S-ryhmä kuvat Sami Heiskanen 2021

Pidä huolta -keräyksen varoilla koulutettu yli sata vapaaehtoista nuorten Sekasin-chattiin – vapaaehtoiseksi halutaan nyt enemmän kuin koskaan

Pandemia-aika ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan näyttävät lisänneen sekä keskusteluapua tarvitsevien määrää että nuorten aikuisten auttamishaluja. Sekasin-chatin vapaaehtoiskoulutuksen on aloittanut vuoden alusta jo yli sata uutta vapaaehtoista. Nuorten mielenterveystyön laajentaminen on mahdollista Pidä huolta -kampanjassa kerättyjen tuottojen ansiosta.

4.5.2022

”Ilman Pidä Huolta -kampanjaa, ilman kaikkia näitä lukuisia artisteja ja S-ryhmän ja LähiTapiolan merkittävää tukea, emme pystyisi pitämään auttamisen määrää nykyisellä tasolla emmekä mahdollistamaan näin suuren vapaaehtoisjoukon mukaan tuloa”, sanoo Satu Raappana, Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja.

Syyskaudella 2021 MIELI ry, Toivon Kärki ry ja yli 70 suomalaista eturivin artistia yhdessä S-ryhmän ja LähiTapiolan kanssa järjestivät hyväntekeväisyyskampanjan nuorten mielenterveystyön tueksi. Kampanjan avulla kerättiin 1 027 156 euroa. S-ryhmä ja LähiTapiola lahjoittivat hyväntekeväisyyshaasteen mahdollistajana alkupääomaksi 500 000 euroa sekä kannustivat suomalaisia laajasti mukaan kampanjaan.

Kampanjan tuotolla on vahvistettu Sekasin-chatin toimintaa ja uudet työntekijät ja aluekoordinaattorit ovat voineet aloittaa työnsä. He pitävät vapaaehtoisverkoston lankoja käsissään eri puolella Suomea. Pidä huolta -kampanjan varoilla on voitu aloittaa satojen vapaaehtoisten päivystäjien rekrytointi mukaan Sekasin-chattiin joka puolelta Suomea. Lisäksi kampanjan tuotoilla vahvistetaan tuhansien nuorten mielenterveystaitoja koulussa.

”Pidämme erityisen tärkeänä sitä, että toimintaan mukaan tulo on mahdollista kaikkialta Suomesta. Näin varmistamme, että chatissa on alueellista osaamista mukana ja että vapaaehtoistyöhön voi tulla mukaan kaikkialta. Tarve päivystäjille on suuri, joten on erittäin ilahduttavaa nähdä näin paljon kiinnostusta tulla mukaan”, kertoo Raappana.

”Nuori voi ottaa yhteyttä mistä päin Suomea tahansa”

Kampanjan keräämien varojen konkreettiset vaikutukset näkyvät Sekasin-chatissa siinä, että joinain viikonloppuina on jo päästy todistamaan jonottomiakin hetkiä. Silti keskimääräinen vastausprosentti on vain 18 prosenttia, joten vielä on paljon tekemistä, että rakenteelliset panostukset, niin resursseihin kuin tekniikkaankin, näyttävät tehonsa.

Koordinaattorien rekrytointi, panostaminen uusiin teknisiin ratkaisuihin ja uusien vapaaehtoisten kouluttaminen helpottavat pitkällä tähtäimellä avun saantia koko Suomessa. Sekasin-chatin hyvä puoli on ollut alusta saakka se, että nuori voi ottaa yhteyttä mistä päin Suomea hyvänsä ja myös mukaantulo toimintaan on mahdollista läpi Suomen.

Hyvän mielenterveyden eväitä tuhansille yläkoululaisille

MIELI ry on jo 20 vuoden ajan kouluttanut nuorten kanssa työtä tekeviä vahvistamaan nuorten mielenterveyttä, ja Pidä huolta -tuotoilla laajennetaan tätäkin työtä.

”Olemme jo saaneet palkattua ensimmäiset kaksi uutta työntekijää: asiantuntijan, joka kouluttaa ja tuottaa sisältöjä sekä koordinaattorin, jonka tehtävänä on varmistaa, että koulutuksia voidaan järjestää laajasti ympäri Suomea”, kertoo MIELI ry:n lasten ja nuorten mielenterveyden edistävän työn päällikkö Anniina Pesonen.

”Lisäksi jo tänä keväänä 350 yläkouluikäisen ikäisen kanssa työskentelevää aikuista saa koulutusta ja vahvistusta mielenterveysosaamiseen. Näiden aikuisten kautta jopa 4500 nuorta saa oppia mielenterveyttä tukevia taitoja. "

Lisätietoja: Satu Raappana, toiminnanjohtaja, Sekasin kollektiivi, satu.raappana(at)sekasin.fi, puh. +358 40 840 6681

Mikä Pidä huolta? Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaaste on ennennäkemättömän artistien, yksityishenkilöiden ja yritysten yhteistyöhanke. Tavoitteena on auttaa nuorten akuuttia mielenterveystyötä. Hankkeen taustalla ovat Toivon Kärki ry:n ja MIELI Suomen Mielenterveys ry. S-ryhmä ja LähiTapiola ovat hyväntekeväisyyshaasteen yhteistyökumppanit ja lahjoittivat kampanjan alkupääomaksi 500 000 euroa.  Hyväntekeväisyyshaasteen keskiössä on edesmenneen Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta toteutettu uusi versio. Mukana kappaleessa on yli 70 suomalaista artistia

Mihin Pidä huolta -kampanjan tuotto ohjataan? Sekasin-chat saa tulevan kahden vuoden aikana: 

  • viisi työntekijää vahvistamaan Sekasin-chattia, joista kolme aluekoordinaattoreiksi Pohjois-Suomen, Etelä-Suomen ja pääkaupunkiseudun alueille

  • vahvistettua Sekasin-verkkotyön tiimiä

  • kohdattua 15 000 nuorta

  • järjestettyä 12 alueellista vapaaehtoistyön rekrytointia ja koulutusta

  • koulutettua 30 uutta mentor-vapaaehtoista

  • tarjottua jatkuvan päivystystyön tuen, ohjauksen ja jatkokoulutuksen vapaaehtoisena toimiville

Lisäksi nuorten mielenterveyttä vahvistavassa työssä 10 000 nuorta saa harjoitella mielenterveystaitoja ja 1000 yläkoulun aikuista saa vahvistusta omalle mielenterveysosaamiselle. Koulutusten mukana koulut saavat käsikirjoja, julisteita sekä vihkoja nuorten mielenterveyden edistämiseen.


Kuvat: Sami Heiskanen

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.