Osuuskunta on tulevaisuuden yritysmuoto

Osuuskunta on tulevaisuuden yritysmuoto

5.7.2012

Osuuskunnat ovat avainasemassa 2000-luvun taloudessa. Viime vuodet ovat näyttäneet miten suuri tarve maailmalla on nykyistä monipuolisemmalle globaalille taloudelle ja yritystoiminnalle, toteaa Kansainvälinen Osuustoimintaliitto ICA YK:n Kansainvälisenä osuustoimintapäivänä 7.7.2012.

Osuustoimintayritykset ovat arvopohjaisia yrityksiä, joiden toiminta perustuu jäsenten osallistumiseen. Osuuskunnat ympäri maailmaa toimivat jatkuvina esimerkkeinä osuustoiminnallisen yritysmuodon joustavuudesta ja vakaudesta. Osuustoiminnallisia yrityksiä on nyt jo lähes kaikilla toimialoilla ja globaalisti jo yli miljardi ihmistä on jäsenenä jossakin osuuskunnassa.

Osuustoiminnan arvot ja periaatteet - oikeudenmukaisuus, osallistuminen ja kestävä kehitys - tekevät osuuskunnista myös elinvoimaisia ja menestyviä työpaikkoja. Ne työllistävät maailmanlaajuisesti noin 100 miljoonaa ihmistä. Osuuskunnilla on erityisen merkittävä rooli kestävän kehityksen edistämisessä.

Kuluvana vuonna Kansainvälinen osuustoimintapäivä on erityisen merkittävä, sillä YK on julistanut vuoden 2012 Kansainväliseksi osuustoimintavuodeksi. Sen vuoksi Kansainvälisen osuustoimintavuoden teema "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" on myös tämän vuoden Kansainvälisen osuustoimintapäivän teema.

YK:n Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 tapahtumia Suomessa:

  • Tampereella sijaitsevallaTyöväenmuseo Werstaalla vietetään Kansainvälistä osuustoimintapäivää lauantaina 7.7.2012. Päivän aikana järjestetään kaksi opastusta päänäyttely Meirän kaupunkiin osuustoiminnallisin painotuksin. Opastettujen kierrosten lisäksi esitetään kaksi osuustoimintaan liittyvää lyhytelokuvaa.

  • Eri osuustoimintaryhmien yhteinen tiedotuskampanja "Maailma rakentuu yhdessä yrittämällä" kertoo, että osuustoiminta on yhteinen asia ja että osallistumalla sen oivaltaa.

  • SOK:n kesärekkakiertue kiertää Suomea. 18-metrinen rekka oheistapahtumineen tuo eri osuuskauppojen alueille tekemistä ja näkemistä sekä jakaa tietoa osuustoiminnasta ja siitä, miten saat omasta asiakasomistajuudestasi parhaan hyödyn. Kesärekka on mukana heinäkuussa muun muassa Seinäjoen Tangomarkkinoilla sekä Pori Jazzeilla.

  • Lopen kunta ja Helsingin yliopiston taloustieteen laitos järjestävät 10.10.2012 klo 9.30 alkaen Lopen kunnantalossa seminaarin aiheesta, "Uusosuuskuntien merkitys kestävän elinkeinon kehittämisessä ja edistämisessä paikallis tasolla".

  • Helsingin yliopisto järjestää 19.10.2012 klo 9–16.30 "Osuustoiminta yliopistolliseen tutkimukseen ja opetukseen" -seminaarin. Seminaarin pääteemana on pohtia osuustoiminnalliseen yhteisyrittäjyyteen ja yrityskasvatukseen liittyvien sisältöjen ottamista mukaan myös yliopistojen opetussuunnitelmiin.

  • YK:n Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 Pohjois-Suomen seminaari pidetään 5.11.2012 Kemijärven Kulttuurikeskuksessa.

  • Osuuskunnat ovat mukanamyös yrittäjyyskasvatuksessa: www.yvi.fi

Pellervo-Seura ry ja Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK) ovat ICA:n suomalaiset jäsenet.

Lisätietoja:

ICA:n maailmanhallituksen jäsen, järjestöneuvos Anne Santamäki, SOK, puh. 0500 601 391

Toimitusjohtaja Sami Karhu, Pellervo-Seura ry, puh. 0400 545 989

YK:n Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 suomenkieliset nettisivut: www.osuustoiminta.coop/2012

ICA pyytää kaikkia osuustoimijoita maailmanlaajuisesti hyödyntämään tämän erityislaatuisen vuoden Kansainvälistä osuustoimintapäivää kertoakseen oman osuustoimintatarinansa täällä: http://www.stories.coop/tell-your-story

Juhlistaakseen Kansainvälistä osuustoimintapäivää ICA tulee julkaisemaan sarjan e-kirjoja yhteistyössä Global News Hut:in kanssa näyttääkseen, miten 'maailma rakentuu yhdessä yrittämällä: www.thenews.coop/virtual

YK:n Kansainvälisen osuustoimintavuoden maailmanlaajuinen huipentuma on Co-operatives United maailmankokous ja ICAExpo, jotka pidetään lokakuussa 2012Manchesterissa: www.manchester2012.coop

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.