Kt-tiedote

Erikoinen vuosi päättyi pitkään joulumyyntiin ja sopivasti alkaneeseen talveen

Virpi Viinikainen aloitti S-ryhmän markettien käyttötavarakaupan johtajana 1.9.2020. Koronapandemian värittämä vuosi oli varmasti uran erikoisimpia, mutta tarjosi paljon myös positiivista. Useissa tuoteryhmissä huimasti kasvaneihin myynteihin pystyttiin vastaamaan ketterillä liikkeillä. Talvi taas tuli alennusmyyntien kannalta kreivin aikaan.

8.1.2021

– Jokaiselle vuodelle laaditaan ennusteet, joiden oletetaan esimerkiksi tiettyjen sesonkien osalta toteutuvan. Menneen vuoden osalta voi todeta, että mikään ei mennyt suunnitellusti, Virpi Viinikainen naurahtaa.

S-ryhmän marketit pärjäsivät kuitenkin yllättävässä tilanteessa hyvin. Joissain tuoteryhmissä, kuten ulkoilu- ja retkeilyvarusteissa, kysyntä ampaisi pitkäkestoisesti täysin uudelle tasolle. Se aiheutti saatavuushaasteita, joihin S-ryhmän hankinnassa kuitenkin pystyttiin vastaamaan ketterästi korvaavilla tuotteilla ja tavarantoimittajilla.

– Tästä hyvänä esimerkkinä ovat kasvomaskit, joissa kysyntä räjähti kerralla nollasta huippulukemiin. Kovat ammattilaisemme löysivät nopeasti laadukkaat tuotteet oikeaan hintaan ja pystyivät takaamaan niiden saatavuuden. Täysin ilman ei oo -myyntiä emme valitettavasti kuitenkaan selvinneet.

Uuteen tilanteeseen vastattiin myös kekseliäillä kampanjoilla, kuten humoristisesti etätyömuotia lähestyneellä Prisman Telcollectionilla. Kevään erinomaisia myynnin kasvuja seurasi joulukuussa palkintopotti Euroopan parasta markkinointia palkinneessa Eurobest-gaalassa.

Talvikelit ruokkivat alennusmyyntejä

– Joulukauppa käynnistyi hyvissä ajoin, kuten viime vuosina on tapahtunut. Kauppa alkaa käydä marraskuun puolivälin jälkeen. Viikkoa ennen Black Fridayta meillä oli Prismojen asiakasomistajapäivät, ja molemmat kampanjat onnistuivat erinomaisesti. Uudelleen kauppa kävi todella vilkkaasti muutamina joulunaluspäivinä.

Välillä kaupankäyntiin vaikuttivat osaltaan koko Suomessa kiristyneet koronarajoitukset, jotka saivat asiakkaat vähentämään etenkin kivijalkamyymälöissä asiointia.

– Kaiken kaikkiaan joulu oli kuin mennyt vuosi pienoiskoossa. Toisaalta kauppansa tekivät joulun viettämiseen ja kotona olemiseen liittyvät tuotteet, kuten kausivalot, ja toisaalta lahjana esimerkiksi ulkoiluun liittyvät tuotteet, kuten pyöräilytarvikkeet.

Erikoista myös säiden vaikutuksesta olikin se, että polkupyöräilyyn liittyviä tuotteita myytiin vielä joulukuussa enemmän kuin hiihtotarvikkeita. Niinpä alennusmyyntien alettua niille antaa potkua Etelä-Suomeenkin tullut talvi. Alella on edelleen tärkeä kaupallinen merkitys, mutta sään vaikutus on suuri.

– Kun talvi tulee, siihen liittyvä tuotteistus hiihtovarusteista toppatakkeihin lähtee liikkeelle, oli tavarat alennuksessa tai ei. Ale siis houkuttaa ostoksille, mutta voi olla, että lopullinen asiakkaan valinta kohdistuu normaalihintaiseen, hänen tarpeeseensa paremmin sopivaan tuotekokonaisuuteen.

Kehittämispaukkuja verkkokauppaan

Vuoden 2020 voi sanoa olleen kaikessa kaupankäynnissä verkkokaupan voittokulkua.

– Verkkokaupan suhteen meillä on kehitettävää sekä teknisesti että prosessimielessä. Etenkin kampanjoiden kovan kysynnän aikaan meillä oli haasteita, jotka täytyy voittaa vuoden 2021 aikana. Alkaneen vuoden joulukauppaan pääsemme jo uusin kyvykkyyksin.

Myös kivijalkakaupassa riittää edelleen kehitettävää. Viinikaisen mukaan erityisesti taustaprosessit ovat S-ryhmässä erinomaisessa kunnossa, mutta vielä kehitettävää on siinä, miten asiakastietoa käytetään valikoimatyön taustalla ja kuinka ollaan vielä enemmän asiakas-, asiakaspalvelu- ja myyntiorientoituneita.

– Valikoimissa pyrimme ketterään, asiakaskysyntää vastaavaan tekemiseen. Myymälöiden valikoimaa kehitämme vieläkin paremmin paikallisen asiakaskunnan tarpeita vastaavaksi. Prismat eivät ole enää välttämättä valtavan kokoisia automarketteja, vaan pienempiä ja lähempänä keskustoja. Silloin fyysisen valikoiman on oltava entistäkin osuvampi juuri kyseiseen ympäristöön ja verkkokaupan mahdollistettava asiakkaille sujuva pääsy koko laajan valikoimamme äärelle, Virpi Viinikainen päättää.

Poimintoja talviurheiluvälineiden myynneistä alkuvuonna:

  • Alkuvuoden myynti pulkissa, kelkoissa ja liukureissa on yli 12-kertainen viime vuoteen verrattuna.

  • Hiihtovälineiden myynti on vuoden alussa yli 5-kertainen viime vuoteen verrattuna.

  • Jääurheiluvälineiden ja luistimien myynti on noin kaksinkertaistunut edellisvuodesta. Iso osa jääurheilupaikoista on avautumassa ja suurimmat myyntipiikit ovat vasta edessä.

  • Erityisen suosittuja on olleet liukulumikengät, jotka ovat uusi ja kasvava laji. Kenkien myynti on kasvanut merkittävästi ja kysyntä tulee nousemaan, jos lumitilanne jatkuu hyvänä.

  • Myynti käy erityisen hyvin, koska koronan vuoksi suuri osa sisälajien harrastuspaikoista on kiinni.


Kuvat: Nico Backström

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.