotteita pussitetaan ja hinnoitellaan valmiiksi mahdollisuuksien mukaan.

”Ruokaviraston mukaan pakkaamattomien elintarvikkeiden ei tiedetä välittäneen tartuntoja. Viranomainen ei myöskään pidä pintojen ja ottimien välityksellä leviämistä merkittävänä riskinä. Näissä asioissa seuraamme tietysti tältä osin herkeämättä viranomaisten ohjeita.” 

Entä hengityssuojaimet? Pitäisikö niitä käyttää?

Viime päivinä mediassa on keskusteltu paljon sairaalahenkilökunnan suojavarusteista: hengityssuojaimista on ollut pula ympäri Eurooppaa. Suomessa avattiin poikkeuksellisesti sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä Huoltovarmuuskeskuksen varasto, josta on nyt järjestetty hengityssuojaimia ja muita suojavarusteita lääkäreille ja sairaanhoitajille.

Suomen terveydenhuollon ja THL:n mukaan asiakaspalvelutehtävissä ei terveen ihmisen ole tarvetta käyttää hengityssuojaimia. THL:n mukaan suu-nenäsuojuksen käyttöä suositellaan vain terveydenhuollon ammattilaisille ja koronavirukseen sairastuneen potilaan perheenjäsenille, jotka joutuvat liikkumaan julkisilla paikoilla ja saattaisivat näin tartuttaa muita.

”S-ryhmän toimipaikoissa ei ole tarvetta jatkuvaan hengityssuojan käyttöön”, Lyytikäinen sanoo.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.