Hevihävikkipussi

Edullinen ja ekologinen hevihävikkipussi on asiakkaiden uusi suosikki

S-ryhmässä ruokahävikkiä hallitaan suunnitelmallisuudella ja yhteistyöllä – koko toimitusketjussa. Tähtäimessä on hävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä. Myymälöiden hävikkiteoista tuoreimpia ovat hevihävikkipussit. Hervannan S-marketissa Tampereella ne kiinnostavat jonoksi asti.

2.3.2021

Hevihävikkipusseja on ainakin ao. osuuskaupoissa:

  • VBO
  • Keskimaa
  • PeeÄssä
  • Pirkanmaa
  • SSO
  • Keula
  • TOK
  • Suur-Savo

Hevihävikkipussin idea on yksinkertainen: jos heviosaston tuotteet eivät ole enää priimassa myyntikunnossa, mutta kuitenkin syöntikelpoisia, ne poimitaan myyntiin erillisiin ja edullisiin hevihävikkipusseihin.

Pirkanmaan Osuuskaupassa hevihävikkipussit otettiin käyttöön vuosi sitten hävikin minimoimiseksi. Noin kilon painoisen pussin hinnaksi on vakioitunut 50 senttiä.

– Vaikka meillä S-ryhmässä on kehittyneet tilausjärjestelmät, niin sellaista kristallipalloa ei ole, joka pystyisi ennustamaan tismalleen oikeat menekkimäärät. Hedelmät ja vihannekset voivat myös kolhiintua ja niihin voi tulla muita ”kauneusvirheitä”, ketjujohtaja Sami Laine Pirkanmaan Osuuskaupasta toteaa.

Vähemmän biojätettä

Pirkanmaan Osuuskaupassa hevihävikkipusseja myydään jokaisessa Salessa ja S-marketissa – ja menestyksellä. Tähän mennessä kaupaksi on mennyt 115 000 pussia ja biojätettä on syntynyt niiden ansiosta pitkälti yli 100 000 kg vähemmän!

– Kyllä tässä tehdään joka suuntaan hyvää. Jätettä tulee vähemmän, ja asiakkaat voivat halutessaan ostaa edullisesti moneen tarkoitukseen käyttökelpoista heviä, Laine listaa. Hieman kolhiintuneita hedelmiä ja kasviksia voi käyttää vaikkapa smoothieen, laatikkoruokiin, kasvissosekeittoihin ja hedelmäsalaatteihin.

Hävikkipusseja jonotetaan

Hervannan S-marketissa hävikkipusseja myydään ennätystahtiin.

– Pääosin teemme pusseja aamulla, mutta myös päivisin, kun kohennamme ja täytämme esillepanoja, marketpäällikkö Heidi Tiisala esittelee.

– Joskus asiakkaita seisoo vieressä odottamassa, että saamme pussit täytettyä. Aika vauhdilla ne meiltä häviävät. Meillä Hervannassa biojätteen määrä on vähentynyt hevihävikkipussien myötä jopa 5 800 kiloa!

– Ja kaikki myydään, ikinä ei ole tarvinnut laittaa hevihävikkipussia biojätteeseen, Tiisala kertoo.

Pirkanmaan Osuuskaupan lisäksi hevihävikkipussit ovat käytössä muutamassa muussakin osuuskaupassa, kuten Varuboden-Oslassa ja Osuuskauppa Keulassa.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.