Tilipäivä

Kansainvälinen osuustoimintapäivä nostaa kestävän kehityksen tavoitteet esille

Osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää heinäkuun ensimmäisenä lauantaina. Tämän vuoden teemana on kestävä kehitys ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (SDG:t). Päivä nostaa esille, miten osuuskunnat eri puolilla maailmaa ovat rakentamassa kestävää tulevaisuutta.

30.6.2023

”Asiakkaidensa omistamalle osuuskaupalle taloudellisen ja sosiaalisen vastuun sekä ympäristöstä huolehtimisen näkökulmat ovat toiminnan ytimessä. Osuuskaupan perustehtävä ja pidemmälle katsominen korostuu haastavina aikoina. Kestävän kehityksen edistämisessä ja sääntelynkin kiristyessä yhteistyö arvoketjussa tulee korostumaan entisestään vastuullisuustyössä. Tässä osuuskaupat ovat aina olleet edelläkävijöitä”, sanoo vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa.

Toimia kestävämmän tulevaisuuden puolesta ovat esimerkiksi:

Kotiseuturakkautta ja paikallista hyvinvointia. Asiakkaidensa omistamana osuuskuntana osuuskaupat tukivat paikallista kulttuuria, urheilua ja yhteiskunnallista hyvinvointia noin 6,7 miljoonalla eurolla viime vuonna.

Fiksua kuluttamista. Autamme suomalaisia tekemään terveellisiä ja vastuullisia valintoja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2030 myymästämme ruoasta vähintään 65 prosenttia on kasvipohjaista ja 80 prosenttia on kotimaassa valmistettua.

Luontojalanjäljen laskentamalli viitoittaa tietä koko yrityskentälle. Luontokato on ilmastonmuutoksen ohella suurimpia kestävyyshaasteita. S-ryhmä on mukana Jyväskylän yliopiston ja Sitran tutkimushankkeessa, jossa kehitetään menetelmää yritysten luontohaittojen laskemiseksi.

Pitkäjänteistä ilmastotyötä. S-ryhmän kunnianhimoiset ilmastotavoitteet etenevät määrätietoisesti. Vuonna 2022 oman toiminnan ilmastopäästöt olivat 75 prosenttia pienemmät verrattuna vuoteen 2015.

Lue vastuullisuuskatsauksestamme, kuinka S-ryhmä on mukana tekemässä Suomesta parempaa paikkaa: S-ryhmän vuosi ja vastuullisuus 2022 (ctfassets.net)

Vastuullisuusohjelmamme toteuttaa kaupparyhmämme missiota ”Teemme yhdessä paremman paikan elää”. Vastuullisuusohjelma sisältää sekä pitkän että lyhyen aikavälin tavoitteita, ja sen linjaukset pohjautuvat YK:n kestävän kehityksen periaatteisiin sekä YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskeviin periaatteisiin.

Yhdessä asiakasomistajiemme kanssa teemme parempaa paikkaa elää. Suurena toimijana meillä on suuri vastuu siitä, millaisen nykyhetken luomme ja millaisen perinnön jätämme jälkeemme.


Kuvat: Matti Immonen

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.