Hymyä rakentamassa

Hymyä rakentamassa

Esteettinen hammashoito kasvattaa suosiotaan Suomessakin. Hampaiden kaunistamista ei pidetä enää turhamaisena, vaan parhaimmillaan sillä saadaan vuosikausia kateissa ollut hymy palaamaan.

25.4.2013

Esteettisellä hammashoidolla tarkoitetaan hampaiden värin ja muodon korjaamista. Periaatteessa kaikki hammashoito on esteettistä, sillä terve ja puhdas suu on kaunis ja esimerkiksi paikat ovat nykyisin hyvin huomaamattomia verrattuna entisaikojen amalgaamipaikkoihin.

Hoitoina hymyn kaunistamiseen voi olla esimerkiksi puuttuvan hampaan tai sen osan korvaaminen, kruunut ja laminaatit, oikominen tai valkaisu. Tarve on lähtöisin asiakkaasta itsestään.

– Potilaiden lähtökohdat ja tavoitteet eroavat suuresti. Joillakin saattaa olla hyvinkin epärealistisia odotuksia. Vastaanotolle saatetaan tulla Hollywood-tähden kuvan kanssa ja odotetaan samanlaista hymyä. Kasvojen ja hampaiden muoto sekä purenta kuitenkin ovat yksilöllisiä ja asettavat rajat hoidolle, kertoo yleishammaslääkäri Ville Kemilä Erottajan Oralista.

Perustukset kunnossa

Hammaslääketieteen tekniikat ovat kehittyneet ja uusien tekniikoiden myötä myös esteettisen hammashoidon hinnat ovat laskeneet. Tämä madaltaa osaltaan kynnystä hakeutua keskustelemaan kauneusvirheiden korjaamisesta hampaistossa. Asenteet ovat myös muuttuneet. Ulkonäköön panostamista ei enää pidetä vain pinnallisten ihmisten touhuna, vaan ymmärretään huolitellun ulkoasun vaikutus esimerkiksi työelämässä.

Kuten kaikessa rakentamisessa, myös hymyn kohdalla tärkeintä on, että perustukset ovat kunnossa. Röntgenkuvista nähdään hammasjuurien kunto ja ientulehdukset on hoidettava ennen suurempaa kaluston remonttia.

Parhaimmassa tapauksessa esteettisellä hammashoidolla saadaan palautettua ilo asiakkaan elämään.

– Vastaanotollani kävi nuori nainen, joka oli narskutellut etuhampaansa pois ja hänelle rakennettiin kokonaan uusi hammasrivistö. Kun hän näki lopputuloksen, ensin tuli onnen kyyneleet ja sitten hän ei voinut lakata hymyilemästä peilille. Vuosia kateissa ollut hymy palasi kasvoille, Kemilä muistelee.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.