Kuvateksti

Pimeä kokemus

Sokea opastamassa sokeaa ei sananlaskun mukaan johda hyvään lopputulokseen. Dans le Noir -ravintolassa tulos on sen sijaan loistava.

11.5.2013

– Olen oppaanne Mihail, tulkaa perääni ja kertokaa nimenne järjestyksessä, Dans le Noir -ravintolan sokea tarjoilija opastaa kolmen hengen seuruettamme.

Lausumme nimemme tottelevaisesti yksi kerrallaan ja asetumme jonoon Mihailin taakse. Olemme Pietarissa, Sokos Hotel Palace Bridgen (http:// http://www.sokoshotels.fi/fileadmin/files/pietari/palace-bridge/Liitteet/Dans_le_noir_-ravintola.pdf) -ravintolan edustalla ja valmiit ensimmäiseen kokemukseemme syömisestä pilkkopimeydessä. Mihail johdattaa meidät kuin marssivat elefantit samettiverhojen läpi kohti pöytäämme ja istuttaa meidät tuoleille yksi kerrallaan. Mihail liikkuu pimeydessä tottuneesti, me etsimme kömpelösti ruokailuvälineitämme.

Suojassa katseilta

Ystävättäreni on etukäteen huolehtinut, onko säkkipimeässä istuminen ahdistavaa. Mitä jos iskee paniikki? Pelko osoittautuu turhaksi. Pöydän ääressä, katseiden ulottumattomissa ja katsomiselta rauhassa on sangen levollinen olo. Taustalla soi musiikki juuri sopivalla äänenvoimakkuudella ja lähipöydistä kuuluu keskustelua eri kielillä.

Dans le Noir -ravintolan konsepti on peräisin ranskalaiselta Edouard de Broglielta. Pietarin lisäksi pimeitä ravintoloita on Pariisissa, Lontoossa, Barcelonassa sekä New Yorkissa. Ideana on herkistää muita aisteja poistamalla käytöstä yksi vahvimmista. Ruokaa voi syödä silmilläänkin, mutta haju- ja makuaisti korostuvat pimeässä.

Pääroolissa ruoka

Olemme valinneet yllätysmenun neljästä vaihtoehdosta sekä ruokajuomat. Ystäväni syövät kasvisruokaa, minä lihaa. Viinikin on yllätys. Aperitiiviksi nautitun vodkan maut erottuvat selkeämmin kuin koskaan aiemmin. Mihail tuo ruuat pöytään kärryillä ja asettaa kätemme lautasen reunalle, jotta löydämme sen helpommin.

Haarukan ja veitsen käyttäminen pimeässä on hankalaa, mutta onnistuu pienellä harjoittelulla. Sormia tulee käytettyä kuitenkin enemmän ja ymmärrämme, miksi meitä kehotettiin erikseen pesemään kädet ennen ruokailua.

On hauskaa arvailla, mitä syö. Rakenteeseenkin kiinnittää huomiota enemmän kuin yleensä. Osa ruuista on helposti tunnistettavissa, osasta on vaikeampi saada kiinni. Jotain punaista lihaa. Lammasta vai nautaa? Ruokailun jälkeen meille paljastetaan, mitä söimme.

Ravintolassa pääroolissa on aina ruoka, eikä se tuota pettymystä. Erityisesti pääruuat saavat kaikilta kehuja. Pimeässä ravintolassa syöminen on kuitenkin sangen kokonaisvaltainen elämys, jota ei voi kuin suositella.

Kutsusta Mihail tulee saattamaan meidät takaisin valoon. Ensin tarkastetaan kasvot, näkyykö tahroja. Ei ruuantähteitä, vain hymyä.


Kuvat: S-Ryhmä

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.