Hämeenlinnan Prismajohtaja

Esimies, päällikkö vai pomo – Onko sanoilla väliä?

Lakimies, palomies ja jokamiehenoikeus. Kielessämme on runsaasti mieheen viittaavia sanoja, joiden taustaa harva arjessa ajattelee. S-ryhmässä halutaan herättää keskustelua työnimikkeiden sukupuolittuneisuudesta ja siksi korvata perinteinen esimies-sana virallisissa yhteyksissä toisella työnimikkeellä. Uutta sanaa etsitään parhaillaan.

22.1.2021

Millä työnimikkeellä S-ryhmässä voitaisiin korvata esimies-sana?

Jos haluat jättää meille ehdotuksesi, voit tehdä sen 14.2.2021 asti klikkaamalla tästä.

Parhaat ehdotukset ja mahdollisen uuden sanan valitsee raati, johon kuuluvat:

  • Ville Eloranta, toimittaja, tietokirjailija
  • Riitta Suominen, viestinnän asiantuntija, @kielipoliisi
  • Ulla Tiililä, erityisasiantuntija, Kotimaisten kielten keskus (Kotus)
  • Sari Pelli, henkilöstöjohtaja, Pirkanmaan osuuskauppa
  • Sampo Päällysaho, päivittäistavarakaupan johtaja, SOK
  • Kaisamaria Thusberg, henkilöstöjohtaja, Osuuskauppa Keskimaa
  • Satu Vennala, henkilöstöresurssipäällikkö, matkailu- ja ravintolatoimiala, HOK-Elanto

S-ryhmän työntekijöistä 78 % on naisia. Esimiehistössä naisten osuus on 60 %.

− Tuli tunne, että naisvaltaisella alalla olisi jo aika viitata naisiin muina kuin miehinä. Naiskysymys tämä ei kuitenkaan ole. Haluamme edistää kaikkien sukupuolien välistä tasa-arvoa. Haluamme, että jokainen voi tuntea arvostusta omana itsenään ja samaistua tehtäviin, joita S-ryhmässä on tarjolla. Käytetyllä kielellä on tässä iso merkitys. Harva voisi kuvitella, että viittaisimme ammatteihin, joissa työskentelee miehiä, vaikkapa sanalla nainen, toteaa keskitettyjen HR-palveluiden johtaja Nina Meincke SOK:lta.

S-ryhmän henkilöstöä haluttiin osallistaa keskusteluun, ja parhaillaan haetaan ehdotuksia, millä arjessa tärkeä sana ’esimies’ voitaisiin korvata.

− Toivomme, että omalta väeltämme löytyisi uudenlaisiakin ideoita. Paljon kiitosta asian esiin nostamisesta on jo tullut, samoin hyviä ehdotuksia. Toki moni naistyöntekijämme suhtautuu kysymykseen myös arkisesti, eikä heitä esimies-termi haittaa. Tavoite onkin nyt nimenomaan havahduttaa henkilöstöämme maailman muuttumiseen. Omaa toimintaa on syytä tarkastella aina muuttuvaa toimintaympäristöä vasten, Nina Meincke muistuttaa.

Käytössä olevien työnimikkeiden ja termistön perkaus on osa S-ryhmässä käynnistettyä laajempaa kehitystyötä. Työelämän monimuotoisuuden arvostamiseen kuuluvat esimerkiksi konkarityöntekijöiden tarpeiden huomioiminen, työelämän alkupuolella olevien nuorten sitouttaminen työelämään – ja esimerkiksi vähemmistöryhmien puolustaminen.

− Haluamme edistää kulttuuria, joka ei sulje ketään ulkopuolelle. Arvostava, osallistava kulttuuri ja inkluusio syntyy siitä, että me kaikki yhdessä muodostamme työyhteisön sen tasavertaisina jäseninä.


Kuvat: Tuukka Mielonen

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.