Ilmastotavoitteista kiehtovia haasteita LVI-rakennuttamiseen - S-ryhmä
"Vastuullinen toiminta haastaa ammattitaitoa”

"Vastuullinen toiminta haastaa ammattitaitoa”

Ilmastotavoitteista kiehtovia haasteita LVI-rakennuttamiseen

Usein kiinteistöjen elinkaaren ja kestävän kehityksen sijaan rakennusprojekteja ohjaa vain kustannustehokkuus. LVI-alan asiantuntijaa Timo Lappeteläistä kiinteistöjen energia- ja elinkaariasiat kuitenkin kiehtoivat. Timo halusi oppia, kuinka hän pääsisi omalla työllään vaikuttamaan kiinteistöjen elinkaareen jo rakennuttamisvaiheessa.

Timo päätyikin ottamaan askeleen eteenpäin urapolullaan kesällä 2016, kun hän siirtyi SOK Kiinteistöässään LVI-rakennuttamisen ja -valvonnan projektipäälliköksi. Nykyisessä työssään Timo pääsee rakennuttamaan kestävämpiä ja energiatehokkaampia kauppa-, hotelli- ja logistiikkakiinteistöjä yhdessä moniammatillisen tiimin kanssa.

Putkiasentajasta LVI-rakennuttamisen asiantuntijaksi

Timo aloitti työuransa opiskelemalla ammattikorkeakoulussa tuotantopainotteista LVI-tekniikkaa. Opintojen aikana Timo kartutti työkokemusta Flamingon työmaalla putkiasentajana sekä suunnittelutoimistossa avustavana LVI-suunnittelijana. Opintojen oheen mahtui myös 9 kuukauden Australian-reissu, jonka aikana Timo haki lopputyöpaikkaa Tekmannilta. Reissun päätyttyä Timo viimeisteli opintonsa ja siirtyi vakituisesti Tekmannille vuonna 2010.

Halusin päästä toteuttamaan monipuolisempia hankkeita. Kiinteistöässän tarjoama paikka tuntui luontaiselta seuraavalta ura-askeleelta.

Seitsemän vuoden työsuhteen jälkeen Timo kaipasi vaihtelevampia LVI-hankkeita. Keväällä 2016 Timo huomasi rakennuslehdessä Kiinteistöässän työpaikkailmoituksen. Erityisesti rakennuttamisen näkökulma, vaihtelevat projektit kaupoista hotelleihin sekä panostaminen energiatehokkuuteen ja kestävämpiin ratkaisuihin saivat hänet innostumaan.

”Halusin päästä toteuttamaan monipuolisempia hankkeita. Kiinteistöässän tarjoama paikka kiehtoi ja tuntui luontaiselta seuraavalta ura-askeleelta. Päätin hakea paikkaa, sain kutsun haastatteluun ja suoritin henkilöarvioinnin. Parin viikon päästä sain soiton, että työsopimus olisi allekirjoitettavana, jos haluaisin ottaa paikan vastaan”, Timo kertoo.

Energiatehokkuusprojektit vaativat laajaa osaamista

Tällä hetkellä Timo on työskennellyt SOK Kiinteistöässässä lähes kolmen vuoden ajan.

”Projektit ovat juuri niin monipuolisia kuin toivoin: pienistä Alepoista suuriin Prismoihin, uudishotelleista hotellisaneerauksiin ja Inexin kylmäterminaaleihin, joista elintarvikkeet matkaavat kauppoihin”, Timo avaa.

”Tehtävistä mielenkiintoisimpia ovat olleet kylmäjärjestelmien ja LVI-järjestelmien integraatiot. Esimerkiksi kesäisin kylmäterminaalin pakkaset pidetään -20 asteessa ja ylimääräinen lämpö puhalletaan pois kiinteistöstä. Me keräämme tuon lämmön talteen ja käytämme sen hyödyksi kiinteistön lämmittämisessä. Näin pienennetään kiinteistön ostoenergian tarvetta eli parannetaan energiatehokkuutta.”

Kaupparyhmälle energiatehokkuus onkin erityisen tärkeää, sillä SOK on sitoutunut kaupparyhmätasolla ilmastotavoitteisiin.

”Kylmälauhteen yhteensovittaminen ei ole perus-LVI-tekniikkaa vaan vaatii oikeasti laajempaa ymmärrystä erilaisista LVI- ja kylmäjärjestelmistä. Tällaisissa rakennuttamisen ratkaisuissa tarvitaan ammattitaitoa, jotta voidaan toimia vastuullisesti ja tukea kestävää kehitystä”, Timo kertoo.

Oppeja Lontoosta asti

”Nykyisessä työssä tuntuu siltä, että pystyn kehittämään itseäni eteenpäin ja kasvattamaan ammattitaitoani. Opin koko ajan uutta, ja mahtavaa on se, että työnantaja tukee kouluttautumistani”, Timo kertoo.

Ensimmäisen vuoden aikana Timo osallistui työnantajan tukemana rakennuttamisen ammattipätevyyden kurssille. Pääosin luentoja sisältänyt kurssi huipentui Lontoon opintomatkaan, jolla kurssilaiset pääsivät tutustumaan paikallisiin rakennuttamiskäytäntöihin.

”Opimme paljon siitä, kuinka rakennuttaminen eroaa Suomen ja Iso-Britannian välillä. Esimerkiksi liimapuuelementti CLT:n käyttäminen korkeiden kiinteistöjen rakennuttamisessa on Briteissä paljon yleisempää. Suomessa puurunkoa on käytetty vasta kerrostalorakentamiseen.”

”Tällä hetkellä työn alla on ylempi ammattikorkeakoulututkinto. On tosi hienoa, että Kiinteistöässässä on ymmärretty asiantuntevan ja ammattitaitoisen henkilökunnan olevan yrityksen voimavara. Pystymme näin palvelemaan asiakkaita parhaimmalla tavalla”, Timo toteaa.

Ratkaisukeskeinen kulttuuri motivoi

Timo viihtyy nykyisessä työssään erinomaisesti. Työporukka on sekä rento että ammattitaitoinen ja päivittäistä työtä ohjaavat kiinnostavat rakennuttamisprojektit ympäri Suomen. Viihtyvyyteen vaikuttaa myös johtamiskulttuuri.

Meillä ei rähjätä. Keskustelu on rakentavaa ja työt hoidetaan aina ratkaisukeskeisellä asenteella.

”Yksi syy viihtymiseeni on Kiinteistöässän johtamiskulttuuri. Esimiesten kanssa on helppo keskustella ja mukava tehdä töitä. Meillä ei ole klassisia, rähjääviä johtajia vaan esimiesasemaan on valittu ihmiskeskeisiä johtajia. Meidät otetaan aidosti huomioon, ja ainakin oma motivaatio kasvaa, kun toimitaan ratkaisukeskeisellä asenteella”, Timo kertoo.

”En vaihtaisi enää perinteiseen konsulttitoimistoon. Nykyinen työ pystyy tarjoamaan paljon laaja-alaisemman ja kiehtovamman toimintaympäristön. Meillä on rakennuttamisyksikkö, joka todella vetää hankkeet alusta loppuun ilmastotavoitteet ja kestävän kehityksen huomioiden. Se tarjoaa kunnianhimoisille ammattilaisille kiinnostavia urahaasteita”, Timo päättää.
Tutustu rakennuttamisen asiantuntijatyöhön Kiinteistöässässä

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.