Prismassa ostoksilla

Etätyö muuttaa kysyntää ruokakaupassa ja Prisman käyttötavarakaupassa

Suomalaisten ruokakauppaostokset ovat muuttuneet kuluneen viikon aikana merkittävästi. Tuotteiden hamstraus on näkynyt kaupoissa ja alkaneen työviikon aikana yhä enemmän myös etätyö ja koululaisten kotona olo.

18.3.2020

-       Viimeisen seitsemän päivän aikana normaalia selvästi enemmän myyneitä tuoteryhmiä on pävittäistavarakaupassa useita. Pehmopapereiden, saippuoiden ja puhdistusaineiden sekä pitkään säilyvien ruokien kuten riisin, pastan ja jauhojen suuri kysyntä kertoo ehkä eniten hamstrausilmiöstä. Nyt näemme myös ihmisten etätyöhön ja etäopiskeluun jäämisen vaikutuksia esimerkiksi kasvaneena kahvin ja mehutiivisteiden myyntinä. Myös nopeita lounasruokia selvästi tarvitaan kodeissa, mikä näkyy merkittävänä valmisruokien sekä aterian osien kuten kalapuikkojen ja pakastevihannesten myynnin kasvuna, kertoo kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu SOK:n vähittäiskaupasta.

Lisäksi suurta kysyntää on tuoreelle lihalle ja lihavalmisteille sekä erilaisille lihankorvikkeille. Myös rasvat ja öljyt, kermajuusto, juurekset, maito ja kananmunat ovat nyt kysyttyä tavaraa.

-       Meiltä on paljon kyselty sitä, aiommeko jotenkin rajoittaa kysyttyjen elintarvikkeiden myyntiä hamstrauksen estämiseksi. Uskomme kuitenkin ilmiön tasaantuvan poikkeustilanteen jatkuessa ja tarjoamme kaikille asiakkaille tasapuolisesti tuotteita. Tavaraa täytetään kauppoihin niin nopeasti kuin pystymme. Toinen asiakkaita mietityttävä asia on hinta. Suuri kysyntä ei meidän osaltamme vaikuta hinnoitteluun, vakuuttaa Alarotu.

Suuren kysynnän keskittyminen tiettyihin tuotteisiin alkaa näkyä siinä, että sekä kaupassa että elintarviketeollisuudessa keskitytään vastaamaan kysytyimpien tuotteiden valtavaan kysyntään. Joidenkin vähemmän suosittujen tuotteiden kohdalla saattaa siis tästä syystä lähiviikkoina näkyä puutteita.

Kotioloihin jääminen näkyy Prisman käyttötavarakaupassa

Prismassa asiointi on tällä hetkellä monelle erilaista kuin ennen. Kaupasta haetaan ajanvietettä kotiin itselle ja perheelle. Myynnin kasvua on kuluneen viikon aikana näkynyt erityisesti etätöissä tarvittavissa tietokoneissa, näytöissä ja tietotekniikkatarvikkeissa. Lisäksi korostuvat pelaamiseen, lukemiseen ja kotikuntoiluun liittyvät tuotteet.

 -       Prisman tehtävä tässä poikkeustilanteessa on helpottaa koko perheen yhdessäoloa kotona. Tähän tarpeeseen löytyykin monenlaista. Erilaiset pelit lauta- ja korttipeleistä konsolipeleihin kiinnostavat nyt selvästi normaaliakin enemmän. Lisäksi myynti on kasvanut aikakauslehdissä ja pokkareissa eli moni kääntää nyt katseensa kirjaan. Ihmiset eivät myöskään ole unohtaneet ulkoilua, sillä grillaamiseen ja puutarhanhoitoon liittyvät pihatuotteet myyvät nyt reippaasti samoin kuin pyörät ja pyörätarvikkeet, kertoo käyttötavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho SOK:n vähittäiskaupasta.

Prisman verkkokaupassa Prisma.fi:ssä kauppa on käynyt todella hyvin koko maaliskuun, mutta perjantain 13.3. jälkeen myynti on vilkastunut entisestään. Verkkokaupassa tuotteiden kysyntä tuotealueittain on ollut tasaisempaa kuin myymälöissä, mutta etätyöskentelytarvikkeet ja polkupyörät korostuvat nyt myös siellä.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.