Oulun Rosson vuoromestari Jarno Ypyä työssään.

Jape kokkaa rinta rottingilla Rossossa: ”Suhtaudun intohimoisesti ruoan laatuun”

Jarno Ypyä, The Jape, tunnetaan Oulun ravintolaskenessä intohimoisena keittiöammattilaisena, joka on valmis laittamaan persoonansa likoon. Japen rakkaus ravintola-alaan syttyi sattumalta, mutta se on poikinut jo paljon: upeita kokemuksia ja kehitysintoa. – Jos on valmis kovaan työhön ja halua oppia uutta, niin onhan tämä upea, monien mahdollisuuksien ala, hän vinkkaa nuorille.

20.11.2020

Vetoa & pitoa

Palvelualoilla, erityisesti matkailu- ja ravitsemisalalla, on jo pulaa henkilöstöstä – tulevaisuuden tekijöitä tarvitaan kipeästi. S-ryhmä haluaa satsata osaavan henkilöstön saatavuuteen ja pysyvyyteen kehittämällä jatkuvasti houkuttelevuuttaan työnantajana, edistämällä merkityksellistä ja tasapainoista työelämää sekä vahvistamalla monimuotoisuutta ja hyväksyvää työkulttuuria. Ennakoiva rekrytointi ja yhteistyö oppilaitosten kanssa on yksi kehitystoimenpiteistä tämän sateenvarjon alla.

Joskus oma ala löytyy sattumalta, kuten kävi nyt 33-vuotiaalle Jarno Ypyälle:

– En ollut mikään stara koulun kotitaloustunneilla. Kokkikouluun päädyin vähän vahingossa, kun yläkoulun jälkeiset suunnitteluassistentin opinnot eivät napanneet. Halusin tehdä ”oikeita töitä” käsilläni, Jape kertoo.

Kokkikoulussa Jape huomasi olevansa oikeassa paikassa. Keittiötyö sujui ja se innosti aidosti. Ei aikaakaan, kun hän oli jo töissä lounasravintolan keittiössä ja pian sen vetovastuussa.

– Olin about 25, ja monet alaiseni olivat vähintään tuplasti vanhempia. Vaikka alku oli haastavaa, esimiehen rooli tuntui jo tuolloin luontevalta: tykkään ottaa vastuuta ja tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa. On palkitsevaa kannustaa porukkaa kehittymään ja loistamaan työssään.

Amarillosta palkituksi S-Chefiksi

Oulun Amarillossa työskennellessään Jape sai olla monessa mukana – kokkina, vuoromestarina ja keittiöpäällikkönä.

– Amarillo-vuosina 2014–2019 natsasi kaikki, ruokatuote, ihmiset, koko konsepti – se oli omannäköistäni tekemistä. Olin mukana ketjun ruokatuotekehityksessä ja autoin kehitysryhmän tutorina uudistuneiden Amarillojen avauksissa eri puolilla Suomea. Sain jakaa omaa osaamistani ja opin samalla paljon muilta. Pääsin jopa tubettamaan Amarillon keittiöstä, hän summaa.

Japen tähänastisen työuran huippuhetki oli, kun hänet valittiin S-Chefiksi, S-ryhmän ravintoloiden vuoden 2018 keittiöpäälliköksi.

– Tunnustus tuli aivan puskista, mutta tuntuihan se upealta!

Rosso-kokki ja ylpeä siitä

Huippukeittiöpäällikkönä palkittu Jape houkuteltiin uusien haasteiden pariin upouuteen oululaisravintolaan. Työ oli antoisaa, mutta iltapainotteiset työajat eivät istuneet Japen perhe-elämään.

– Olen 2,5-vuotiaan pojan isä ja jouluksi meille syntyy toinen vesseli. Haluan viettää aikaa lasten kanssa muutenkin kuin ohimennen. Onneksi löysin kokin paikan Oulun Rossosta, jossa on perheystävälliset työajat. Pieni downshiftaus tuli urapolullani juuri oikeaan saumaan.

Tällä hetkellä Jape työskentelee Rossossa vuoromestarina. Titteliä tärkeämpää hänelle on intohimoinen suhtautuminen ruoan laatuun.

– Olen hyvä suodattamaan vähättelevät kommentit, joita me ketjuravintoloissa työskentelevät saamme silloin tällöin somesta lukea. Mutta harmittaahan se, kuinka Rossoa ja muita ketjuja dissataan aivan turhaan tietämättä, kuinka laadukkaasti niissä ruokaa laitetaan. Viime vuosituhannelta peräisin olevia mielikuvia on vaikea muuttaa, mutta emme luovuta.

– Kuten muissakin ravintoloissa, teemme suuren osa komponenteista alusta asti itse. Käytämme joitakin puolivalmisteita, kuten kastikepohjia, mutta niin käyttää suurin osa maailman ravintoloista. Rossossa voin seisoa rinta rottingilla ruokatuotteemme takana.

Unelmatyö vaatii asennetta

Kun koronakevät sulki ravintolat, Jape sai monen muun kollegansa tavoin korvaavan työn marketkaupan puolelta.

– Viihdyin hyvin Myllyojan Salen porukassa, mutta samalla minulle kirkastui, että rakkain työpaikkani on ravintolan keittiössä. Saan parhaat työkicksit keittiön hektisestä tunnelmasta ja yhteisöllisestä meiningistä. Parhaimmillaan ravintolakeittiö toimii kuin yhteen hitsautunut iso perhe. Tuntuu, että korona-aika on lähentänyt meitä entisestään.

Kaikille keittiötyön glamourista haaveileville nuorille Japella on tärkeä sanoma:

– Työ ravintolakeittiössä on rankkaa eikä uralla etenemiseen ole oikoteitä. Pitää olla boolsseja ja sipulin on kestettävä. Mutta jos on valmis kovaan työhön, niin onhan tämä upea ala!

Tulevaa vuotta Jape odottaa jo innolla. Hän on mukana Rosso-ketjun ruokatuotekehityksessä ja aloittaa työn ohessa restonomiopinnot.

– Toiveenani on edetä taas keittiömestariksi. Pitkän tähtäimen haaveenani ovat kehityspäällikön tehtävät.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.