Sanna Karhulla

Korona-arki myyjän silmin: ”Meistä pidetään huolta – se auttaa jaksamaan”

Kouvolalainen S-market Tornionmäen myyjä Sanna Karhu on yksi niistä tuhansista arjen sankareista, jotka ahertavat täysillä tehoilla asiakkaiden ruokahuollon varmistamiseksi. Töissä jaksamisessa häntä auttaa se, että henkilöstöstä ja asiakkaista pidetään huolta selkein ohjeistuksin ja suojakäytännöin. – Tuntuu, että tilanne on niin hyvin hallussa kuin se nyt voi vain olla, Sanna summaa työfiiliksiään.

28.4.2020

Myyjien terveisiä ja toiveita asiakkaille:

  • Jos vain mahdollista, käythän kaupassa ruuhka-aikojen ulkopuolella, mieluiten yksin.
  • Muistathan noudattaa turvaväliä, niin toisiin asiakkaisiin kuin henkilökuntaan nähden.
  • Vaikka meistä olisikin kiva rupatella asiakkaiden kanssa, niin nyt on hyvä välttää juttutuokioita niin henkilöstön kuin asiakkaiden kanssa. Sama pätee olalle taputteluun.
  • Ostathan pääsääntöisesti sen tuotteen, johon olet koskenut.
  • Muistathan ottaa kassalla kuitin itse ja pakkaathan ostoksesi mahdollisimman ripeästi, jotta turvavälit säilyisivät.
  • Maltti on nyt valttia. Vaikka välillä on jonoa ja haasteita tuotteiden saatavuuden kanssa, asioita tapahtuu 24/7. Teemme kaikki parhaamme.

Sanna Karhulla on 20 vuoden kokemus marketkaupan töistä, mutta korona-ajan kaltaista mullistusta hänkään ei ole työelämässään nähnyt.

– Kaikki muuttui kertaheitolla yhdessä yössä. On hienoa, kuinka nopeasti meillä S-ryhmässä on reagoitu näin poikkeukselliseen tilanteeseen. Meillä on ollut alusta asti selkeät ohjeistukset, joita on täydennetty matkan varrella. Tuntuu rauhoittavalta, kun tiedämme tarkalleen, kuinka meidän on fiksuinta toimia. Tulee fiilis, että meistä pidetään aidosti huolta, Sanna summaa.

S-market Tornionmäessä erilaiset hygienia- ja suojakäytännöt on omaksuttu nopeasti osaksi työarkea.

– Uusinta uutta meillä ovat kasvovisiirit. Aluksi niistä vähän vitsailtiin, mutta hyvin ne ovat istuneet osaksi uutta työlookiamme, Sanna naurahtaa.

Uudenlainen marketarki

Töissä on nyt huomattavasti tavallista kiireisempää. Tuotekuormia tulee paljon enemmän, joten hyllytettävää riittää. Myymälän hygieniasta ja puhtaudesta huolehditaan jatkuvasti.

– Iso osa paikkojen jatkuvasta putsauksesta kuuluu myyjille. Tehtävät kuuluvat tiettyihin työvuoroihin siivoussuunnitelman mukaisesti. Kun homma on tehty, se kuitataan listalle omalla puumerkillä, Sanna kertoo.

Esimerkiksi hevi-osaston vaa’at puhdistetaan parin tunnin välein ja kylmäkaappien ovenkahvat neljä kertaa päivässä. Kassapöytien ja kortinlukijoiden desinfiointiin on omat ohjeistukset.

– Työtä tehdään niin paljon kuin pystytään. Tämän kaiken jaksaa, kun pitää järjen päässään ja muistaa työnsä tarkoituksen. Ja onneksi olemme saaneet apuvoimia osuuskauppamme hotelleista ja ravintoloista, muuten emme pärjäisi.

Asiakkaiden tsempeistä voimaa

Asiakkaat ovat olleet Sannan mielestä yllättävänkin pitkäpinnaisia, vaikka varsinkin korona-ajan alussa oli isoja haasteita tuotteiden saatavuudessa. Turvaväleistäkin on opittu huolehtimaan koko ajan paremmin.

– Asiakkaat tuntuvat ymmärtävän, että teemme parhaamme näissä haastavissa olosuhteissa. Moni tsemppaa ohi kulkiessaan, että ”koettakaa jaksaa ja pysykää terveinä”. Entä mitä Sanna itse haluaa viestiä asiakkaille?

– Huomioidaan toinen toisemme ja yritetään jaksaa yhdessä tämän vaikean ajan yli. Ja pidetään kiinni turvaväleistä!

Onneksi on työtä!

Monella myyjällä odottaa kotona pienten lasten ja etäkoululaisten arkirumba, joka vie oman energiansa.

– Itselläni työ- ja kotielämän yhteensovittamisessa auttaa se, että mieheni pyörittää kotona tokaluokkalaisen ja päiväkotilaisen arkea. Mies aloitti talvella töiden loputtua opinnot, mutta on nyt kotona. Se on nyt eräänlainen onni onnettomuudessa. Olen superkiitollinen, että minulla on yhä töitä, Sanna toteaa.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.