Hämeenlinnan Prismajohtaja

Esimies, päällikkö vai pomo – Onko sanoilla väliä?

Lakimies, palomies ja jokamiehenoikeus. Kielessämme on runsaasti mieheen viittaavia sanoja, joiden taustaa harva arjessa ajattelee. S-ryhmässä halutaan herättää keskustelua työnimikkeiden sukupuolittuneisuudesta ja siksi korvata perinteinen esimies-sana virallisissa yhteyksissä toisella työnimikkeellä. Uutta sanaa etsitään parhaillaan.

22.1.2021

Millä työnimikkeellä S-ryhmässä voitaisiin korvata esimies-sana?

Jos haluat jättää meille ehdotuksesi, voit tehdä sen 14.2.2021 asti klikkaamalla tästä.

Parhaat ehdotukset ja mahdollisen uuden sanan valitsee raati, johon kuuluvat:

  • Ville Eloranta, toimittaja, tietokirjailija
  • Riitta Suominen, viestinnän asiantuntija, @kielipoliisi
  • Ulla Tiililä, erityisasiantuntija, Kotimaisten kielten keskus (Kotus)
  • Sari Pelli, henkilöstöjohtaja, Pirkanmaan osuuskauppa
  • Sampo Päällysaho, päivittäistavarakaupan johtaja, SOK
  • Kaisamaria Thusberg, henkilöstöjohtaja, Osuuskauppa Keskimaa
  • Satu Vennala, henkilöstöresurssipäällikkö, matkailu- ja ravintolatoimiala, HOK-Elanto

S-ryhmän työntekijöistä 78 % on naisia. Esimiehistössä naisten osuus on 60 %.

− Tuli tunne, että naisvaltaisella alalla olisi jo aika viitata naisiin muina kuin miehinä. Naiskysymys tämä ei kuitenkaan ole. Haluamme edistää kaikkien sukupuolien välistä tasa-arvoa. Haluamme, että jokainen voi tuntea arvostusta omana itsenään ja samaistua tehtäviin, joita S-ryhmässä on tarjolla. Käytetyllä kielellä on tässä iso merkitys. Harva voisi kuvitella, että viittaisimme ammatteihin, joissa työskentelee miehiä, vaikkapa sanalla nainen, toteaa keskitettyjen HR-palveluiden johtaja Nina Meincke SOK:lta.

S-ryhmän henkilöstöä haluttiin osallistaa keskusteluun, ja parhaillaan haetaan ehdotuksia, millä arjessa tärkeä sana ’esimies’ voitaisiin korvata.

− Toivomme, että omalta väeltämme löytyisi uudenlaisiakin ideoita. Paljon kiitosta asian esiin nostamisesta on jo tullut, samoin hyviä ehdotuksia. Toki moni naistyöntekijämme suhtautuu kysymykseen myös arkisesti, eikä heitä esimies-termi haittaa. Tavoite onkin nyt nimenomaan havahduttaa henkilöstöämme maailman muuttumiseen. Omaa toimintaa on syytä tarkastella aina muuttuvaa toimintaympäristöä vasten, Nina Meincke muistuttaa.

Käytössä olevien työnimikkeiden ja termistön perkaus on osa S-ryhmässä käynnistettyä laajempaa kehitystyötä. Työelämän monimuotoisuuden arvostamiseen kuuluvat esimerkiksi konkarityöntekijöiden tarpeiden huomioiminen, työelämän alkupuolella olevien nuorten sitouttaminen työelämään – ja esimerkiksi vähemmistöryhmien puolustaminen.

− Haluamme edistää kulttuuria, joka ei sulje ketään ulkopuolelle. Arvostava, osallistava kulttuuri ja inkluusio syntyy siitä, että me kaikki yhdessä muodostamme työyhteisön sen tasavertaisina jäseninä.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.