Kuvateksti

S-ryhmä haluaa vaikuttaa ihmisoikeuksiin tomaattimurskan alkulähteillä

S-ryhmän kansalaisjärjestö Oxfamilla Etelä-Italiassa teettämä selvitys paljastaa epäkohtia tomaattisäilykkeiden tuotanto-olosuhteissa. Suurimmat ongelmat liittyivät työvoiman laittomuuteen ja alueen siirtolaistaustaisten työntekijöiden surkeisiin asuinoloihin. Seuraavaksi S-ryhmä pyrkii vaikuttamaan työntekijöiden olojen parantamiseksi Italiassa.

6.2.2019

S-ryhmän ja Oxfamin selvitys tehtiin tomaattiviljelmällä Etelä-Italiassa. Alueella työskentelee paljon siirtolaistaustaisia työntekijöitä, jotka ovat hyvin haavoittuvassa asemassa työmarkkinoilla.

– Tavoitteenamme oli selvittää ihmisoikeusriskien juurisyitä. Selvityksessä kävi ilmi muun muassa, että työntekijöitä rekrytoivat usein laittomat välittäjät, jotka perivät palkoista suuria työnvälitys- ja kuljetusmaksuja. Työntekijälle jäävä palkka on siis hyvin pieni ja sen myötä myös asuinolot ovat kehnot, kertoo SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen

Etelä-Italiassa viralliset rekrytointikanavat ovat tehottomia, joten kynnys turvautua laittomiin välittäjiin on matala.

– Kuten selvityksestämme huomaa, niin elintarviketuotannon mahdollisia ihmisoikeusriskejä etsiessä ei tarvitse matkustaa kovin pitkälle. Erityisesti maahanmuuttajataustaisten ihmisten työolot ovat surkeat monessa maassa, Rankinen kertoo. 

Ratkaisuja ongelmiin haetaan yhteistyöllä 

Tutkimuksessa paljastuneiden epäkohtien takia S-ryhmä hakee jäsenyyttä Ethical Trading Initiativen (ETI) italialaisiin tomaatteihin keskittyvään työryhmään. Työryhmän tavoitteena on vaikuttaa laillisten rekrytointikanavien toimivuuteen.  

Koska siirtolaistyöntekijöiden rekrytointiin liittyvät ongelmat ovat globaaleja, S-ryhmä haluaa katsoa laajasti missä ja mihin tuotteisiin liittyen siirtolaistyöntekijöihin liittyviä ongelmia esiintyy ja millaisia aloitteita siirtolaistyöntekijöiden työolojen tai heidän rekrytointikäytäntöjensä parantamiseksi on olemassa.

– Selvityksen havainnot ovat huolestuttavia, ja haluamme nostaa siirtolaistyöntekijöiden tilanteen esiin myös vaikuttamistyössämme niin kansallisella kuin EU-tasollakin, Rankinen lupaa.

Globaaleissa hankintaketjuissa on tärkeää, että jokainen toimija tekee oman osuutensa vastuullisuuden varmistamiseksi hankintaketjun jokaisessa vaiheessa. Edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi S-ryhmä tarkentaa sopimuksiinsa ihmisoikeuksia koskevia vaatimuksia ja tukee tavarantoimittajien osaamista varmistaa ihmisoikeuksien toteutuminen hankintaketjussa.


Kuvat: S-Ryhmä

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.