Pian 72-vuotias  Eeva-Liisa Peltomäki työskentelee myyjänä Lahden S-market Sykkeessä

Pian 72-vuotias Eeva-Liisa: ”Myyjän työssä tunnen itseni tarpeelliseksi”

Konkarityöntekijöiden roolin ja arvostuksen kehittäminen on yksi S-ryhmän henkilöstötyön tärkeistä teemoista. S-ryhmän henkilöstöstä 11 prosenttia on 55+ -ikäisiä. Yksi iäkkäimmistä on pian 72-vuotias Eeva-Liisa Peltomäki, joka nauttii työstään myyjänä Lahden S-market Sykkeessä. Työpaikallaan hänellä on tehokkaan ”supermummon ” maine.

22.10.2020

Mukana Konkari 2020 -tutkimuksessa

  • S-ryhmä haluaa kehittää työelämää konkarityöntekijöiden näkökulmasta – ja nostaa heidän arvostuksensa työyhteisöissä uudelle tasolle.
  • S-ryhmä on mukana Nextmilen Konkari 2020 -tutkimuksessa, jossa selvitetään yli 55-vuotiaiden näkemyksiä ja toiveita työssäkäyntiä kohtaan ennen eläkeikää ja eläkkeelle jäännin jälkeen. Lisäksi selvitetään kaikenikäisten työntekijöiden suhtautumista ja odotuksia suhteessa vanhempiin kollegoihin.

Eeva-Liisa Peltomäki on silminnähden harmissaan, kun ei ole viime aikoina päässyt töihin tavalliseen tapaan kohonneen koronariskin takia. Tarvittaessa töihin kutsuttavan myyjän pesti lahtelaisessa S-market Sykkeessä on toistaiseksi tauolla.

– Yleensä teen töitä 80–90 tuntia kuukaudessa. On ihan outoa, kun nyt täytyy olla kaiket päivät kotosalla puolison kanssa. Työ antaa elämään niin paljon mieluisaa sisältöä, Eeva-Liisa toteaa.

Kaikkein parasta työssä on Eeva-Liisan mielestä kivat, eri-ikäiset työkaverit. On hienoa kuulua porukkaan, josta on tullut kuin toinen perhe.

– Työssä tunnen itseni tarpeelliseksi. Tuntuu hyvältä antaa oma työpanoksensa ja nähdä kätensä jälki. Kuvittelen, etteivät he siellä pärjää ilman minua, vaikka toki tiedän, etten ole korvaamaton.

Myyjän töihin ei ole yläikärajaa

Eeva-Liisa aloitti työt 15-vuotiaana porvoolaisen kukkakaupan juoksutyttönä ja siitä asti hän on tehnyt töitä kaupan alalla monissa eri paikoissa, lähinnä myyjänä. S-ryhmäläinen hänestä tuli 56-vuotiaana.

– Muutin tuolloin Myrskylään lähelle tytärtäni ja hain töitä Salesta. Kysyin, että onko teillä myyjän töihin yläikärajaa ja päällikkö vakuutti, ettei ole. Eikä parasta ennen -päiväykseni ole tullut vieläkään vastaan, Eeva-Liisa nauraa.

Lahteen muutettuaan Eeva-Liisa on työskennellyt S-marketeissa. Kun virallinen eläkeikä tuli vastaan 63-vuotiaana, hän halusi ehdottomasti jatkaa myyjän töitä – ja aikoo jatkaa yhä.

– Onneksi olen saanut olla terveenä ja töitä on aina löytynyt. Halusin jatkaa töitä ihan tekemisen ilosta! Toki työstä saa palkkaakin, mutta raha ei koskaan ole ollut minulle se tärkein juttu elämässä.

Hyllyttäminen kaikkein kivointa

S-marketin myyjänä Eeva-Liisa tekee töitä tarpeen mukaan joko kassalla, Ruokatorilla tai tuotteiden hyllyttäjänä. Kaikki työ on mieluisaa, mutta intohimokseen Eeva-Liisa paljastaa tuotteiden hyllyttämisen.

– Se vaan on niin ihanaa, kun saa laittaa tavaroita siististi esille omaan ripeään tahtiinsa. Siinä on tekemisen meininkiä, jos missä.

– Itse olen aina tykännyt työn fyysisyydestä. Ihailen kovasti nykynuoria, jotka ovat fiksuja niin monenlaisessa tekemisessä. On hienoa, kuinka hyvin tulemme toimeen keskenämme ja miten me seniorit ja nuoret täydennämme toinen toisiamme työpaikalla.

”Supermummo” rikastuttaa työyhteisöä

Työkavereiden mukaan Eeva-Liisan hyvä tuuli ja reippaus tsemppaavat muitakin.

– On mahtavaa, että työyhteisössämme on Eeva-Liisan kaltainen ”supermummo”! Hän tarttuu aina reippaasti toimeen, olipa työtehtävä mikä tahansa, ja motivoi esimerkillään meitä kaikkia. Eeva-Liisan kanssa puuhatessa hieman huonompikin päivä kirkastuu kummasti, nuorempaa sukupolvea edustava apulaismarketpäällikkö Linda Tirkkonen vakuuttaa.

– Työporukallemme Eeva-Liisa on rikkaus. Hän tuo persoonallaan hyvää mieltä ja mukavaa yhdessä tekemisen tuntua.


Kuvat: Antti Haataja

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.