Kuopion ABC Pitkälahdessa on mietitty ruokahävikin vähentämiseksi kaikkia mahdollisia keinoja. Rakasta joka murua -kampanjan avulla hävikkitalkoisiin kannustetaan myös asiakkaita.
– Esimerkiksi noutopöydästä voi santsata niin monta kertaa kuin haluaa. Ettei tule kerralla otettua liikaa. Palautuspisteellä muistutamme jätteen lajittelusta, palveluvastaava Mira Myllynen toteaa.
Tuotteet ABC:llä valmistetaan asiakasmääräennusteisiin perustuvan suunnitelman mukaan. Päiväysten kanssa ollaan tarkkoja, eikä tuotteita pilata väärillä valmistuslämpötiloilla. Keittiössä on lisäksi käytössä sangot, joihin laitetaan esivalmistelussa syntyvää biojätettä sekä lounasastioihin vaihdon yhteydessä jäävät ruoan rippeet.
– Myös esillepano on tärkeää. Mitä houkuttelevimmin tuotteet ovat esillä, sitä paremmin ne myyvät.
Ylijäänyttä lounasta sekä vitriinituotteita myymme myös yhä suositummassa ResQ-palvelussa, Mira huomauttaa.
S-ryhmässä tähtäimenä hävikin puolittaminen
S-ryhmä päivitti oman ruokahävikkitavoitteensa vuoden 2020 lopulla. Nyt tähtäimessä on hävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä.
Ravitsemuspalveluissa, kaupoissa ja elintarviketeollisuudessa syntyy 10 - 15 prosenttia ruokahävikistä, mutta suurin osa eli 35 prosenttia syntyy kuitenkin kotitalouksissa.
Rakasta joka murua -kampanjan avulla muistutetaan omien valintojen tärkeydestä ruokahävikin vähentämiseksi. Myös biojätteen lajittelussa on paljon parannettavaa. Vain lajiteltu biojäte voidaan jalostaa biokaasuksi, lannoitevalmisteiksi ja mullaksi.
Osallistumme hävikkitalkoisiin myös esimerkiksi näin:
Autamme asiakkaitamme vähentämään ruokahävikkiä eri tavoin, kuten tarjoamalla uudenlaisia tuotteita: hevi-osastojen toisenlaiset tomaatit ja käyrät kurkut sekä hukkaeristä ja ylijäämästä tehdyt tuotteet.
Kannustamme henkilöstöä uusiin ideoihin: tuotteita helposti tarjolle Leipis-pusseissa ja Hävi-laatikoissa.
Lahjoitamme ruokaa noin 400 ruoka-apukumppanille.
Kierrätämme biojätteen energiantuotantoon ja bioetanoliksi.
Minimoimme ruokahävikkiä myös hotelleissa, ravintoloissa ja ABC:llä:
Tarkennamme raaka-aineiden tilauksia ja ruoan valmistusta sekä hävikkikirjauksia ja -mittareita.
Muistutamme asiakkaita fiksusta aamiais- ja noutopöytäruokailusta.
Teemme yhteistyötä hävikkiruokapalvelu ResQ Clubin kanssa.
#rakastajokamurua