Kuvateksti

Kissa näyttää hampaansa

Suun terveydestä huolehtiminen on lemmikkien kohdallakin tärkeää. Kissojen hampaat pitäisi harjata päivittäin. Eläinlääkäri osaa neuvoa oikeat otteet.

15.4.2013

Vilppu-kissan hengitys on viime aikoina alkanut haista. Eteisessä odottaa kuljetuslaatikko eläinlääkärikäyntiä varten. Tunnelmia on turha kysellä, ne näkyvät naamasta. Poistuminen kodin lämmöstä laatikossa kannettuna ei selvästi miellytä 14-vuotiasta herraa. Liian helppo elämä on saattanut osaltaan vaikuttaa siihen, että nyt on lähdettävä suuta näyttämään.

– Suun tulehdukset ovat kissojen ja koirien yleisimpiä terveydellisiä ongelmia. Ahtaat hammasvälit ja pehmeä ruoka lisäävät sairastumisriskiä. Tulehduksen aiheuttaa hampaiden pinnalle kertyvä bakteerimassa eli plakki. Omistajan huomio kiinnittyy yleensä lemmikin pahanhajuiseen hengitykseen tai siihen, että eläin välttelee pureskelemista tai puree vain toisella puolella suuta, kertoo eläinlääkäri Hanna Bäckman Herttoniemen eläinlääkäriasemalta.

Kotoa kaikki lähtee

Huhtikuu on Bonuseläinlääkäreillä hammaskuukausi. Omalle lemmikille voi varata ajan maksuttomaan hammastarkastukseen ja saada arvion hoidon tarpeesta. Samalla saa vinkkejä lemmikin hampaiden kotihoitoon.

– Hampaiden harjaaminen päivittäin ehkäisee suun tulehduksia. Kun hammaspesun ottaa rutiiniksi pennusta lähtien, lemmikki tottuu siihen. Kalanmakuisilla tahnoilla voi motivoida kissaa suun hoitohetkeen. Ihmisten hammastahnoja lemmikille ei saa käyttää, sillä ne eivät ymmärrä, ettei tahnaa saa niellä eikä fluori ole hyväksi vatsalle, Hanna Bäckman neuvoo.

Kotihoidon lisäksi lemmikin suu on hyvä tarkastuttaa kerran vuodessa vaikkapa rokotusten yhteydessä. Suun tulehdukset voivat levitä muuallekin karvakaverin elimistöön ja aiheuttaa näin ollen terveysriskejä.

Vilpun suusta ei onneksi löytynyt hammaskiveä kummempaa hoidettavaa tällä erää. Hyvästä käytöksestä hammastarkastuksen yhteydessä kisua ei palkittu lasten tapaan tarralla, vaan kotiin lähti kuivamuonaa, jonka pureskelu edesauttaa suun ja hampaiden terveyttä.

Katso
Panda-koiran hampaiden harjauksesta.

Kuvat: S-Ryhmä

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.