SINI tuotteita

Muovin kolmas elämä: jo kertaalleen kierrätetyistä ämpäreistä syntyy uusia siivousvälineitä

Syyskuun alussa kaikkiin Prismoihin tuli myyntiin siivoustuotteita, jotka on valmistettu jo yhden kerran kierrätetystä muovista. Sinituotteen valmistama tuoteperhe sisältää tiskiharjan, WC-harjan, kaakeliharjan ja siivousämpärin. Tuotteiden raaka-aine on peräisin käytetyistä leikkokukkaämpäreistä.

31.8.2020

S-ryhmän toimipaikoissa eri puolilla maata on jo vuosien ajan pohdittu, että voisiko tyhjentyneille leikkokukkaämpäreille olla jotain konkreettista hyötykäyttöä esimerkiksi energiajätteeksi toimittamisen sijaan. Viime vuonna kierrätysajatuksen pyörittely otti askeleen kohti konkretiaa, kun S-ryhmä lähestyi Sinituotetta tiedustelulla, että olisiko heillä mielenkiintoa ideoida yhteistyössä jonkinlaista käyttötarkoitusta näille mustille ämpäreille. Yksistään S-ryhmän suurimman osuuskaupan HOK-Elannon sadoissa toimipaikoissa niitä jää vuosittain yli 100 000 kappaletta.

- Yhteistyöehdotus oli mielenkiintoinen ja siihen oli helppo tarttua. Olemme valmistaneet kierrätysmuovista siivousvälineitä jo muutaman vuoden ajan, ja jatkuvasti testaamme eri raaka-aineita uusiin tuotteisiin. Kukkaämpärien materiaali oli meille uutta, koska se on jo kertaalleen kierrätettyä muovia, Sinituotteen muovituotannon johtaja Jarkko Heino kertoo.

Raaka-aineet noin 60 000 kierrätysämpäristä

Sinituote vastasi kierrätystuotteiden suunnittelusta ja testaamisesta, S-ryhmä raaka-aineiden toimittamisesta sekä valmiiden tuotteiden myynnistä. Käytännössä kierrätysmateriaali tuli S-ryhmään kuuluvasta HOK-Elannosta, joka toimitti kierrätettäväksi noin 60 000 leikkokukkaämpäriä.

[object Object]

Uuden tuotesarjan tiskiharja, WC-harja, kaakeliharja sekä siivousämpäri ovat mustia, kuten sama materiaali niiden edellisessä elämässä leikkokukkaämpäreinä.

Erilaisia tuotevaihtoehtoja, joihin ämpärien uusiomuovimateriaalia voisi hyödyntää, haarukoitui reilu puoli tusinaa. Näistä neljä päätyi tuotantoon: tiskiharja, WC-harja, kaakeliharja ja siivousämpäri. Nämä tuotteet ovat myynnissä kaikissa Suomen Prismoissa sekä suurimmassa osassa S-marketeista 1.9. alkaen.

Osa S-ryhmän kiertotaloustekoja

S-ryhmän tavoitteena on kierrättää 80 prosenttia jätteistä materiaalina tai uusiksi tuotteiksi vuoden 2025 loppuun mennessä. Valtaosa S-ryhmän jätteistä kierrätetään jo nyt, mutta edelleen sen toimipaikoissa syntyy myös sivuvirtoina materiaaleja, joita hyödynnetään energiantuotannossa. Kukkaämpärit ovat yksi hyvä esimerkki näistä.

[object Object]

Kierrätetyt ämpärit muuttuvat esikäsittelyssä ryynimäiseksi materiaaliksi. Tästä olomuodosta syntyy uusia siivoustuotteita Sinituotteen tehtaalla Kokemäellä.

- Etenkin yhdestä muovilaadusta valmistetut muovipakkaukset voidaan usein kierrättää uusien tuotteiden ja pakkauksien raaka-aineeksi. Tässä S-ryhmän ja Sinituotteen projektissa muovi saadaan kiertämään jo kolmannen kerran, kun raaka-aine on jo kerran kierrätettyä muovia. Projekti on oiva käytännön esimerkki arvoketjun yhteisestä kiertotalousratkaisusta, SOK:n vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman-Katainen sanoo.

Video: Kaupan kukkaämpärit saavat kolmannen elämän siivousvälineinä

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.