Nollapäästöinen Prisma Sastamala ilmasta

Ensimmäinen nollapäästöinen Prisma, tervetuloa joukkoon!

S-ryhmässä on jo yli sata nollapäästöistä toimipaikkaa, jotka kaikki vievät kohti vuoden 2025 isoa ilmastotavoitetta koko kaupparyhmän oman toiminnan hiilinegatiivisuudesta. Yksi uusimmista päästövapaista myymälöistä on Sastamalan Prisma, ensimmäisenä kokoluokassaan. Kuinka hypermarketissa varmistetaan, että ilmastopäästöjä on puhdas nolla?

20.9.2022

Toukokuussa avattu Sastamalan Prisma näyttää asiakkaan silmin tilavalta, valoisalta ja kaiken kattavalta normi-Prismalta. Pinnan alla on kuitenkin jotain spesiaalia:

– Kyseessä on Pirkanmaan Osuuskaupan ja koko S-ryhmän ensimmäinen Prisma, jonka haitalliset ilmastopäästöt on saatu puhtaasti nollaan, pt-myyntipäällikkö Maarit Pihlajamäki Prisma Sastamalasta esittelee.

Päästöttömäksi Prisman tekee sen kylmälaitoksessa käytettävä luonnollinen hiilidioksidikylmäaine ja maalämpö, jonka ansiosta rakennuksessa voidaan hyödyntää maaperään varastoitunutta uusiutuvaa energiaa – yhdistettynä S-ryhmässä käytettävään päästöttömään sähköön. Prismassa hyödynnetään myös muita energiatehokkaita ratkaisuja, kuten aurinkopaneeleja, joilla tuotetaan sähköä hypermarketin tarpeisiin.

Energiaa maan uumenista

Prisman päästöttömyys juontaa juurensa maaperään varastoituneesta uusiutuvasta energiasta: maalämmöstä. Maalämpöjärjestelmä toimii sekä kiinteistön lämmittämiseen että jäähdyttämiseen.

– Kaikkien käytössä olevien energiajärjestelmien toiminta on optimoitu huolellisesti. Myös hukkaenergiavirtoja hyödynnetään niin paljon kuin mahdollista. Esimerkiksi kylmälaitteista syntyvä lauhdelämpö ei karkaa harakoille, vaan se otetaan talteen suoraan kiinteistön lämmitykseen tai varastoidaan maaperään myöhempää käyttöä varten. Kierrätysenergiaa parhaimmillaan, energiamanageri Aki Arvo SOK Kiinteistöässästä toteaa.

Maalämmön käyttö on S-ryhmän toimipaikoissa jo arkea. Sastamalan Prisman erikoisuutena on se, ettei siellä käytetä lainkaan päästöjä aiheuttavia täydentäviä lämmitysmuotoja, kuten kaukolämpöä tai maakaasua.

Katolla yli 750 aurinkopaneelia

Sastamalan Prisman katolla on yhteensä yli 750 aurinkopaneelia, jotka tuottavat sähköä myymälän omiin tarpeisiin.

– Aurinkoenergialla voimme kuitata hetkellisesti valtaosan Prismassa käytettävästä sähköstä. Aurinkoisena kesäpäivänä paneelien sähköntuotto kattaa noin puolet kaupan aukioloajan energiantarpeesta, Aki Arvo laskee.

Aurinkoenergia on fiksu valinta paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesti, varsinkin nykyisillä sähkön hinnoilla. Aurinkoenergiaa hyödynnetäänkin S-ryhmässä jo laajasti. Nyt kaupparyhmän tarpeisiin sähköä tuottaa yhteensä yli 100 000 aurinkopaneelia, vuoden lopulla jo noin 110 000: ABC-asemilla, marketeissa, logistiikkaterminaaleissa, autokaupoissa ja hotelleissa. S-ryhmä on Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja ja kuluttaja.

Luonnollinen hiilidioksidikylmäaine ei kuormita

Nollapäästöisessä Prismassa hyödynnetään viimeisintä ja samallaympäristöystävällisintä tekniikkaa, mitä tulee esimerkiksi myymälän kylmälaitteisiin ja valaistukseen.

– Asiakkaillemme ympäristöystävällisyys näkyy konkreettisesti energiatehokkaiden kylmäkalusteiden ovina, jotka ovat sinänsä jo tuttu juttu. Varsinainen hienous piilee kuitenkin niiden sisällä. Laitteissa käytetty luonnollinen hiilidioksidikylmäaine ei kuormita ympäristöä synteettisten kylmäaineiden lailla. Se on ratkaiseva tekijä päästöttömyyden varmistamisessa, Maarit Pihlajamäki summaa.

Aikataulussa kohti päästötavoitteita

S-ryhmän tavoitteena on pienentää oman toimintansa ilmastopäästöjä 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tähän mennessä päästöjä on vähennetty jo noin 70 prosenttia.

– Toimipaikoissamme on tehty paljon konkreettisia tekoja energiatehokkuuden parantamiseksi. On esimerkiksi optimoitu valaistusta ja lämmön talteenottoa, uusittu kylmälaitteita sekä investoitu oman tuuli- ja aurinkosähkön käyttöön, S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa listaa.

– Nykyisellään päästöjä syntyy lähinnä kaukolämmöstä ja kylmäainevuodoista. Sastamalan Prisma ja yli sata muuta toimipaikkaamme rohkaisevat esimerkillään, kuinka ilmastopäästöt on mahdollista saada nollaan.

Eikä S-ryhmä ole päästötavoitteissaan yksin.

– S-ryhmän Iso juttu -ilmasto-ohjelmassa palvelun- ja tavarantoimittajiemme tavoitteena on vähentää päästöjään miljoona tonnia vuoteen 2030 mennessä. Mukana on yli 100 kumppania, Nina kertoo. 

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.