Ruokahävikki

Päivän hedelmäsaaliille uusi elämä – uudenlaista ruokahävikkiyhteistyötä Pohjois-Suomessa

S-ryhmässä ruokahävikkiä pistetään kuriin monin eri keinoin ja etsitään jatkuvasti uusia tapoja hävikin hillintään. Uudenlaista kiertotalousyhteistyötä tehdään nyt Pohjois-Suomessa. Prismojen ja S-marketien hävikkiuhan alla olevat hedelmät ja vihannekset saavat uuden elämän jatkojalosteina lounasravintoloille, suurkeittiöille ja ruokakaupoille.

2.3.2021

Hedelmä- ja vihanneshävikissä banaanit ovat kilomääräisesti selvästi suurin tuoteryhmä ja sen jälkeen rypäleet, melonit, omenat, satsumat sekä appelsiinit. Myös salaatteja, porkkanaa ja perunaa jää hävikkiin. Hedelmät ovat helpoimpia jatkojalostettavia, sillä ne sopivat hedelmäsalaatteihin ja smoothieihin.

Mitä tapahtuu viinirypälerasialle, jossa on muutama heikompilaatuinen rypäle? Se ei täytä enää myymälän laatukriteereitä, eikä asiakas halua rasiaa ostoskoriinsa poimia. Osuuskauppa Arinan Prismoissa ja S-marketeissa rasiat kirjataan hävikkiin ja nostetaan erilliseen varastoon noutoa varten. Oululaisyritys Ciiyou hakee ne, tuunaa rasian hyvälaatuiset rypäleet hedelmäsalaatiksi ja kuljettaa ne paikallisille lounasravintoloille.

Yhteistyö osuuskauppa Arinan ja Ciiyoun kanssa starttasi vuonna 2019. Osuuskaupassa pohdittiin, mitä tehdä hedelmä- ja vihannesosastolta syntyvälle hävikille. Se kun on tänä päivänä merkittävä osa myymälöissä syntyvää hävikkiä, mutta perinteisille hävikkiyhteistyökumppaneille haastavaa hyödynnettävää. Samaan aikaan oululaisyritys mietti, miten tarjota paikallisille ravintoloille ekologista vaihtoehtoa valmiiksi esikäsiteltyjen hedelmä- ja vihannestuotteiden osalta ja etsi tähän sopivaa yhteistyötahoa.

Hevisaalis muuntuu salsoiksi, smoothieiksi ja salaateiksi

Nyt kolmesta Prismasta, neljästä S-marketista ja Sokos Herkusta haetaan lähes viikon jokaisena päivänä hedelmiä ja vihanneksia jatkojalostettavaksi.

- Loimme yhdessä toimintamallin, joka kattaa kaiken hedelmä- ja vihanneshävikin. Meillä myymälöiden biojätteeseen menevien hedelmä- ja vihanneskilojen määrä on pienentynyt hurjasti, hävikkiprosessiin menevä työaika on vähentynyt ja tämä tukee aivan oivallisesti myymälöiden vastuullisuustyötä ja tavoitteitamme, luettelee valikoimapäällikkö Janne Tapio Osuuskauppa Arinasta yhteistyön etuja.

Yhteistyön kautta kaupassa tulee vähemmän hävikkiä ja biojätettä, ravintolat ja myymälät saavat laadukkaita tuotteita edullisemmin ja kuluttajat voivat tehdä ekoteon ostamalla hävikkiuhan alta pelastetun annoksen.

- Haemme joka aamu satsin Arinan myymälöistä ja hyödynnämme hävikkiä päivän saannin mukaan. Joku päivä tulee enemmän hedelmäsalaattia, toinen päivä enemmän vihersmoothieita tai pikkelöityjä kasviksia ja salsaa. Tuotteet toimitetaan paikallisille ravintoloille ja suurkeittiöille sekä ruokakaupoille ja omaan verkkokauppaan. Maksamme noutamistamme tuotteista könttäsumman puolivuosittain. Tämä on hienoa yhteistyötä, jolla pienennämme paikallisten yritysten kanssa yhdessä hiilijalanjälkeä, kertoo toimitusjohtaja Sakari Kiviniemi Ciiyousta.

- Osa näistä tuotteista tulee myös meille myymälöihin takaisin, kuten vaikkapa sekasalaattirasia päivittäin vaihtelevalla sisällöllä. Salaatit ovat meillä tosi suosittuja. Joissakin myymälöissä salaattirasiat ovat tuoteryhmänsä myydyimpiä tuotteita kappalemääräisesti. Lisäksi meillä on myynnissä erilaisia smoothieita ja vihannespohjaisia maustekastikkeita, kertoo Janne Tapio Arinasta.

Ruokahävikki

Kohti ruokahävikin puolittamista

S-ryhmän tavoitteena on edetä kohti ruokahävikin puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Viimeisen kuuden vuoden aikana S-ryhmän markettien ruokahävikki on vähentynyt 21 prosenttia. Tällä hetkellä hävikin osuus S-ruokakaupan myynnistä on 1,4 prosenttia. Ruokahävikkiä pistetään kuriin kaikilla eri toimialoilla monin eri keinoin, kuten minimoimalla ruokahävikkiä ennustamisen ja tilaamisen kehittämisen kautta, punalaputetuilla tuotteilla sekä uusilla hukkaeristä tai ylijäämistä tehdyillä hävikkituotteilla.


Kuvat: Anna Viro

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.